All-in-One kategorisine yeni hibrit.

Asus, All-in-One kategorisine çift işletim sistemi kullanan hibritiyle yeni soluk getiriyor.

CHIP Online Notu 82
  • Çift işletim sistemi, çift cihaz
  • Etkili kullanım
  • Tablet ve PC performansı
  • Tablet kullanımı için ekran çok büyük
  • Yüksek fiyatı

Yıllardır All-in-One, yani Hepsi Bir Arada PC'leri piyasada görüyor, pek çoğunu da yakından inceleme fırsatı buluyoruz. Ancak bu incelememizde yakından tanıtacağımız Asus'un Transformer AiO modeli oldukça ilginç bir ürün ve bu sayede kendi kategorisindeki ürünlerden otomatikman ayrılmayı başarıyor. Aynı anda hem bir PC hem bir tablet olarak kullanabileceğiniz Transformer AiO, isminden de anlaşılabileceği üzere dönüşebilen bir yapıya sahip. Hem Windows, hem Android platformlarını beraberinde getiren Transformer AiO'a şimdi daha yakından bakalım.

Hem PC hem tablet

Dönüşebilen yapısıyla hem bir PC hem de tablet olarak kullanılabilen Transformer AiO, Windows 8 ve Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemlerini beraberinde getiriyor. Kabaca bir masaüstü standı, bir ekran, bir klavye ve fareden oluşan takım oyuncularına sahip olan Transformer AiO, böylece farklı kullanım şekillerine uygun yapıda. 18.5 inç büyüklüğünde bir ekranı bulunan Transformer AiO, ekranı standa yerleştirdiğinizde bir masaüstü bilgisayar gibi davranırken, ekranı çıkarttığınızda tablete dönüşebiliyor. Android işletim sistemini ve tablet teknik birimlerini ekranında taşıyan cihaz, Windows 8 işletim sisteminin bulunduğu PC özelliklerini ise masaüstü standında bulunduruyor. Böylece Transformer AiO, bize tek gövdede iki farklı cihaz sunuyor.

Transformer AiO'ın teknik detaylarına değinmeden önce söze ortak kullanım noktası olan ekrandan başlayalım. 18.4 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olan Transformer AiO, Full HD çözünürlük sunuyor. LED arka aydınlatmalara sahip olan ekran, IPS paneli kullanıyor. Böylece geniş görüş açısı sunabilen ekranın tepki süresi ise oldukça iyi durumda. Sizlerin de görsel kalitesiyle beğeneceğinizden kuşkumuz yok. Az önce de bahsettiğimiz gibi ekranı aynı zamanda bir tablet olarak kullanmanız mümkün. Bu da içeriğinde tablete has teknik birimler taşıdığı anlamına geliyor elbette. Transformer AiO, tablet modundayken Android işletim sistemiyle çalışıyor. Ekrana dokunarak rahatlıkla Android platformunu kullanabiliyorsunuz. Ancak dilerseniz cihazın beraberinde getirdiği klavye ve fare ile de işlem yapmanız mümkün. Bunun için klavye üzerinde Android'e özel tuşlar da konumlandırılmış.

Android işletim sistemli tablet

Transformer AiO'nı tablet olarak kullandığınız durumlarda ekranın içine yerleştirilmiş olan konfigürasyonu kullanıyorsunuz. Tablet performansıyla gayet memnun edici bir çalışma ortamı sunan cihaz, özellikle çift kişilik oyunlar için gayet keyifli bir platforma dönüşebiliyor. Tablet, akıcı performans için üzerinde dört çekirdekli Nvidia Tegra 3 işlemci bulunduruyor. 2 GB DDR3 bellek seviyesine sahip olan cihaz, aynı zamanda 32 GB'lık geniş disk alanının da sahibi. Elbette bu alanı ekranın hemen yanında yer verilen microSD kart girişiyle arttırabilmeniz de mümkün. Ön tarafında bir kamera bulunduran ekran, böylece cihazı hem tablet hem PC olarak kullandığınız durumlarda görüntülü görüşmeler için uygun bir ortam sunuyor. Tablet olarak kullanıldığında Bluetooth 3.0 desteği gösteren Transformer AiO, PC olaraksa Bluetooth 4.0'ı destekliyor. Her iki durumda da 802.11 a/b/g/n Wi-Fi bağlantıları bulan cihazda, tablet üzerinde mini USB, kulaklık ve güç girişine yer verilmiş. Aynı zamanda sağ tarafında güç düğmesi ile ses butonları bulunduran tablet, bunun yanında bir de mavi renkli bir tuş bulunduruyor. Bu tuşa bastığınızda işletim sistemleri arasında geçiş yapabilmeniz mümkün. Evet, tableti, yani ekranı, masaüstü standına bağladığınızda da bu tuşa basarak Windows 8 ve Android 4.1 işletim sistemleri arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Ayrıca Transformer AiO'da yüklü olarak sunulan Splashtop Streamer yazılımını kullanarak, cihazı tablet olarak kullandığınız durumlarda da masaüstü standında çalışmakta olan Windows 8 işletim sistemine erişim sağlayabiliyorsunuz.

