VivoTab Note 8'i inceledik!

Asus'un 8 inçlik tableti VivoTab Note 8, Windows 8.1 deneyimi nasıl yaşatıyor?

CHIP Online Notu 88
  • İyi performans
  • Pahalı değil
  • Kompakt yapı
  • Hassas kalem
  • Pil ömrü
  • Yazılım desteği
  • Windows tuşu
  • HDMI yok
  • Kamera performansı
  • Flaş yok

Asus, son zamanlarda başarılı tabletleriyle karşımıza oldukça sık çıkar oldu. Daha önce Transformer Pad TF701, MeMO Pad HD 10 ve MeMO Pad 8 de dahil olmak üzere pek çok Android tabanlı Asus tabletini test merkezimizde ağırlamıştık hatırlarsanız. Bu defa VivoTab Note 8 ile bize bir ziyarette daha bulunan Asus, bu defa Windows işletim sistemiyle karşımıza çıkıyor. Diğer yandan 8.0 inçlik bir ekran boyutunda Windows işletim sistemini görmeye de pek alışık değildik. Daha çok büyük ekranlı tabletlerde karşımıza çıkan Windows, Asus VivoTab Note 8'de 8.1 Pro sürümüyle çalışıyor.

Asus, VivoTab Note 8'in adında da belirttiği gibi, her an elinizin altında bulundurabileceğiniz bir not defteri gibi davranabilen tablet geliştirmeyi gözetmiş. Beraberinde bir stlyus kalemle gelen tablet, böylece daha önce incelediğimiz Samsung'un dev tableti Galaxy Note Pro 12.2'ye bir anlamda rakip oluyor da diyebiliriz. Peki, VivoTab Note 8 bizlere neler sunuyor? Şimdi Asus'un Windows'lu tabletine daha yakından bakalım.

8 inçlik kompakt gövde

VivoTab Note 8, 8 inçlik bir ekranın sahibi. Tek elde rahatlıkla taşınabilen kompakt boyutlara sahip olan tablet, gayet hafif ve boyutlarıyla da ideal. 380 gram ağırlığıyla rahatlıkla elinizin altında bulundurabileceğiniz tablet, 10 mm kalınlığında. Oldukça şık bir tasarımı var. Düz siyah renkli gövdeden oluştan tablet, elde iyi bir tutuş hissi bırakıyor. Ancak parmak izlerini görmeniz mümkün.

Sağ yüzünde ses ve güç butonlarını bulunduran tablet, üst kısımda kulaklık ve microUSB bağlantısını taşıyor. Sol kenarda ise microSD kart slotunu görüyoruz. Bunun hemen yanında ise yapısıyla ilginç bir buton bulunuyor. Neredeyse basılmayacak şekilde yerleştirilmiş olan bu buton Android'den aşina olduğumuz "Home" butonu görevi görüyor ve Windows üzerinde Metro arabirimine dönüş yapmanızı sağlıyor. Ancak bir çıkıntı olarak değil, daha çok gövde yüzeyiyle sıfırlanmış yapıda olmasından dolayı basımı oldukça zor. Diğer yandan konum itibariyle de pek beğendiğimizi söyleyemeyiz.

Hem ön hem arka yüzünde kamera bulunduran VivoTab Note 8, arka kamerada flaş desteğinde de bulunmuyor. Hoparlörler ise tabletin her iki yanına konumlandırılmış. Asus Golden Ear takımı tarafından geliştirilen SonicMaster ses teknolojisiyle iyi ses performansı verdiğini de bu noktada söyleyelim.

VivoTab Note 8'in köşesinde bir kalemin gizlendiğini görüyoruz. Tableti bir not defteri olarak kullanabilmenizi sağlayan kalemin özelliklerinden incelememizin ilerleyen kısımlarından bahsedeceğiz. Tasarım olarak ele alırsak gayet iyi bir şekilde gizlenmiş olan kalemi hiç fark etmemeniz dahi mümkün.

Intel Atom gücü

Intel'in Atom işlemcisiyle güçlendirilen VivoTab Note 8, 22 nm mimarisine dayalı ve 2013'ün üçüncü çeyreğinde piyasaya sunulan bu işlemciyle iyi bir iş çıkartıyor. 4 çekirdekli yapıda olan tablet, 1.33 GHz çalışma frekansını gerekli gördüğü durumlarda 1.86 GHz gücüne çıkartabiliyor. Performans konusunda endişeniz olmasın, tablet gayet stabil çalışıyor. 2 GB bellekle güçlendirilen tablet, dahili olarak 32 GB depolama alanı sunuyor. Buna ek olarak az önce bahsettiğimiz microSD kart slotunu kullanarak hafızayı 64 GB'a kadar arttırabiliyorsunuz. Buna ek olarak elbette Asus'un WebStorage hizmeti de kullanıma hazır.

Ekranın 8 inç boyutunda olduğunu söylemiştik. 1280x800 piksel çözünürlüğünde olan ekran güzel, net bir görsellik sağlıyor. Ekran paneli, LED aydınlatmalarla donalı IPS. Böylece geniş görüş açısı da sunabilen tablet, grafik işlemci olaraksa Intel'in entegre HD grafik birimini kullanıyor.

