The Ultimate Force serisine güçlü oyuncu.

The Ultimate Force serisinde sunulan Gryphon Z87, Haswell tabanlı güçlü bir anakart.

Asus Gryphon Z87 İnceleme
CHIP Online Notu 91
  • Overclock performansı
  • Üst düzey malzeme kalitesi
  • 5 yıllık garanti
  • Armo Kit'in ayrı satılması

Asus, oyunseverlere özgü hazırladığı Repuplic of Gamers (ROG) serisi altında sunduğu anakartlarının yanında elbette farklı serilerle de anakart kategorisine yön veriyor. The Ultimate Force (TUF) olarak adlandırılan ve daha çok yüksek seviyede dayanıklılığı gözeten kullanıcılar tarafından tercih edilen anakart modelleriyle de başarı kaydeden Asus, daha önceki incelemelerimizde daha çok ROG serisine ait modelleriyle karşımıza çıkmıştı. Bu defa TUF serisinden bir anakartı test merkezimizde ağırladık.

Asus'un sağlam ve dayanıklı malzemeler kullanarak geliştirdiği anakart modellerinden oluşan bir seri olan TUF'ta yer verdiği Gryphon Z87, seride bir ilk olma özelliğine sahip. Serinin ilk mATX yapısına sahip anakartı olan Gryphon Z87, her ne kadar ailenin diğer kartlarına oranla boyutlarıyla küçük kalsa da sahip olduğu özelliklerle geri kalmıyor. Askeri standartlardaki bileşenleriyle yüksek kararlılık sunan kart, hız aşırtmalarına uygun olarak geliştirilmiş. Gryphon Z87, isminden de anlaşılabileceği gibi Haswell işlemcileri hedef alan bir kart. Intel LGA 1150 uyumlu 4'üncü nesil Haswell işlemcileri destekleyen kart, Core i3, Core i5 ve Core i7 işlemcilere destek sunuyor. İşlemci soketinin çevresini ek soğutucularla kaplayan kart, böylece yüksek sıcaklıklarla daha kolay başa çıkabiliyor. Asus, Gryphon Z87'de kullandığı malzemelere o kadar güveniyor ki, kart için tam 5 yıllık bir garanti süresi sunuyor. Sadece bu süreye bakarak bile Gryphon Z87'nin ne kadar sağlam bir kart olduğunu söyleyebiliriz doğrusu. Sadece üzerinde kullanılan malzemelerle değil, aynı zamanda Thermal Radar 2 özelliğiyle de overclock tutkunlarına uygun olduğunu gösteren kart, bu özelliğiyle ısı takibi gerçekleştirebiliyor ve fan kontrolü sağlayabiliyor.

Üzerinde 4 adet bellek yuvası bulunduran Gryphon Z87, 32 GB'a kadar kapasite desteği sunuyor. 1333, 1600 ve 1866 hızlarını destekleyen Gryphon Z87, elbette çift ekran kartı kullanabileceğiniz bir model. Nvidia Quad-GPU SLI ve AMD Quad-GPU CrossFireX desteği sunan kart, 6 adet SATA 6 Gb/s porta da üzerinde yer veriyor. Gryphon Z87'nin arka bağlantıları arasında ise 4'er adet USB 3.0 ve USB 2.0 arabirimlerini bulundurduğunu ve bunun yanında HDMI ve Ethernet gibi standart tüm bağlantıları konumlandırdığını da söyleyebiliriz. Donanım kadar yazılım desteği de sunan Gryphon Z87, harika bir BIOS'un sahibi. Rahat ve esnek bir kullanım sunan BIOS, overclock fanlarının beklentilerini karşılayacak seviyede. Eğer yakından inceleme fırsatınız olursa, geniş overclock seçeneklerine yer verilen gelişmiş moda bakmanızı tavsiye ederiz.

Gryphon Z87 ile ilgili aldığımız notların sonuna gelirken, kartın yüksek standartlarını daha uzun süre koruyabilmesi için ek bir seçenek sunduğunu da söyleyelim. Asus, Gryphon Z87 için ayrıca bir Armor Kit tasarlamış. Ayrıca satın alınabilecek olan Gryphon Armor Kit, kartın altına ve üstüne yerleştirilerek kartı tamamen kaplıyor ve böylece kasa içi tozlanmalara karşı ekstra koruma sağlıyor. Bunun yanında üzerindeki ek fanı ve soğutma kanalları sayesinde daha hızlı ve sağlıklı bir soğutma sağlayan Gryphon Armor Kit'in ayrıca satılması ve henüz Türkiye'de bulunmaması ise üzücü. Asus, Gryphon Armor Kit'i ayrı satarak Gryphon Z87'e ek maliyet getirmemesini amaçlamış elbette, ancak yine de böylesi güzel bir seti Gryphon Z87'nin kutu içeriğinde görmek isterdik doğrusu. Şimdilik bu kiti yurt dışından yaklaşık 50 dolara sipariş edebilirsiniz. Son olarak Gryphon Z87'nin son kullanıcı fiyatının 396 TL olduğunu da söyleyelim.

Özetle

Dayanıklılığıyla öne çıkan Gryphon Z87, yüksek performans vadeden bir anakart. Geniş overclock seçenekleri sunması ve çift ekran kartı kullanımına imkan tanımasıyla da oyunseverler tarafından beğenilecektir.

Kimler Almalı

Overclock kullanımlarında yüksek kararlılık ve dayanıklılık arıyorsanız ilk bakmanız kartlardan biri Gryphon Z87. Gryphon Z87, mATX yapıya sahip Haswell işlemci desteği sunan anakart arayan kullanıcılara hitap ediyor.

Alternatifleri

Eğer ATX yapıda bir anakart arıyorsanız ve yine Haswell ilk tercihinizse yine Gryphon Z87 ile TUF serisinde bulunan Sabertooth Z87 modelini yakından inceleyebilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Gryphon Z87
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
91
Yonga Intel Z87
İşlemci Desteği Intel LGA 1150 uyumlu 4. nesil Core i3, i5 ve i7
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 32 GB (1866 MHz)
Bağlantılar USB 3.0 (4 adet), USB 2.0 (4 adet), HDMI, Ethernet
Yapı mATX
Okuyucu Yorumları