Mini PC Venes 15 testte!

Küçük bir kasa içine sığdırılan akıl almaz oyun performansı... Mini PC Arma Venes 15'i test ettik!

CHIP Online Notu 93
  • Nvidia GeForce GTX 760
  • Kompakt, güçlü tasarım
  • Nvidia teknolojileri
  • Güçlü ekran kartı
  • Windows 8.1 işletim sistemi
  • Geniş disk alanı
  • Optik sürücü kullanılabilirdi

Her ne kadar oyun konsolları Sony ve Microsoft'un son ataklarıyla gücüne güç katmaya devam etse de halen oyun performansı konusunda PC'lere yetişebilmiş değiller. Özellikle kompakt, taşınabilir ve güçlü PC'ler, oyun konsollarının iyi bir çıkış yakaladığı günümüzde halen gerçek oyuncular için yegane platform olmayı başarıyor. Nvidia'nın lokal sistem üreticilerini desteklediği proje kapsamında üretilmiş PC'ler arasında bulunan Arma Venes 15 de, bunlara iyi bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Kolay taşınabilir, kompakt ve güçlü mimarisi ile dikkat çeken Arma Venes 15, dünyanın en küçük boyutlu oyun PC'lerinden biri olarak da önem arz ediyor. Elbette Arma Venes 15'i özel yapan en yeni nesil GeForce GTX 700 serisi grafik kartları ile donatılmış olması. Bugün inceleyeceğimiz Arma Venes 15, karşımıza Nvidia GeForce GTX 760 ile çıkıyor. Şimdi Nvidia tarafından güçlendirilen Venes 15'e daha yakından bakalım.

Kompakt ve güçlü tasarım

Arma Venes 15'in teknik detaylarına göz atmadan önce tasarımını ele almak gerekiyor. Zira neredeyse oyun konsollarına yakın boyutları ile küçük bir kutu görünümünde olan Venes 15, gerçekten derli toplu bir görünüm sergiliyor. Kasa, siyah renkli kompakt bir gövdeye sahip. Ön tarafına baktığımızda yalnızca bir güç butonu görüyoruz, kasanın üst yüzeyinde ise iki adet güçlü fan bizleri karşılıyor. Kasanın çevresinde pek çok delik bulunuyor. Böylece kasanın küçük olmasından, yani dolayısı ile içerisindeki birimlerin yeterli havayı alamayacağından endişe duymanıza gerek yok. Güçlü fanları ile hava akışı gayet düzenli bir şekilde işliyor ve sistem serin kalmayı başarıyor. Bu da uzun soluklu yoğun oyun seanslarında performans kaybı yaşayamayacağınız anlamına geliyor elbette.

Şimdi Venes 15'in kasasını açıp içeriye bir göz atabiliriz. Elbette söze ekran kartından, yani Nvidia'nın güçlü GeForce GTX 760 GPU'sundan bahsederek başlayacağız. Üst segment oyunseverlere hitap eden Nvidia GeForce GTX 760, karşımıza MSI N760 HAWK ile çıkıyor. N760 HAWK, her şeyden önce geleneksel fanlara göre %20 daha etkin hava akışı sağlayan Blade teknolojili fanların sahibi olmasıyla etkin bir havalandırma sağlıyor. 10 cm çaplı fanlara sahip olan ekran kartı, Twin Frozr IV termal tasarımlı. Böylece Twin Frozr II'ye göre %40 daha fazla hava akışı desteği sunan kart, performansa tam olarak odaklanmış durumda.

Elbette söz konusu performans olduğunda bunda Nvidia'nın başarılı teknolojilerinden de bahsetmek gerekiyor. İyi performans sağlamak için sürücülerin en güncel durumda olması kaçınılmaz. Burada karşımıza GeForce Experience teknolojisi ile çıkan Nvidia, tek bir tıklama ile sürücülerinizi otomatik olarak güncelliyor ve oyun ayarlarınızı optimize edebiliyor. Bunun yanında GeForce ShadowPlay isimli teknolojisini de bize sunan Nvidia, bu teknolojisiyle oyun anlarınızı otomatik olarak yakalayabiliyor. Adından da anlaşıldığı gibi bir gölge gibi oyununuzu takip eden ShadowPlay, oyun içindeki istediğiniz bir kesitin 10 ila 20 dakikasını kaydedebilmenize olanak tanıyor. Böylece oyun içindeki performansınızı arkadaşlarınızla paylaşabilir ve ününüze ün katabilirsiniz.