Windows 8.1 Pro ile çalışan VivoTab Note 8, böylece tablette Windows kullanmak isteyenlere hitap ediyor. İster Metro arayüzünü kullanabiliyor, ister masaüstünde çalışabiliyorsunuz; tıpkı Windows'lu bilgisayarınızda olduğu gibi. Uygulama konusunda zaten karşınızda Microsoft Mağaza var. Buradan istediğiniz uygulamayı indirebiliyorsunuz. Ancak zaten tablet dahili olarak başarılı yazılım ve uygulamaları da beraberinde getiriyor. Bunlar içinde Microsoft'un Office 2013'ü de dahil olmak üzere Asus'un uygulamaları da bulunuyor. Asus PhotoDirector, Asus PowerDirector ve Asus Reading Mode bunlardan bazıları.

Windows 8.1 Pro ile çalışması bilgisayarınızdan kopmadan mobil olarak çalışmanızı sağlamakla birlikte kablosuz klavye ve mouse ile de VivoTab Note 8'i mini bir PC haline çevirmeniz mümkün. Diğer yandan tabletin üzerinde bir HDMI bağlantısı bulunmaması bizce eksiklik. Bu nedenle tableti televizyon veya monitöre kablo yardımıyla bağlayamıyorsunuz. Ancak tablet Miracast desteği gösteriyor. Böylece görüntü aktarımını Miracast yoluyla yapabiliyorsunuz.

Peki, VivoTab Note 8 ile ne kadar mobil kalabiliyoruz? VivoTab Note 8'in bataryası iyi seviyede, bunu hemen söyleyelim. 8 – 9 saatlik pil ömrünü görebilmeniz mümkün ki, bu da Windows'lu tabletler arasında gayet yeterli bir seviye.

VivoTab Note 8'in kameraları ise hem ön hem arka yüzeyde bulunuyor demiştik. Her iki kameranın varlığı da işe yarıyor elbette, ancak performans olarak çok fazla şey beklememek lazım. Arka kamerada zaten flaş bulunmuyor. Gündüz çekimlerinde kullanabilirsiniz. Bu noktada da iyi kareler yakalamanız mümkün, fakat daha fazlasını beklememek gerek.

Kalem ile not alın

VivoTab Note 8, az önce de bahsettiğimiz kalemiyle Wacom'un teknolojisini temel alıyor. Ekran üzerinde gayet hassas davranabilen kalemi ekrana dokundurmanız bile gerekmiyor diyebiliriz. Zira kalem ekrana kısa bir mesafende de çalışıyor. 1024 seviyeli baskı hassasiyetine sahip olan kalem ile tabletinize el yazınızla notlar alabilir veya grafik işleriyle uğraşıyorsanız kalemi bu yönde kullanabilirsiniz.

Daha önce Samsung'un profesyonel kullanıcılar için geliştirdiği Galaxy Note Pro 12.2 tabletini incelemiştik hatırlarsanız. Samsung, bu tabletinde karşımıza S-Pen adını verdiği akıllı kalem ile çıkmıştı. Her iki kaleminde kullanımının benzer hassasiyete sahip olduğunu bu noktada söyleyelim. Fakat Galaxy Note Pro 12.2'de S-Pen'i daha işlevsel kullanabilmek için gerekli yazılım desteği de vardı. S-Pen menüsü üzerinden kalem ile çalışabilecek pek çok uygulamaya anında erişebiliyorduk. Kaldı ki bu menünün varlığı bile kullanıcılara kalemi kullandırmaya yönelik başlı başına alışkanlık kazandırmaya yetiyordu. VivoTab Note 8'de bu özellik yok. Elbette Windows'a özgü yazılım ve uygulamaları kullanarak kalemi daha işlevsel kılabilirsiniz. Burada kalem tamamen sizin kullanım alışkanlığına bağlı olarak işlevsellik kazanıyor. Hiç kullanmayabilirsiniz de, öte yandan tam size göre de olabilir. Ama biz genel kullanımını beğendiğimizi söyleyelim.

Özetle

Asus'un VivoTab Note 8 tableti, Windows 8.1 Pro işletim sistemi ve performansıyla gayet işlevsel. Intel Atom gücüyle tablet gayet iyi bir performans gösteriyor. Windows işletim sistemini kullanması nedeniyle iş uygulamalarınızı da rahatlıkla çalıştırabileceğiniz tablet, diğer yandan oyun ve film gibi multimedya uygulamalarıyla eğlence amaçlı olarak da kullanılabiliyor. Tabletin beraberinde getirdiği kalem de kullanımı arttırıcı bir etkide bulunuyor. Fiyatıyla da gayet iyi noktada olan tablet, 910 TL'lik bir etiketin sahibi.

Kimler Almalı

Windows 8.1 Pro ile çalışan VivoTab Note 8, tablette Windows kullanmak isteyenlere hitap ediyor. 8 inç boyutunda kompakt bir Windows'lu tablet almak isteyenler, VivoTab Note 8'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

VivoTab Note 8'e alternatif olarak yine Windows işletim sistemini tercih edecekseniz Toshiba Encore veya Casper Via T2'yi incelemek isteyebilirsiniz. Diğer yandan Android platformunda profesyonel kullanımlar için elbette Samsung Galaxy Note Pro 12.2'yi tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus VivoTab Note 8
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
88
İşletim SistemiWindows 8.1 Pro
İşlemciIntel Atom Z3740
İşlemci Hızı1.86 GHz
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiLED IPS
Ekran Boyutu8 inç
Ekran Çözünürlüğü1280 x 800 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera1.26 MP
Arka Kamera5.0 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Ömrü8 saat saat
Boyutlar133 x 220 x 10.95 mm
Ağırlık380 gr.
Okuyucu Yorumları