Asus DirectCU II OC testte!

Asus'un kendinden overclocklu, güçlü ekran kartını A'dan Z'ye test ettik!

CHIP Online Notu 91
  • Performans
  • Overclocklu geliyor
  • Sessiz çalışması
  • Hızlı bellekler
  • Ek Overclock seçenekleri dar

Daha önce de farklı markalar tarafından kartlarında grafik motoru olarak tercih edilen Nvidia GeForce GTX 770'i test merkezimizde ağırlamıştık. Hatta bunlar arasında OC modelli kartlar da bulunuyor. Bu defa Asus tarafından DirectCU II OC ekran kartında hayat bulan Nvidia GeForce GTX 770 bizlerle.

GTX 770 DirectCU II OC, özellikle soğutma tasarımı ve DIGI+ VRM, 10 fazlı Super Alloy Power teknolojisi ile dikkat çekiyor. Üst düzey performans için gelişmiş hız aşırtma imkanı sunan kart, GPU Tweak aracı ile saat hızını, güç hedefini ve fan hızını dilediğiniz gibi ayarlayabilmenize olanak tanıyor.

Peki, GTX 770 DirectCU II OC, temel aldığı Nvidia GeForce GTX 770'e oranla ne gibi özellikler getiriyor ve daha da iyisi GTX 670'e göre nasıl bir performans gösteriyor. Şimdi sırayla hepsine yakından bakalım.

Başarılı soğutma tasarımı

Asus'un GeForce GTX 770'e göre overclockladığı ve kendi teknolojilerini üzerine uyguladığı GTX 770 DirectCU II OC, taban karta göre performans anlamında bir adım önde. Performansa büyük katkı sağlayan yanlarından biri de elbette kartın tasarımı.

DirectCU II OC, SSU soğutma tasarımlı ısı boruları ile ısı transferi konusunda başarılı bir şekilde çalışıyor. Nikel kaplamadan oluşan ısı boruları, ısı transferini hızlandırırken, çift yönlü ısı transferi yaparak mevcut soğutma sistemleri ile aynı alanda iki kat daha fazla soğutma kapasitesi sunuyor. Bunun yanında fanlarıyla da gayet sessiz çalışıyor. Özellikle normal çalışmada bunu ciddi biçimde hissedebiliyorsunuz.

Elbette yine büyük bir kartla karşı karşıyayız. 271 mm uzunluğunda olan DirectCU II OC, çift fanlı bir tasarıma sahip. Kartın oldukça güzel göründüğünü söyleyelim. Bağlantılarına baktığımızda ise DisplayPort, HDMI ve DVI portlarını görüyoruz. PCI Express 3.0 arabirimini kullanan kart, SLI desteği de gösteriyor. Böylece çoklu ekran kartı kullanmak mümkün.

Teknik değerler

DirectCU II OC, GK104 kod adlı grafik yongasını taşıyor. 1536 ünite CUDA çekirdeğinin sahibi olan kart, temelde Nvidia GeForce GTX 770'ten çok da büyük farklar yaratmıyor. İşlemcinin saat hızlarına baktığımızda 1058 MHz Base ve 1110 MHz Boost değerlerini görüyoruz. Hatırlayacak olursak, Nvidia GeForce GTX 770, 1046 MHz Base Clock sunuyordu.

2 GB bellek kapasiteli olan DirectCU II OC, 256 bit bellek arayüzünü kullanıyor ve 7010 MHz Memory Clock sahibi. Şimdi bu değerleri geride bırakıp biraz kartın performansından bahsedelim.

GTX 670'e göre yaklaşık %14 oranında performans artışı gözlemleyebildiğiniz kart, özellikle DIGI+ VRM teknolojisi ile verimliliğe katkıda bulunuyor. Verimliliği %15 arttıran bu teknoloji, güçteki paraziti de %30 oranında azaltıyor. Halihazırda overclocklu olarak gelen kart, bunun dışında isteğe göre hız aşırtmalara tabi tutulabiliyor elbette, fakat bu konuda çok büyük beklentiler içine girmemek lazım. Yine de normal kullanıma göre yüzde 10 oranında daha başarım almanız mümkün.

Bu arada bazı kullanıcılar ekran kartlarının performansının yanında fan sesine de büyük önem gösteriyorlar. O konuya tekrar dönecek olursak piyasada 55 dbA'lik seviyede kartların olduğunu göz önüne alırsak, DirectCU II OC'nin ortalama 30 dbA'lik sesi bizce gayet tatmin edici. Bu ses seviyesi kart yoğun kullanılmadığında daha da düşüyor elbette.

Performans tablosu

Şimdi biraz oyun performansı notlarımıza bakalım. Sözü her zamanki gibi Crysis 3'ten açalım. 1280x800, 1920x1200 ve 2560x1600 piksel çözünürlüklerde denediğimiz oyun, her üç çözünürlük değerinde de GTX 770'in önünde bir adım önünde yer almayı başarıyor. 1280 pikselde 70 FPS'lik sonuç almanız mümkün. 1920'ye çıktığınızda bu değer 30 ila 40 arasında değişmeye başlıyor ki bu da gayet kabul edilebilir bir değer. Diğer yandan Titan elbette DirectCU II OC'nin önünde. GTX 670'e baktığımızda ise oldukça geride kaldığını görüyoruz.

Battlefield 3'te de durum farklı değil. 1920 pikselde 85 FPS skorunu aldığımız kart, yine konumunu koruyor. Assassin's Creed 3'de oynadığımız kartta, 1280 pikselde 85 FPS civarında verim aldık. Bu değer 2560'da 50 FPS'ye kadar geriledi. Fakat toparlayacak olursak görüldüğü gibi kart performans anlamında istenileni veriyor.

Özetle

Fabrika çıkışında overclocklanmış olan DirectCU II OC, iyi ve güçlü bir kart. Ama satın almadan önce performans anlamında Nvidia GeForce GTX 770'den çok fark yaratmadığını göz önünde bulundurmanızda fayda var. Isı ve sessiz çalışma konusunda ise kendini geliştirmiş olan kart, Nvidia teknolojilerini de arkasına alarak tabloda kendine iyi ve sağlam bir yer buluyor.

Kimler Almalı

GTX 770 DirectCU II OC, güçlü bir ekran kartı arayan kullanıcılar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir. Özellikle performans yönetimi konusunda başarılı olan kart, soğutma teknolojisiyle de dikkat çekici.

Alternatifleri

GTX 770 DirectCU II OC'ye referans olarak GTX Titan'ı tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus GTX770 DirectCU II OC
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
91
Grafik Motoru Nvidia GeForce GTX 770
GPU Base Clock 1058 MHz
GPU Boost Clock 1110 MHz
Arabirim PCI Express 3.0
Bellek 2 GB / 256b GDDR5
Bellek Hızı 7010 MHz
Bağlantılar DVI, HDMI, DisplayPort
Okuyucu Yorumları