Asus, anakartı ile Intel Z87'yi şenlendiriyor

Asus ROG serisi altında sunduğu Maximus VI Extreme anakartı ile Intel Z87'yi şenlendiriyor.

Asus Maximus VI Extreme İnceleme
CHIP Online Notu 97
  • Güçlü tasarımı
  • OC Panel ile hız aşırtma kolaylığı
  • Yüksek performans imkanı

Her geçen gün üreticilerin yeni Intel Z87 yonga setli anakartları kendini göstermeye devam ediyor. Elbette Asus da bu dev üreticilerden biri ve yeni kartı Maximus VI Extreme ile Repuplic of Gamers serisini adeta şenlendiriyor. Intel'in LGA 1150 soketinde Maximus VI Extreme anakartı ile boy gösteren Asus, 4'üncü nesil Haswell Intel işlemci desteği, AMD CrossFireX ile Nvidia SLI teknolojilerine hazır olması, hız aşırtma meraklılarına özel geliştirilmiş tasarımı ve beraberinde getirdiği OC Paneliyle fazlasıyla kışkırtıcı görünüyor.

Sınıfının başarılı örneklerinden biri olan Asus Maximus VI Extreme, kırmızı ve siyah renklerle güçlendirilmiş bir tasarıma sahip. Ferah bir yapıya sahip olan anakart, 5 adet PCIe 3.0/2.0 x16 ile 4 adet DIMM DDR3 slota yer veriyor. Hız aşırtma yolu ile 3000 MHz'ye kadar bellek hızı desteğinde bulunan Maximus VI Extreme, kapasite olarak da maksimum 32 GB'ı destekliyor. Tam kalbinde çevresi soğutucu duvarlarla çevrilmiş işlemci soketini bulunduran Maximus VI Extreme, 4. Nesil Intel Core i7, i5 ve i3 işlemcilerine destek veriyor. Intel'in 22 nm mimarili Haswell işlemcilerine hazır olan Maximus VI Extreme, Intel Turbo Boost 2.0 teknolojisiyle de gücüne yön veriyor elbette. 4-way Nvidia SLI ve AMD CrossFireX grafik teknolojilerine verdiği destekle grafik performansı konusunda tatmin edici olan Maximus VI Extreme, RAM slotlarının hemen yan tarafında daha önce Maximus V Extreme'de de bulunan akıllı butonlarını konumlandırıyor. Asus, Start ve Reset butonlarına burada yer veriyor. V Extreme'de Go Button olarak gördüğümüz MemOK yine geri dönmüş. Bu tuşla RAM zamanlamalarıyla ilgili sorunlarınızı rahatlıkla çözebiliyorsunuz. MemOK'un hemen üst kısmında göreceğiniz kırmızı renkli anahtar takımıyla ise PCIex16 yuvalarından hangisini kullanacağınızı ayarlayabiliyorsunuz. Maximus VI Extreme'in arka bağlantılarından bahsedecek olursak, bağlantıları arasında 6 adet USB 3.0, 2 adet USB 2.0, 10 adet SATA 6 GBb/s, HDMI, Ethernet ve Wi-Fi 802.11ac ile Bluetooth 4.0 bulundurduğunu söyleyebiliriz.

Güçlü mimarisiyle birlikte özellikle oyunseverler için sunulan Maximus VI Extreme, aynı zamanda elbette imaj ve video düzenlemeyle ilgili kullanıcılar için de hazır olarak bekliyor. Daha önceki Maximus'larda da karşılaştığımız OC Paneli VI Extreme'le de sunan Asus, bu cihazıyla birlikte hız aşırtmayı çok kolaylaştırıyor. İster kasanıza monte edebileceğiniz, ister uzaktan kumanda gibi harici olarak konumlandırabileceğiniz bir yapıya sahip olan OC Panel, üzerinde 2.6 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduruyor ve ekranın çevresinde dört fonksiyon tuşu sunuyor. Bu tuşları kullanarak Normal ve Extreme mod arasında geçiş yapabiliyor, işlemci hızını arttırabiliyor, gücü açıp / kapatabiliyor ve fan hızını kontrol edebiliyorsunuz. Ekranının altındaki bölümle uç kullanımlara açık olan OC Panel, en alt kısmındaki OC Panel bağlantısıyla da kolay bir şekilde bir kablo yardımıyla anakart üzerindeki ROG_EXT kısmına entegre edilebiliyor. Maximus VI Extreme, OC Panelin gelişmiş sürümüyle karşımıza çıkmasının yanı sıra, geniş kutu içeriğiyle de zengin bir görünüm sunmayı başarıyor.

Özetle

4'üncü nesil Haswell işlemcilere geçiş yapacaksanız yakından incelemeniz gereken bir kart olan Maximus VI Extreme, özellikle hız aşırtma konusunda kolaylık sunmasıyla tercih edilebilir. OC Panel gerçekten büyük işe yarıyor.

Alternatifleri

Şu anda neredeyse tüm markalar Intel Z87 yonga setli anakartlarını yavaş yavaş tanıtıyorlar. Eğer üst performans sunan karttan ziyade orta halli bir kart arayışı içindeyseniz farklı modellere de yönelebilirsiniz. Yakında daha fazla seçenek olacaktır.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Maximus VI Extreme
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
97
Yonga Intel Z87
İşlemci Desteği Intel Core i7 / i5 / i3 (4. nesil), Pentium / Celeron
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 32 GB
Bağlantılar USB 3.0 (6 adet), USB 2.0 (2 adet), SATA 6Gb/s (10 adet), HDMI
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları