Fansız tasarımlı ultrabook testte!

Asus'un fansız tasarımlı ultrabook modeli ZenBook UX305 bakalım ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 85
  • İyi performans (çoğunlukla)
  • Çok ince ve çok hafif
  • Mat ekran
  • Klavye kullanıma fazlasıyla elverişli
  • Şık tasarıma sahip
  • Sessiz çalışıyor
  • Klavyenin arka aydınlatması yok
  • Hoparlörler çok iyi değil
  • Grafik işlemlerinde tökezliyor

Ultrabook'larla birlikte her geçen gün daha fazla sayıda çok ince ve çok hafif modellerle karşılaşabiliyoruz. 13 inç'lik modeller arasında da çokça seçenek bulunuyor. Bunlara bir örnek olarak hatırlayacak olursanız geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Dell'in XPS 13 modelini gösterebiliriz. Ancak bu defa masamızda Asus'un ZenBook ürün ailesinde yer alan UX305 modeli bulunuyor. Intel Core M platformuyla güçlendirilen ZenBook UX305, özellikle fansız tasarımıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Sade, şık tasarım

Söze tasarımla başlayacak olursak hemen ZenBook UX305'i elinizde tuttuğunuzda bir defter gibi durduğunu söyleyebiliriz. O kadar ince görünen ultrabook, 12 mm kalınlığında. Yani neredeyse bir cep telefonu kalınlığında olduğu açık. Ağırlık olarak da 1.2 kilogramla gayet hafif bulduğumuz ultrabook, bu anlamda Lenovo Yoga 3 Pro ile benzer yapıda.

ZenBook UX305, ince ve hafifliğiyle kompakt yapıda olmasıyla oldukça da şık görünüyor. Elbette bunda metalik malzemeli yapısının büyük payı var.

13 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olan ZenBook UX305, gövde içi görünümüyle çok sade. Ekran paneli mat malzemeli ve bu da yansımalardan tamamen arınmasını sağlıyor. Ekranın önünde uzanan klavye ise çok sade olmasının yanında maksimum kullanılabilirlik sağlıyor. Tuşların büyüklükleri ve yükseklikleri fazlasıyla ideal. Klavyeyle ilgili tek eleştireceğimiz nokta ise arka aydınlatmasının bulunmaması ki bu önemli bir eksiklik. Ayrıca yine klavye içine yerleştirilen güç butonu da kazara dokunmalara karşı çok müsait. "Delete" tuşuna basarken bilgisayarı kapatmamak için özellikle ilk zamanlarda dikkat etmek gerekiyor.

Klavyenin altında yine genişçe bir touchpad alanı bulunuyor. Yine Ultrabook'un çevresine baktığımızda önemli bir ayrıntı dikkat çekiyor. Üç adet USB 3.0 portu sunan ZenBook UX305, öte yandan Dell XPS 13'te karşımıza çıkmayan HDMI'ıyı da bize micro formatta da olsa sunuyor.

Core M mimarisi

Şimdi gelelim ZenBook UX305'in teknik detaylarına. Hemen ekrandan sözü açarsak, 13 inçlik ekranın QHD+, yani 3200x1800 piksel çözünürlük sunduğunu ve dokunmatik özellikte olmadığını söyleyebiliriz. Yine elimizdeki modelin Full HD seçeneği de bulunuyor; dileyen kullanıcılar onu da tercih edebilirler. Ekranın mat olması büyük avantaj sağlıyor, fakat ekranın yine de Dell XPS 13'ün ekranı kadar etkileyici durmadığını söyleyelim.

ZenBook UX305, Intel'in 5'inci nesil Broadwell mimarili Core M işlemcisine sahip. 14 nm mimarisinde olan bu işlemcinin en büyük artısı elbette en güncel düşük güç tüketimli model olması. Öte yandan boyutları itibariyle ince tasarımlı modellere müsait olan Core M, bunun karşılığını zaten bize ZenBook UX305 ile veriyor.

Düşük güç tüketime sahip olmasıyla fansız tasarımlara imkan tanıyan Core M, ZenBook UX305'in fansız tasarımla gelmesiyle tamamen sessiz çalışmasına olanak yaratıyor. 2014'ün 3'üncü çeyreğinde piyasaya sürülen, 2 çekirdekli yapıda olan ve temel frekansıyla 800 MHz, Turbo Boost'la 2.0 GHz'e ulaşabilen ZenBook UX305'in işlemcisi, maksimum 4.5 watt enerji tüketiyor ki bu çok iyi bir rakam.

İşlemciyle birlikte Intel Graphics 5300 yerleşik grafik birimini getiren ultrabook, maksimum 800 MHz dinamik grafik frekansıyla grafik konusunda çok iddialı olmadığını söylüyor. Evet, ZenBook UX305 ne grafik düzenleme ne oyunlara uygun bir ultrabook. Onun iddialı olduğu nokta günlük genel kullanım veya ofis kullanımları yönünde.

Performans

4 GB RAM kullanan ZenBook UX305, 128 GB'lık bir SSD'nin de sahibi. CrystalDiskMark'la aldığımız test sonucuna göre sıralı okumada 562 MB/s, sıralı yazmada ise 264 MB/s performans gösteren ultrabook, yazma performansıyla beklediğimiz etkiyi gösteremedi. 4K'da da yine düşük performans gözlemledik.

ZenBook UX305'e pil testi uyguladığımızda ise aldığımız sonuç PCMark 8 Battery Life testinde 5 saat 21 dakikayı buldu. Hatırlayacak olursanız bu sonuç Dell XPS 13'te 4 saat 35 dakika civarında çıkmıştı. Elbette burada XPS 13'ün UX305'ten farklı olarak Core i7'ye sahip olduğunu da söylemek lazım. Core M işlemci kullanan Lenovo Yoga 3 içinse aynı test 4 saat 30 dakika seviyesindeydi. Bu da ZenBook UX305'in pil noktasında daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Gerçek kullanım noktasında ise 9 – 10 saat arası performans almak mümkün.

Özetle

Asus ZenBook UX305, şık, ince ve hafif bir ultrabook arayanların beklentisini karşılayabilir. Kompakt yapıda olan, bilgisayarını her an yanında taşımak isteyenlere hitap eden ZenBook UX305, fansız tasarımıyla, ekranıyla, pil performansıyla günlük kullanımlar için ideal. Ancak ondan çok fazla güç ve grafik gerektiren işlemler için uygun olmadığını tekrar söyleyelim.

ZenBook UX305'in fiyatı ise 3748 TL civarında.

Kimler Almalı

Kompakt yapıda olan, bilgisayarını her an yanında taşımak isteyenlere hitap eden ZenBook UX305, fansız tasarımıyla, ekranıyla, pil performansıyla günlük kullanımlar için ideal.

Alternatifleri

ZenBook UX305'e alternatif olarak Lenovo Yoga 3 Pro'uyu da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook UX305
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
85
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core M 5Y10
İşlemci Hızı2.0 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliQHD+
Çözünürlük3200 x 1800 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 5300
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)4 GB
SSD128 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.03
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar324 x 226 x 12.3 mm
Ağırlık1.2 kg
Pil Ömrü009:30 saat
Okuyucu Yorumları