Calibro e-kitap okuyucuya yakından bakıyoruz.

Yerli yatırımla ortaya çıkan ve kaliteden ödün vermeyen bir e-kitap okuyucu.

Calibro Touch Lux İnceleme
CHIP Online Notu 71
  • Geniş alan
  • Kullanışlı
  • Hızlı çalışıyor
  • Yüklü uygulamalar
  • Ekranda kalan izler

Online kitap mağazası babil.com'u da bünyesinde bulunduran Libronet tarafından yerli bir marka olarak yaratılan Calibro, iki farklı e-kitap okuyucusuyla piyasaya hızlı bir giriş yaptı. ABD'de şu anda yaklaşık 1 milyon e-kitap satıştayken Türkiye'de bu rakam sadece 10 bin. Calibro, hem uygun fiyatlı okuyucuları hem de e-kitaplarıyla pazarı büyütmek istiyor.

İncelediğimiz Touch Lux modeli 6 inç genişliğinde, dokunmatik bir e-mürekkep ekrana sahip. E-kitap okuyucuların en önemli özelliklerinden biri de arkadan aydınlatma içermedikleri için fiziksel bir kitap gibi gözü yormadan okunabilmeleri. Ancak karanlıkta da bir şeyler okumayı seviyorsanız Touch Lux modelinde bulunan arkadan aydınlatmayı devreye alabilirsiniz.

208 gram ağırlığındaki cihazın pil ömrü çoğu e-kitap okuyucuda olduğu gibi bir aya yaklaşıyor. 4 GB hafızada yaklaşık 3000 e-kitap depolamak mümkün. Cihazda EPUB, PDF, TXT, DOC, DOCX, HTML, MOBI gibi popüler e-kitap biçimlerinin hepsi destekleniyor.

Elektronik kütüphane

1024 x 758 piksel çözünürlüğündeki ekranda oluşturulan yazıların oldukça net olduğunu gördük. 1 GHz işlemci ve 256 MB RAM sayesinde sayfa geçişleri gayet hızlı. Fakat bu geçişleri daha da hızlandırmak adına her sayfa geçişinde değil, 10 sayfada bir "tam yenileme" yapılması tercih edilmiş. (Tam yenilemede ekranın tamamı önce siyaha boyandığı için gözü rahatsız edebiliyor.) Bunun bir dezavantajı, kısmi yenilenen sayfalarda, tıpkı yazdığınız bir kâğıdın arkasındaki kağıda geçen izler gibi izler kalması. Normalde rahatsız edici değiller ama aydınlatmayı açarsanız belirgin hale geliyorlar. Neyse ki yenileme sıklığını değiştirmek mümkün. (Biz 3 yaptık.)

Wi-Fi desteği sayesinde kablosuz olarak babil.com'a bağlanıp e-kitap satın alabilirsiniz. Sitede şu an 1000'e yakın e-kitap var. Çoğu e-kitap okuyucunun aksine Calibro'da Adobe DRM yerine Calibro DRM adlı özel bir şifreleme yöntemi kullanılıyor. Bunu avantajı, e-kitap fiyatlarının düşmesi. Dezavantajı ise aldığınız e-kitapları sadece Calibro cihazlarda ve yakında çıkacak Calibro mobil uygulamalarında okuyabilmeniz.

Calibro ile birlikte 2 Türkçe ve 16 İngilizce e-kitap yüklü geliyor. İngilizce kitap okurken takılırsanız, Sesli Sözlük altyapısını kullanan sözlüğe anında göz atabilirsiniz.

Özetle

Calibro Touch Lux, iyi bir e-kitap okuyucu. 4 GB'lık dahili hafızasına 3000 e-kitap depolayabilmek oldukça kışkırtıcı görünüyor. Kütüphanesini elektronik ortama geçirmek isteyen kullanıcıların beğeneceklerini düşünüyoruz.

Calibro Touch Lux'un fiyatı ise 249 TL civarında.

Kimler Almalı

Kütüphanesini elektronik ortama geçirmek isteyen kullanıcıların beğeneceklerini düşünüyoruz.

Alternatifleri

Calibro Touch Lux'a alternatif olarak Kindle Paperwhite'ı önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Calibro Touch Lux
Ürün Markası Calibro
CHIP Online Notu
71
Ekran 6 inç
Çözünürlük 1024x758
Teknoloji E-Ink
Hafıza 4 GB
Bellek 256 MB
Format Desteği EPUB, PDF, TXT, DOC, DOCX, HTML
Ağırlık 208 gr.
Okuyucu Yorumları