iPod nano, 8'inci nesliyle elimizde...

Apple'ın nano müzik cihazı iPod nano, 8'inci nesliyle karşımızda...

CHIP Online Notu 65
  • Yeni renk seçenekleri
  • Tasarım kalitesi
  • Bluetooth
  • FM Radyo ve Nike+
  • Hiçbir yenilik getirmiyor
  • Pahalı
  • Üçüncü parti uygulamalar desteklenmiyor

Kısa bir süre önce incelediğimiz 6'ıncı nesil Apple iPod touch'tan sonra bu defa da bu yıl 8'inci nesliyle karşımıza çıkan iPod nano'ya yakından bakacağız. Bakacağız bakmasına ancak cihazın bir önceki sürümden neredeyse hiçbir farkı yok, bunu yekten hemen söyleyelim. Apple, iPod ailesinin artık sonuna geldiğini kabul ediyor gibi görünüyor. Bunu sanki zoraki bir şekilde üretmiş gibi görünen 8'inci nesil iPod nano'yla da ortaya koyan Apple, bu ailedeki en büyük yenilikleri touch modelinde yapmış. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan 8'inci nesil yeni iPod nano'ya yakından bakalım.

Farkı, renkleri...

Farkı, renkleri...

Yeni iPod nano'nun önceki nesle göre tek farklı yanı farklı renk seçenekleriyle geliyor olması. Yine touch modelinde olduğu gibi gri, altın, gümüş, pembe, mavi ve kırmızı renklerle rafları süsleyen nano, elimizdeki modeliyle pembe renkte. Tasarımı ve yeni renkleriyle göze hoş göründüğü aşikar. Ancak sahip olduğu fiyatıyla da herkese hitap etmediği açık.

Alüminyum kasaya sahip olan iPod nano, yalnızca 5.4 mm kalınlığında ve 31 gram ağırlığında. Bu ölçü ve ağırlıkla neredeyse yok gibi bir şey. Zaten Apple'ın iPod cihazlarının en büyük esprisi de kompakt boyutları. Belki touch modeli değil ama nano ve özellikle shuffe modeli, bu sebeple zamanında çok sattılar ve her ne kadar büyük yenilikler getirmeseler de muhtemelen satmaya da devam edecekler.

touch ile shuffle arasında

touch ile shuffle arasında

Üzerinde 2.5 inç boyutunda bir ekran bulunduran nano, ekranıyla bize 240x432 piksel çözünürlük sunuyor. Arabirimin touch kadar serbest olmadığı aşikar. Burada bize 7'inci nesilde de olduğu gibi Nike+ Fitness uygulaması yine dahili olarak sunulmuş. Ayrıca radyo, podcast gibi seçenekler de mevcut. Daha fazlası için touch modeli daha mantıklı doğrusu.

16 GB'lık kapasiteyle gelen iPod nano'nun en kısıtlayıcı yanı üçüncü parti uygulamaları ekleyemiyor oluşumuz. Bu 7'inci nesilde de eksi hanesindeydi, şimdi de öyle. Belki bu aşılsa cihaz bir nebze daha farklılık yaratacak. Ancak bu haliyle touch ve shuffle arasına sıkışmış görüntüsünden sıyrılamıyor.

Özetle

8'inci nesil iPod nano'yu genel olarak değerlendirecek olursak, açıkçası herhangi bir heyecan yaratmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 7'inci nesilden tek farkı yeni renk seçenekleriyle yaratan nano, eskiden saat olarak da kullanılabildiği popüler günlerini bir daha yakalayamayacak gibi görünüyor. Sahip olduğu fiyat etiketiyle de yüksek bulduğumuz nano, fiyat olarak da shuffle ile touch arasına konumlanıyor. 709 TL'lik fiyat etiketine sahip olan nano, böylece shuffle'dan farklı olarak cihazın ekranı ve 16 GB kapasitesi olsun diyenlere hitap ediyor. Biraz daha fazlasını isteyenler ise touch için nano'nun iki katı kadar para ödemek durumundalar.

Son olarak 8'inci nesil nano'nun, halihazırda bir iPod nano sahibi olanların cihazlarını değiştirmeleri için bir neden sunmadığını, ancak müzik dinlemek için iPhone'u da yorucu bulanlar tarafından tercih edilebileceğini söyleyebiliriz. Fakat ilk kez bir Apple ürünü kullanacakların, ilk adım olarak nano'yu seçmeyecekleri konusunda hemfikiriz.

Kimler Almalı

iPod nano; müzik dinlemek için iPhone'u büyük, shuffle'ı ise küçük bulanların orta karar noktada tercih edebilecekleri yegane bir ürün oluyor.

Alternatifleri

iPod nano'ya alternatif olarak aynı fiyata A5 işlemcili önceki nesil iPod touch modellerini tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Apple iPod nano (2015)
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
65
Ekran 2.5 inç (240x432)
Kapasite 16 GB
Kablosuz Bluetooth 4.0
Bağlantılar Lightning, kulaklık
Renk Gri, altın, gümüş, pembe, mavi, kırmızı
Müzik Çalma Süresi 30 saate kadar
Video Oynatma Süresi 3.5 saate kadar
Şarj Süresi Yaklaşık 3 saat
Boyutlar 76 x 39 x 5.4 mm
Ağırlık 31 gr.
Okuyucu Yorumları