Bu defa da en küçük iPod olan shuffle testte

Apple'ın 2015 yorumuyla gelen iPod ailesinin en küçüğü iPod shuffle'ı inceliyoruz.

CHIP Online Notu 75
  • Yeni renk seçenekleri
  • Kompakt tasarım
  • İşini iyi yapıyor
  • Eski nesle göre yenilik yok

Apple, bir süredir unutulmaya yüz tutmuş olan iPod ailesini güncelleyerek bir kez daha aileyi kullanıcılara hatırlattı. touch, nano ve shuffle ailelerinde aslında en büyük güncellemeyi touch alırken, nano ve shuffle ise yeni nesilde yalnızca yeni renklerle yetinmek durumunda kaldı. Yeni touch ve nano'yu daha önce incelemiştik hatırlarsanız. Bu incelememizde ise iPod'ların en küçüğüne, shuffle'a yakından bakacağız.

Yeni renkler

Yeni renkler

Yine nano'da olduğu gibi shuffle'da da tek fark yeni renklerle geliyor olması. Uzay grisi, altın, gümüş, pembe, mavi ve kırmızı renk seçenekleriyle gelen yeni shuffle, elimizdeki modeliyle ise standart gümüş renkli model. Açıkçası elimizdeki modeliyle bir önceki nesilden hiç fark yaratmayan iPod shuffle, keşke marka tarafından en azından bize yeni renklerden biriyle gönderilseymiş diye düşünmeden geçemiyoruz. Bari o zaman en azından biraz da olsa tat bırakır, bir heyecan yaratırdı; ancak bu haliyle bizi hiç de cezbetmediğini söyleyelim.

Öte yandan shuffle, nano ve touch arasında bizce en alınabilir olan cihaz. Zira tek isteği müzik dinlemek olan kullanıcılara tam olarak hitap ediyor ve bunu boyutuyla da en rahat hale getiriyor. Örneğin koşuya veya yürüyüşe çıkarken klipsli mekanizması sayesinde rahatlıkla kıyafetinize takabileceğiniz cihaz, böylece büyük kolaylık sağlıyor.

2 GB ile 15 saat müzik...

2 GB ile 15 saat müzik...

Yeni shuffle'ın farklılık getirmediğini söyledik. Tek farkı renkleri yaratıyor. Boyut itibariyle 1 TL ebatlarında olan cihaz, yalnızca 12 gram ağırlığında. iPod shuffle'ın kapasitesi 2 GB. Üzerinde yalnızca bir kulaklık girişi bulunduran cihaz, kutu içeriğinde bu girişi kullanarak müzik aktarımı yapabileceğiniz USB kablosunu da bulunduruyor. Yine kutudan çıkan kulaklıklar da aynı, bir farklılık yok.

Ses kalitesi olarak ihtiyacı karşılayan shuffle, 15 saate kadar pil ömrü sağlayabiliyor. USB'den bağlayarak şarj edebiliyor ve yaklaşık 3 saatte cihazı tam kapasitede doldurabiliyorsunuz.

Cihazın fiyatı ise yaklaşık 170 TL dolaylarında. Bu anlamda shuffle da fiyatıyla dikkat çeken iPod modellerinden biri oluyor. Öte yandan son dönemde iyice daralan MP3 çalar piyasasında yakın fiyata Sony W2773 serisi bulunurken, tasarımıyla shuffle'a benzeyen ancak daha ucuz modeller de mevcut. Elbette burada marka ve kalite farkı gibi kıstaslar da devreye giriyor. Bu anlamda seçim tüketiciye kalmış durumda.

Özetle

Sonuç olarak yeni iPod shuffle'ı değerlendirecek olursak, önceki nesilden tek farkı renkleriyle sağlayan shuffle'ın, iPod ailesinin en alınası cihazı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira halihazırda cep telefonları varken bir de nano ve touch gibi büyük boyutlu medya oynatıcıları taşımak ve bu cihazlara yüklü miktarda para ödemek, bu cihazları pek de cazibeli kılmıyor. Shuffle'ın sivrildiği nokta ise minik boyutu. Öte yandan fiyatıyla daha alınabilir duran bu iPod, temel işi olan MP3 çalma görevini de en iyi şekilde yerine getiriyor. Elbette piyasada çok daha uygun fiyatlı modeller söz konusu. Burada da seçim kullanıcıya, yani sizlere kalıyor.

Apple iPod shuffle (2015)'in fiyatı 170 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Yalnızca müzik dinlemek için küçük, kompakt, rahat ve şık bir MP3 çalar arayanlar iPod shuffle'ı tercih edebilirler.

Alternatifleri

iPod shuffle'a alternatif olarak farklı formatta Sony W2773 cihazları tercih edilebilir veya çok daha uygun fiyatlı ve görünümüyle iPod shuffle'a yakın olan Mikado MP-87 veya Player PL-101 gibi modeller incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Apple iPod shuffle (2015)
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
75
Kapasite 2 GB
Bağlantılar Kulaklık
Renk Gri, altın, gümüş, pembe, mavi, kırmızı
Müzik Çalma Süresi 15 saate kadar
Şarj Süresi Yaklaşık 3 saat
Boyutlar 29 x 31 x 8.7 mm
Ağırlık 12 gr.
Okuyucu Yorumları