Casper Nirvana C500 testte!

Casper'ın grafik birimiyle fark yaratan dizüstü bilgisayarı Nirvana C500'ü inceledik.

CHIP Online Notu 72
  • Uygun performans
  • Intel Iris Graphics 6100 grafik işlemci
  • 1 TB disk kapasitesi
  • 8 GB RAM
  • Malzeme kalitesi
  • Büyük fark yaratmıyor

Dizüstü bilgisayar arayan kullanıcıların bakmadan geçmediği ve çokça da tercih ettiği markalardan biri olan Casper, başarılı modeller üretiyor. Daha önce elbette farklı dizüstü bilgisayar modellerini inceleme şansı bulduk. Ayrıca yakında Casper'ın masaüstü bilgisayarlarından üst model bir örneği test merkezimizde mercek altına alacağımızın haberini de buradan verelim. Şimdi gelelim bugünkü konumuza. Bugün, Casper'ın standart dizüstü bilgisayar ihtiyacını karşılayan, ancak oyunseverlere de göz kırpan bir modelini inceleyeceğiz.

Casper'ın Nirvana ailesinde yer verdiği C500 (C5I.5287-8T35A modeli) modeli, hemen kategorilendirecek olursak orta segmente hitap eden bir dizüstü bilgisayar modeli. 1500 - 2000 TL arasındaki fiyat çizgisindeki modeller arasına farklı bir seçenek sunan Nirvana C500, en büyük farkı grafik işlemcisi noktasında yaratıyor. Şimdi laptop'a daha yakından bakalım; önce söze tasarımla başlayalım.

Tasarıma bakıyoruz

Tasarıma bakıyoruz

Nirvana C500, 15.6 inç boyutunda ve 1366x768 piksel çözünürlük sunan bir ekranın sahibi. 2.2 kilogram ağırlığında olan cihaz, boyutlarıyla gayet ideal. Rahatlıkla taşınabilir ölçüde olmasının yanında, kalınlığıyla da maksimum 25 mm'ye erişiyor olması hoş.

Nirvana C500, standart bir dizüstü bilgisayar. Zira üzerinde tasarıma dayalı büyük özelleştirmelerden kaçınılmış. Ayrıca cihaz, artık laptop'lardan yavaş yavaş kalkmaya başlayan optik sürücüyü de beraberinde getiriyor.

Gri renkli bir tasarıma sahip olan cihaz, klavye çevresiyle gri renkte, ekran çerçevesiyle ise parlak piyano siyahında bir malzemeye sahip. Laptop'ın kasası tamamen plastik yapıda. Bunu özellikle kapak kısmından ayırt edebiliyorsunuz. Üzerine parmağınızla bastığınızda esneyen malzeme, açıkçası iç yüzeyiyle de göze pek hoş görünmüyor ve sağlamlık hissi vermiyor. Bu anlamda cihazda kullanılan malzeme kalitesini beğenmediğimizi söyleyelim.

Nirvana C500'ün klavye bölgesine baktığımızda, geçtiğimiz gün incelediğimiz Toshiba Portege Z20t-B-105'e yaptığımız yorumu yine tekrarlıyoruz: Klavye kısmındaki malzeme kalitesini de beğenmedik. Ancak işlevsellik konusunda Toshiba Portege'den avantajlı. Zira üzerinde bir numerik tuş takımı da bulunduruyor ve tuşların büyüklükleri standardı koruyor.

Laptop'ın çevresine baktığımızda, üst kısımda hoparlörleri görüyoruz. Yine ayrıca burada sol tarafta tek güç butonu göze çarpıyor. Klavyenin altında ise klasik olarak yer alan touchpad, geniş olmasıyla ek bir mouse kullanmayanlar tarafından kullanışlı bulunabilecek yapıda.

Sol kenarda havalandırma çıkışını, VGA portunu, Ethernet, HDMI ve iki USB 3.0 bağlantı noktasını bulunduran C500, sağ kenarda da kulaklık ve iki USB 2.0 girişini sunuyor. Öte yandan ön kenarda da bir kart okuyucu bulunuyor.