Yüksek performans

En yeni nesil GeForce GTX 700 serisi grafik kartları ile donatılmış Venes 15, farklı konfigürasyon seçenekleriyle geliyor. Kişiye özel tasarım ve konfigürasyon seçenekleri ile sunulan Venes 15'in elimizdeki modeli Intel Core i7 işlemciye sahip. İsteğe bağlı olarak Intel i3 ve i5 seçenekleri de sunan Venes 15, teste gelen modeliyle i7-2600 işlemciyi kalbinde taşıyor. 3.40 GHz hız sunan işlemci, maksimum performansta 3.80 GHz'e kadar frekans artışı gösterebiliyor. Bu da elbette oyunseverlere ek performans olarak geri dönüyor. Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışan kasa, 8 GB'lık DDR3 belleğin sahibi. Bunu 1 TB'lık gibi geniş bir disk kapasitesi takip ediyor.

Twin Frozr IV termal tasarımlı MSI N760 HAWK'ın GPU'su olarak yer alan Nvidia GeForce GTX 760, 1110 MHz Base Clock ve 1176 MHz Boost Clock saat değerleri sunuyor. 256 bit veri yollu ve 2 GB kapasiteli GDDR5 bellekleriyle oyuncuları tatmin edecek düzeyde performans sergileyen kart, test sürecimizde de başarı gösterdi. Sistemde sırasıyla Battlefield 3, Assassin's Creed IV - Black Flag, Call of Duty: Black Ops 2 ve daha pek çok oyunu çalıştırdık ve sonuçları gözlemledik. Sonuç elbette tahmin edeceğiniz gibi gayet iyiydi.

Test sonuçları

Battlefield 3'te 1280x720 piksel çözünürlükte ve tüm grafik detayları ultra olarak ayarlandığında aldığımız FPS değeri 75 ila 90 arasındaydı. Çözünürlüğü arttırıp oyunu Full HD'ye terfi ettirdiğimizde de verim düşmedi. 40 ila 55 FPS arasında değişen değerler arasında gayet akıcı bir oyun deneyimiyle karşılaştık.

Nvidia tarafından desteklenen en son oyunlar arasında yer alan Assassin's Creed IV - Black Flag'de de durum pek farklı değil. 1280x720 pikselde ve yine tüm grafik detayları açıkken 60 FPS aldığımız sistemde, 1920x1080 pikselde 30 FPS'yi gördük. Böylece oyunseverlere son dönem oyunları rahatlıkla oynayabileceklerini gösteren Venes 15, nispeten eski bir oyun olan ama fanları tarafından halen sevilen Call of Duty: Black Ops 2'de de 1920x1080 pikselde 60 FPS'yi garantiliyor. Bu arada Nvidia'nın desteklediği en son oyunlardan Batman: Arkham Origin ve Splinter Cell Black List'le de deneyimlediğimiz Venes 15, sonuç olarak baktığımızda Nvidia'nın güç verdiği etkileyici bir sistem olarak bizden tam puan almayı başarıyor.

Özetle

Nvidia'nın lokal sistem üreticilerini desteklediği proje kapsamında üretilmiş PC'lerinden biri olan Arma Venes 15, kolay taşınabilir, kompakt ve güçlü tasarımının yanı sıra, dünyanın en küçük boyutlu oyun PC'lerinden biri olmasıyla da dikkat çekici. Böylece sahip olduğu küçük boyutu ve maksimum performansıyla evlerin oturma odalarında kendine rahatlıkla yer bulabiliyor. Test ettiğimiz sistem konfigürasyonuna sahip modeliyle olduğu kadar isteğe bağlı olarak kişiselleştirilebilen ve özelleştirilebilen tasarım ve teknik detaylarıyla da oyunseverlere rahatlıkla önerebiliriz. Özellikle GeForce GTX 700 serisi grafik kartları ile donatılmış olması tercih sebebi.

Kimler Almalı

İyi bir oyun performansı deneyimi yaşamak isteyen kullanıcılar kesinlikle incelemeli. Oyun konsollarının tekdüzeliğinden sıyrılmak isteyen ve PC platformunun kişiselleştirilebilen performansından yararlanmak isteyen kullanıcılar Venes 15'i tercih edebilir.

Alternatifleri

Arma Venes 15 yerine yine aynı seride farklı konfigürasyon seçeneklerine sahip modeller bulunuyor. Arma Venes 13, Venes 14 veya Venes 16'dan birini tercih edebilir veya özelleştirilebilir olmasıyla kendi sisteminizi yapılandırabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ARMA VENES 15
Ürün Markası Arma
CHIP Online Notu
93
İşletim Sistemi Windows 8.1
İşlemci Intel Core i7-2600 3.40 GHz
Ekran Kartı Nvidia GeForce GTX 760 2 GB
Bellek 8 GB DDR3
Sabit Disk 1 TB
Optik Sürücü Yok
Bağlantılar USB 2.0 (4 adet), USB 3.0 (2 adet), HDMI, Ethernet, VGA, DVI
Boyutlar 28 x 18 x 31 cm
Okuyucu Yorumları