Transformer AiO'nın masaüstü kullanımına geçmeden önce tablet hakkında bahsetmemiz gereken diğer bir nokta ise mobil olarak kullanılamayacak kadar büyük olması. Ev içi kullanımlar için ideal durumda olan Transformer AiO tableti, gövdesinin arka kısmında bir stant bulunduruyor ve bu sayede masa üzerine de yerleştirilebiliyor. Ayrıca kolay taşınabilmesi için bir taşıma kulpu da düşünülmüş. Ancak toplamda 2.4 kilogram ağırlığında olan tabletin dış kullanımlar için pek kullanışlı olmayacağı kanaatindeyiz. Zaten Transformer AiO'nın da böylesi bir iddiası yok. Son olarak ev ve ofis içinde yeterli mobilite sağlayan cihazın, tablet olarak kullanıldığı durumlarda ekranın büyüklüğünden ötürü kullanım zorluğu yaşattığını da söyleyelim. Ekranın tamamına ilk bakışta hakim olamadığınız için, adapte olamayabiliyorsunuz.

Intel ve Windows 8 ile başarılı PC

Transformer AiO, aynı zamanda bir masaüstü bilgisayar. Ekranı masaüstü standına yerleştirdiğiniz bir masaüstü bilgisayar gibi davranan Transformer AiO, PC olarak kullanıldığında da son derece tatmin edici çalışıyor. Windows 8 işletim sistemini ekrana dokunarak kullanabildiğiniz bilgisayar, aynı zamanda kablosuz klavye ve faresiyle de size destek veriyor. Bu noktada, klavye ve fare aparatlarıyla tasarım bütünlüğü sunan cihazın klavyesi her ne kadar tatmin edici bir kullanım sunsa da, farenin performansından memnun kalmadığımızı söylemeliyiz. Masaüstü kullanımında öne ve arkaya doğru eğilebilen ve böylece ekranın açısını değiştirebilen stant, üzerinde pek çok bağlantıya da yer veriyor. 4 adet USB 3.0 bağlantısını bulunduran Transformer AiO, ayrıca bir USB 2.0 bağlantısına da sahip. Ancak bu USB 2.0'ı klavye ve farenin kablosuz bağlantı alıcısı doldurduğu için bu kısmı hiç göz önünde bulundurmamak gerek. Ayrıca bir kart okuyucusuna da yer veren cihaz, güç girişine bağlanan bataryası ile ise bizden eksi puan alıyor. Zira çok hantal bir bataryaya yer verilmiş Transformer AiO'da. (Bu arada söylemeliyiz ki tabletin şarj cihazı ayrı ve çok daha küçük yapıda.) Transformer AiO, hoparlörleriyle de başarılı ses kalitesi sunuyor. SonicMaster destekli hoparlörlere sahip olan cihaz, aynı zamanda üzerinde bulundurduğu optik sürücüsüyle de tam anlamıyla bir masaüstü bilgisayar olmayı başarıyor.

Intel Core i5 işlemci sahibi olan Transformer AiO, elimizdeki modeliyle 8 GB'lık bellek seviyesine sahip. Ancak ailede farklı konfigürasyon seçeneklerine sahip modeller olduğunu da söyleyelim. (İncelediğimiz Transformer AiO'nın modeli P1801.) İşlemci ve bellek gücüyle yeterli performans sunan cihaz, aynı zamanda harici ekran kartına da sahip. 2 GB kapasiteli Nvidia GeForce GT730M ekran kartının çalıştığı bilgisayarda aynı zamanda 1 TB'lık disk de bulunuyor. Böylece Transformer AiO'ı oyun için de kullanabilmeniz mümkün. Son olarak Transformer AiO'nun incelediğimiz modelinin satış fiyatının 4324 TL civarında olduğunu da söyleyelim.

Özetle

Tek gövdede iki kullanışlı cihaz sunan Transformer AiO, hem bir bilgisayar hem bir tablet olarak iş görüyor. Her iki platformda da başarılı bir grafik çizen Transformer AiO, özellikle Windows 8 ve Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemlerini aynı anda çalıştırmasıyla fazlasıyla dikkat çekici.

Kimler Almalı

Öncelikle konsept ürünlere ilgi duyan kullanıcılar tarafından tercih edilebilecek olan Transformer AiO, aynı zamanda All-in-One bilgisayar satın almak isteyen ve yapısı itibariyle hem stabil hem mobil ortamlara uygun olan bir ürün arayışı içinde olanlar tarafından da satın alınabilir.

Alternatifleri

Elbette bazı kullanıcılar tarafından ekranın büyüklüğünden dolayı Transformer AiO tablet olarak kullanışsız karşılanabilir. Bu durumda diğer All-in-One PC seçeneklerine yönelebilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Transformer AiO
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
82
İşletim Sistemi Windows 8 / Android 4.1
İşlemci Intel Core i5 33350P / Nvidia Tegra 3 Quad-core
Ekran 18.4 inç LED-backlight IPS (1920x1080)
Ekran Kartı Nvidia GeForce GT730M 2 GB
Bellek 8 GB DDR3 / 2 GB DDR3
Depolama 1 TB / 32 GB
Okuyucu Yorumları