Teknik kadro ne durumda?

Teknik kadro ne durumda?

Nirvana C500'ün, orta segmentte yer alan bir dizüstü bilgisayar olduğunu söylemiştik. Bunu işlemcisiyle ortaya koyan cihaz, Intel Core i5 işlemciyle geliyor. Bu yılın ilk çeyreğinde üreticilere sunulan Intel'in i5-5287U işlemcisiyle 2.9 GHz hız sunan dizüstü, çift çekirdekli yapıda. Bu bağlamda günlük kullanımların yanı sıra, yer yer üst seviye işlemlere de açık olan Nirvana C500, 8 GB'lık DDR3 bellekleriyle de yeterli bellek gücünü sağlıyor.

Nirvana C500'ün kullandığı i5-5287U işlemcinin esprisi ise, grafik işlemci hanesinde beraberinde Intel Iris Graphics 6100'ü getirmesi. Bu anlamda grafik işlemcisiyle pek çok rakibinden fark yaratan Nirvana C500, Intel'in yerleşik HD Graphics yongalarından bir tık daha iyi performans sağlayabiliyor.

Daha iyi anlaşılabilmesi için Iris Graphics 6100'ü performans anlamında Intel HD Graphics 5500 ile harici ekran kartı arasına konumlandırabiliriz. Kaldı ki Intel'in HD Graphics 5500 birimi de güçlü bir model. O anlamda Iris Graphics 6100'ü Nirvana C500 için hem oyun hem grafik yazılımları açısından verimli bulduk. Elbette daha önce incelediğimiz Casper Nirvana CSD modelindeki yer alan 2 GB'lık Nvidia GeForce GT840M grafik performansını beklememek lazım. Fakat kategorisi için ideal bir grafik performansı sağlıyor.

Son olarak Nirvana C500'ün 1 TB'lık diskle yeterli ölçüde bir disk kapasitesi sunduğunu da söyleyelim. Kendi kategorisinde yer alan pek çok model 500 GB'lık kapasite seçeneği sunarken, Nirvana C500'ün 1 TB'lık kapasiteyle gelmesi göz dolduruyor. Fakat elbette 500 GB'lık rakip modellerin de işlemci avantajı doğuyor; zira onlarda da Core i7'li modelleri görüyoruz. Bu anlamda seçim kullanıcıya kalıyor.

Özetle

Casper Nirvana C500, 1860 TL civarında bir fiyat etiketine sahip. 1500 TL – 2000 TL arasındaki dizüstü bilgisayarlar arasında fiyat/performans noktasında iyi bir yerde durduğunu söylemek güç değil. Cihazda bizi en rahatsız eden nokta tasarımının özensiz olması ve malzeme kalitesinin düşük olması oldu açıkçası. Onun dışında işlem performansıyla başarılı bulduğumuz Nirvana C500, yerleşik grafik işlemciye farklı bir yorum getiren Intel Iris Graphics 6100 ile de benzerlerinden fark yaratıyor.

Kimler Almalı

Casper Nirvana C500'e alternatif olarak daha önce incelediğimiz ve hem Core i7 işlemcisi hem Nvidia GeForce GT840M grafik kartıyla performansını bir hayli beğendiğimiz Casper Nirvana CSD modelini tavsiye edebiliriz.

Alternatifleri

Casper Nirvana C500, orta segmentte günümüz işlemcisine ve yerleşik Intel HD Graphics biriminden daha üst performans gösteren Intel Iris Graphics 6100 ile donalı bir laptop arayanlara hitap ediyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Nirvana C500
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
72
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1 Pro
İşlemciIntel Core i5-5287U
İşlemci Hızı2.90 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel Iris Graphics 6100
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.02
HDMIVar
VGAVar
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar380 x 260 x 25 mm
Ağırlık2.2 kg
Okuyucu Yorumları