6'ıncı nesil iPod touch'ı test ettik!

Apple'ın müzik canavarı geri döndü. İşte 6'ıncı nesil iPod touch ile ilgili bilmeniz gerekenler.

CHIP Online Notu 67
  • Tasarım kalitesi
  • Performans
  • Geniş uygulama seçeneği
  • Multimedya eğlencesi
  • Ekran
  • Pil ömrü
  • Yüksek fiyat
  • Akıllı telefonlar varken önemini kaybediyor
  • Touch ID yok

Apple'ın bir zamanların en ünlü cihazları arasında yer alan ve milyonları peşinden koşturan küçük dev müzik arşivi iPod touch, uzun bir süre sonra sonunda 6'ıncı nesiliyle yeniden geri döndü. Apple, iPhone ve iPad derken o kadar boşlamıştı ki iPod'larını, hakkında bu konuda yolun sonuna gelindiği ve bundan sonraki süreçte üretilmeyeceğine dair söylentiler ortada dolaşmaya başlamıştı. Ancak böyle olmadı ve Apple bir anda yeni nesil iPod modellerini tanıttı. Şimdi elimizde, 6'ıncı nesil iPod touch ailesinden 128 GB'lık bir versiyonu var. Vakit kaybetmeden hemen ona yakından bakalım...

Kaliteli tasarım

Kaliteli tasarım

Bir süredir ortalarda olmadığı için bilmeyenler veya unutanlar için hemen söyleyelim: iPod touch'u kısaca özetlemek gerekirse, müzik arşivinizi cebe taşımak için sunulan yollardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Geniş müzik kataloğu iTunes Store'u cebe taşıyan iPod'lar farklı isimler altında farklı boylarda raflarda yer alıyor. Bizim incelediğimiz ailenin en büyüğü ve hem görünüm hem sunduklarıyla iPhone'a fazlasıyla benzer olanı.

Her zamanki iPod tasarım kalitesini bu nesilde de bize sunan Apple, cihazı kullanıcılara farklı renk seçenekleriyle getiriyor. İncelediğimiz modeliyle uzay grisi renginde olan cihaz, ayrıca altın, gümüş, pembe, mavi ve kırmızı renk seçenekleriyle de temin edilebiliyor.

Dış görünümüyle iPhone'a oldukça benzeyen ancak daha küçük olan iPod touch, üzerinde 4 inç boyutunda bir ekran bulunduruyor. Bu ekranıyla bize 1136x640 piksel çözünürlük sağlayan cihaz, ayrıca 326 ppi piksel yoğunluğu, 800:1 kontrast oranı, 500 kandela parlaklık gibi teknik özelliklerin de sahibi. Kısaca söyleyecek olursak, ekran gayet güzel görünüyor. Bu konuda söyleyecek pek söz yok.

Çevre bağlantılarına bakacak olursak, cihazın üzerinde alt kısımda yalnızca bir lightning ve kulaklık bağlantısı görüyoruz. Son kenarda ses butonları, üst kısımda da güç butonu bizleri karşılıyor.

Teknik detaylar

Teknik detaylar

iPod touch, incelediğimiz modeliyle 128 GB'lık kapasiteye sahip. Bu cihazın en üst boyutlu kapasitedeki modeli. Ayrıca 16, 32 ve 64 GB'lık modeller de bulunuyor. Elbette fiyat da kapasite arttıkça artıyor. Elimizdeki modelin fiyatının yaklaşık 1400 TL civarında olduğunu da bu noktada söyleyelim.

iPod touch'ın 6'ıncı nesilinde elbette önceki nesle göre işlemci de farklılık gösteriyor. Yeni iPod touch bize A8 işlemci getiriyor. iPhone 6'da kullanılan 64-bitlik A8 işlemciyle çalışan yeni touch, ayrıca M8 grafik işlemcisini de beraberinde getiriyor. Bu sayede yüksek performans sağlayan cihazın performansla ilgili en ufak bir sıkıntısı yok. Yani bu cihazla yalnızca müzik dinlemiyor, aynı zamanda rahatlıkla kaliteli oyunları da oynayabiliyorsunuz.

Cihazın üzerinde elbette bir kamera da bulunuyor. Hem FaceTime HD kamera hem de arka yüzde 8 megapiksellik bir iSight kamerayı görüyoruz. iSight kamera ile 120 kare ağır çekim, hızlı çekim ve panorama gibi seçenekler mevcut.

Teknik kısmı atlamadan önce şunu da belirtelim: iPod touch'ta Apple'ın parmak izi sensörü olan Touch ID'nin bulunmaması da ilginç olmuş doğrusu.

En iyisi mi?

En iyisi mi?

İncelemenin sonunda cihazın en temel özelliğini ele alalım. iPod touch, temelde kullanıcıya ses ve video üzerine yoğunlaşan bir multimedya deneyimi yaşatmak üzere geliştirilmiş bir cihaz. Fakat açıkçası iPhone sahiplerinin bu cihazı ayrıca satın almasına gerek yok. Öte yandan yalnızca iPhone sahiplerinin değil, diğer akıllı telefon sahiplerinin de bu cihazı satın almaları için çok çok elzem bir sebep göremiyoruz. Zira elimizdeki akıllı telefonlar, ses ve video konusunda olsun, oyun konusunda olsun beklentileri fazlasıyla karşılıyorlar.

Diğer yandan ses performansına değinecek olursak, açıkçası ses performansı konusunda da çok memnun kaldığımızı söyleyemeyiz. Bir iPhone 5 veya 6 ile karşılaştırdığımızda telefonda dinlediğimiz müzikten daha büyük keyif aldığımızı yekten söyleyebiliriz.

Özetle

iPod touch, kendi içinde genel olarak değerlendirdiğimizde şık tasarımı, video ve müzik oynatımıyla geniş seçenekler sunmasıyla başarılı medya oynatıcılar arasında yer alıyor. Ancak akıllı telefonların MP3 çalarları ortadan kaldırması gibi, bundan iPod touch da çok yakın zamanda nasibini alacakmış gibi görünüyor. Buna yüksek fiyatıyla da zemin hazırlayan iPod touch'ın bu nesli açıkçası gördüğümüz son nesil olabilir. iPod touch'ın 7'inci nesli olmayabilir, eğer olacaksa da çok daha fark yaratır özelliklerle gelmesi gerekiyor.

iPod touch'ın 128 GB'lık kapasiteli sürümünün 1400 TL civarında olduğunu da söyleyelim.

Kimler Almalı

Açıkçası iPod touch'ın Apple fanları dışında farklı kesimlerden kullanıcı bulabileceği konusunda endişeliyiz.

Alternatifleri

iPod touch'a alternatif olarak en basitinden, ek masrafa girmeden kullandığınız akıllı telefonu kullanmaya devam etmenizi söyleyebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Apple iPod touch (2015)
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
67
İşletim Sistemi iOS 8
Ekran 4.0 inç Retina
İşlemci Apple A8 (64-bit)
Kamera 8 MP iSight
Kapasite 128 GB
Kablosuz 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.1
Bağlantılar Lightning, kulaklık
Renk Gri, altın, gümüş, pembe, mavi, kırmızı
Boyutlar 123 x 58 x 6.1 mm
Ağırlık 88 gr.
Okuyucu Yorumları