Uygun fiyata 3G

Archos tarafından tasarlanan Arnova tablet uygun fiyata kablosuz ve 3G'yi bir arada sunuyor.

Arnova 7C G2 İnceleme
CHIP Online Notu 68

Archos tarafından tasarlanan Arnova 7C G2, öncelikle güncel Android 2.3.3 işletim sistemiyle beğenimizi kazanıyor. Cihazı açar açmaz her Android kullanıcısının yaptığı gibi Market'e girip güncellemeleri kontrol etmek istediğimizde tablette Android Market'in yer almadığını görüyoruz. 7C G2'ye Android Market'in yazıyı yazdığımız an itibarı ile son sürümü olan 3.4.4 sürümünü kuruyoruz. Arka planda veri alışverişi yapabilme gibi bazı ayarları da etkinleştirdikten sonra Android Market'i açıyoruz. Fakat tablete Google hesabı eklemek için gerekli altyapı olmadığı için bunu gerçekleştiremiyoruz.

Test Merkezi'mize gelen cihazlarda bu tür sorunlar olabiliyor. Genelde ürünü fabrika ayarlarına sıfırlayarak bu tür sorunları çözüyoruz. Bazen cihazlara yeni ROM yüklediğimiz bile oluyor. Sorunun çözüleceğini umarak Arnova'yı fabrika ayarlarına sıfırlıyoruz. Bu işlem cihaza sadece Anova'nın kendi uygulama marketi olan AppsLib'i getiriyor. Takdir edersiniz Android Market'in yanında bu mağaza bakkal gibi kalıyor. Bu yüzden Android Market maceramıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Arnova 7C G2, stook ROM'una sadece Exchange hesapları eklenebilen bir tablet. Bu da bir Gmail hesabına ihtiyaç duyan Android market için yeterli olmuyor. Yine bu yüzden kişi listenizi de cihaza ekleyemiyorsunuz. Bu sorunu çözmek için cihaza bir de Gmail uygulamasını yüklüyoruz. Fakat uygulama açılmıyor bile.

Konuyu biraz daha derinlemesine araştırdığımızda Archos ve Arnova tabletlerde Google hizmetlerinin ve bu alt yapının tamamen kaldırıldığını öğreniyoruz. Kullanıcılar ancak özel yapım ROM'lar olan "Custom ROM" yükleyerek bu sorunun üstesinden geliyorlar. Veya alternatif olarak elinizdeki bir Android cihazın uygulamalarını Market'te yer alan "App Backup and Restore" yazılımı ile SD karta yedekleyip daha sonra bu yedeklenmiş uygulamaları tek tek tablete kuruyorsunuz. Şaşırtıcı değil mi? Anlaşılan Google ile Arnova arasında bir anlaşmazlık söz konusu fakat bu yüzden kullanıcıların üçüncü parti sitelerden veya kişilerden yardım dilenmek zorunda olması üzücü. Siz değerli vaktinizi boşa harcamayın diye biz gerekli araştırmayı yaptık. Cihaz için içerisinde henüz Market ve diğer Google uygulamaları olan bir ROM yok fakat arctablet.com sitesi bu işi kendine görev edinmiş ve şu anda bir ROM üzerinde çalışıyorlar. Büyük ihtimalle bu yıl bitmeden hazır olacak ROM ile tabletiniz özgürlüğe kavuşacak.

Çözünürlük...

Arnova'nın yazılım özelliklerini bir kenara bırakıp donanımsal özelliklerine göz atıyoruz. Burada ilk dikkatimizi çeken 800 x 480 çözünürlük oluyor. Çoğumuzun cebinde taşıdığı 3.5" Android telefonlar ile aynı -hatta bazen daha düşük- olan bu çözünürlükten ötürü tablete baktığınızda pikselleri sayabiliyorsunuz. Bu da gerçekten rahatsız edici bir görüntü oluşturuyor. Fakat 699 TL'ye daha iyisini beklemek ne kadar mümkün, tartışılır. Yine de çözünürlük en azından 800 x 600 olabilirdi. Keza piyasadaki çoğu Çin malı tablet dahi 800 x 600 çözünürlük sunuyor. Öte yandan kapasitif çoklu dokunmatik ekran farkını hissettiriyor. Algılama gayet iyi ve bu da kullanıma olumlu bir biçimde yansıyor.

