SandyBridge şahlanıyor

10 adet USB 3.0 portuna sahip.

CHIP Online Notu 85

Asus'un en son anakartı Maximus IV Extreme, devrim niteliği taşıyan özellikleri ve yenilikçi bileşenleriyle Test Merkezimizde.

SandyBridge mimarisinin kapıya dayanmasıyla birlikte üreticiler anakartlarını sergilemeye başladılar. Asus da P67 ve H67 yonga seti anakartlarıyla kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Öte yandan firmanın her zaman olduğu gibi en üst sınıf için hazırlamış olduğu ROG yani Republic of Gamers serisi anakartları da güm ışığına çıktı ve bunlardan biri olan Maxmimus IV Extreme, Test Merkezimize konuk oldu. X58 yonga seti için tasarlamış olduğu Sabertooth modelindeki soğutma teknolojisini ROG serisine taşıyan Asus, yine performans (TPU) ve güç tasarrufu (EPU) için iki ayrı kontrol yongası kullanmaya başlıyor. Peki, tüm bunlar hız aşırtma tutkunlarına ne gibi avantajlar sağlıyor ve Maximus IV beraberinde başka ne yenilikler getiriyor, birlikte göz atalım.

Dual Intelligent Processors

Çift Akıllı İşlemciler diye adlandırılabileceğimiz bu teknoloji ilk olarak Haziran 2010'da tanıtılmıştı. TurboV İşlem Birimi'nin (TPU) hız aşırtma ve performans iyileştirme yeteneklerini EPU yongasının güç tasarrufu yetenekleriyle birleştiren bu teknoloji sayesinde sistem performansı artarken enerjiden de tasarruf sağlanabiliyor. Bu teknoloji, bilgisayarın enerji tüketimini çok daha gelişmiş bir biçimde kontrol etmeye yarayan tamamen dijital DIGI+ VRM bileşenlerini de beraberinde getirmekte. Tüm bunların sonucunda ise sistemin ihtiyacı olan gücün çok daha hızlı ve kararlı bir biçimde verilmesi bileşenlerin ömrünü artıyor ve hem kararlılığı hem de performansı artıyor. Öte yandan Asus sadece kaporta altında değil, görünürde de epey yenilik sunuyor. Bunlardan en önemlisi de eksi BIOS'un yerini alan UEFI Firmware. Bu yeni arabirim sayesinde artık alakartınızın ayarlarını fare ile kontrol edebiliyor ve çok daha anlaşılır bir arabirimden sisteme ait her türlü değeri yönetebiliyorsunuz. UEFI ile sistemin açılışı da daha hızlı gerçekleşiyor.

Hız aşırtmada devrim

Asus 2006 yılında ROG markasını duyurduğunda hız aşırtma ve oyun meraklılarına "en iyisini" sunacağını belirtmişti. Bu marka altında şimdiye kadar piyasaya çıkan en iyi ürün işe şüphesiz şu an elimizde yer alan Maximus IV Extreme. İlk olarak ROG Connect desteğinden bahsedelim. Bu özellik sayesinde anakartın hız aşırtma verilerini bir dizüstü bilgisayar vasıtası ile gerçek zamanlı olarak kontrol edebiliyorsunuz. Yapmanız gereken USB portu üzerinden anakartınızı dizüstü bilgisayara bağlamak ve ROG Connect tuşuna basmak. Akabinde yarış arabası mühendisleri gibi gördüğünüz değerleri anında değiştirebilir ve sistemin gidişatı hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer bu iş için bir USB kablosuz kullanmak istemiyorsanız da sorun değil. Anakartla birlikte gelen RC Bluetooth adaptörü ile Bluetooth üzerinden de hız aşırtma ve sistem kontrolü yapabilirsiniz. İşiniz bittiğinde ise Bluetooth adaptörünü normal iletişim için –ek bir adaptör takmaya gerek olmadan- kullanabilirsiniz. Eğer bu da sizi tatmin etmiyorsa iDirect uygulaması ile anakartınızı iPad veya iPhone ile de yönetip hız aşırtma ve ısıları kontrol etme gibi bütün işlemleri cep telefonunuzdan gerçekleştirebilirsiniz.

Arabirimler

Maximus IV Extreme teknoloji konusunda sadece hız aşırtmada değil, depolama konusunda da yenilikler getiriyor. Bunlardan ilki dâhili SATA 6 Gbps desteği. Peki bu yeni arabirimin daha önceki SATA portlarından farkı ne? Önceden SATA 6 Gbps desteği, harici bir yonga ile sağlanıyordu. Bu da verilerin daha uzun bir süreçten geçerek kuzey köprüsüne ulaşmasına neden oluyor ve sonucunda aktarımda bazı darboğazlar medyana geliyordu. Intel'in yeni 67 yongası ise dahili SATA 6 Gbps desteğiyle eskiye nazaran %20 daha yüksek bir veri aktarım hızı ve daha düşük erişim süreleri sunuyor. Özellikle SSD kullanan sistemler için bu gözle görülür bir performans farkı oluşturuyor. Son olarak Asus'un tam 10 adet USB 3.0 portuna sahip olduğunu belirtelim.

Özetle

Maximus IV Extreme'in çıkışıyla birlikte çok yakında hız aşırtma rekorları da kırılmaya başlanacaktır. Bahsetmeye sayfalarımızın yetmediği daha birçok özelliği beraberinde getiren ürün, hız aşırtma tutkunlarının elinde elmas gibi parlayacak cinsten.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Maximus IV Extreme
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
85
Yonga seti Intel P67
Soket Intel LGA 1155
Bellek desteği DDR3 2133 MHz
Slotlar 4x x16, 1x x4, 1x x1
Depolama 4 x SATA 6.0 Gbps, 10 x USB 3.0
Garanti 5 Yıl
Okuyucu Yorumları