A'dan Z'ye

Hız aşırtma tutkunlarının yeni oyuncağı.

Asus Maximus IV Extreme-Z İnceleme
CHIP Online Notu 85

Asus'un her zaman olduğu gibi hız aşırtma fanatikleri için tasarladığı en üst seviye anakartlarından Maximus IV Extreme-Z, Intel'in Z68 yonga seti ile geliyor. Hem işlemciyi hem de işlemcide yer alan dahili grafik çekirdeğini hızlandırmanızı mümkün kılan bu yonga, Extreme-Z için en iyi tercih. Artık yeni nesil anakartlarda olmazsa olmaz haline gelen USB 3.0 gibi teknolojilerden ziyade Extreme-Z'de Asus'u Z noktasına taşıyan özelliklere geçiyoruz. Bunlardan ilki hız aşırtma tutkunlarının en çok sorun yaşadığı bileşenlerden iri olan bellekleri kontrol altına almanız mümkün kılan Mem TweakIt özelliği. Bellek frekanslarını ayarlamak için artık BIOS'a girme zorunluluğunu ortadan kaldıran Mem TweakIt sayesinde bellek gecikme değerlerini işletim sistemi üzerinden gerçek zamanlı olarak ayarlayabiliyorsunuz.

Tabi bütün ayarlar için BIOS'u kullanan hardcode overclock fanatikleri arasında bu özellik ne kadar kabul görecek, tartışılır. Extreme-Z'e özel olmayan fakat Asus'un ROG serisi anakartlarında yer alan bir başka özellik de ROG Connect. Bir USB kablosu yardımı ile anakarta bağlanarak hız aşırtma değerlerini dizüstü bilgisayardan takip etmenizi mümkün kılan bu özellik sayesinde her şeyi daha fazla kontrol altında tutabiliyorsunuz. En çok dikkatimizi çeken, bir o kadar da sorguladığımız özellik ise ROG iDirect adını taşıyor ve OC işlemini iPhone veya iPad'inizden kontrol etmenizi mümkün kılıyor. Apple ürünlerini tercih eden kullanıcıların overclock gibi karmaşık bir işlemle uğraşmayacağı gerçeği bir kenara, anakartın fiyatından da pahalı olan bu ürünleri satın aldıktan sonra bu meblağın daha da fazlasını Extreme-Z ile gelen bir PC'ye harcamak yerine doğrudan Mac Pro alacakları gerçeği de bir başka ayrıntı. Öte yandan OC işlemini Blutooth ile gerçekleştirmek de iPhone ve iPad kadar olmasa da üst uç hız aşırtma tutkunlarının pek tercih edeceği bir özellik gibi durmuyor. Yine de Asus tüm bu özellikler ile hız aşırtma konusunda rakip tanımıyor.

Özetle

1000 TL'ye yaklaşan fiyatı ile 800 TL'lik işlemcinizden 300 TL daha fazla performans elde etmenizi sağlayan Extreme-Z, sıradan kullanıcıların başına geçmeden önce kursunu almasını gerektiren tam teşekküllü bir o kadar da maliyetli bir hız aşırtma şaheseri.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Maximus IV Extreme-Z
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
85
İşlemci Intel LGA 1155
Yonga seti Intel LGA 1155
Bellek 4 x DDR3 200(O.C.), 32GB Maks.
Çoklu GPU AMD CrossFireX, NVIDIA SLI
Depolama 4xSATA 6Gb/s, 8 x USB 3.0
Depolama Depolama
Okuyucu Yorumları