Performans

Arnova 7C G2'de yer alan Qualcomm MSM7227 işlemci, 600 Mhz hızında çalışıyor ve HTC Wildfire S gibi giriş seviyesi cihazlar için tasarlanmış bir işlemci. Bu bağlamda Arnova'nın pek de yüksek bir performans sunduğunu söylemek güç. Fakat nasıl olsa cihaza bir Custom ROM yüklemek zorunda kalacaksınız. Bu konuda tecrübeniz varsa işlemciyi de overclok edebilirsiniz. Tecrübeniz yoksa da birilerinden yardım almanızı tavsiye ediyoruz zira 600 MHz işlemci ile tablet kullanmak canınızı sıkabilir.

Arnova'da 4 GB MicroSD bellek mevcut. Tabii ki bunu isteğe bağlı olarak artırmak mümkün. GPS ve 802.11 b/g kablosuz ağ desteği de olmazsa olmazlar arasında. Tabi bu fiyata 802.11n desteği beklemeyin. Yine de ön kamera, dahili hoparlör, mikrofon, hareket algılayıcısı ve Bluetooth gibi özellikler Arnova ile 7C G2 ile standart. Pil konusunda ise yavaş işlemcinin faydasını görüyorsunuz diyebiliriz. Zira kullanıma bağlı olarak ürünü rahatlıkla bir gün boyunca kullanabiliyorsunuz. Tabi ki sürekli 3G şebekesi üzerinden YouTube'a bağlanıp Justin Bieber izlerseniz pilinizin 4 saat idare etmesi bile mucize.

Tasarım

Archos elinden geleni yapmış diyebiliriz. Ön kısım Galaxy Tab kadar çekici. Fakat cihazın 14.1 mm kalınlığı herkesi tatmin etmeyebilir. Öte yandan üreticilerin neden cihazı uykudan uyandırmak gibi önemli bir görevi olan güç tuşunu daha da küçük yapma yarışına girdiklerine bir anlam veremedik. Gerek dün incelediğimiz Neoi, gerek bugün masamızda duran Arnova'da güç tuşu tam bir pirinç tanesi kadar. Bu da cihazı her uykudan uyandıracağınız zaman cihazın sol tarafındaki tuşları yeniden keşfetmenize kadar giden bir serüvene yol açıyor. Oysa ki çok daha az kullanacağınız ses açma-kısma tuşu bile çok daha uzun tasarlanıyor. Anlaşılan Uzak Doğu ülkelerine, Steve Jobs gibi tablete sadece bir tane ve yuvarlak tuş koymayı düşünebilecek vizyona sahip bir kişi gerekiyor. Tüm bu olumsuzlukların yanında mühendislerin neden 3.5mm çıkışını tabletin altına koyduklarına da bir anlam veremedik.

Özetle

Şurası kesin ki, Arnova 7C G2'nin kendine ait üçüncü parti bir geliştirici kitlesi var. Yani cihazı aldığınızda piyasadaki Çin malı tabletler gibi ortada kalmayacaksınız ve güncel Android sürümlerini büyük ihtimalle elde edeceksiniz. Ama bundan önce düşük çözünürlük, 600 Mhz işlemci ve kalın tasarım gibi bazı olumsuzlukları gözardı etmeniz şart.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Arnova 7C G2
Ürün Markası Archos
CHIP Online Notu
68
İşletim SistemiAndroid 2.3
İşlemciQualcomm MSM7227
İşlemci Hızı0.600 GHz
Çekirdek (CPU)
Ekran Boyutu7.0 inç
Ekran Çözünürlüğü800 x 480 px
Dahili Depolama4 GB
Wi-FiVar
NFCYok
3GVar
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Boyutlar118 x 195 x 14.1 mm
Ağırlık490 gr.
Okuyucu Yorumları