Casper VIA M1'i inceledik!

Casper'ın yeni yılın ilk cep telefonu modeli VIA M1'i inceledik!

CHIP Online Notu 87
  • Fiyat/performans
  • Başarılı ekran
  • 3GB RAM
  • 4G desteği
  • Ön kamerada flaş
  • Ekran kenarları
  • Arka kapak plastik
  • Hoparlör
  • Ekranın altındaki boş alan

Casper, cep telefonu pazarına girdiğinden bu yana kendini bir hayli geliştirdi; her yeni cep telefonu modeliyle çıtayı daha yükseğe taşıyan şirket, son olarak hatırlayacak olursanız VIA V10 modeliyle test merkezimizi ziyaret etmişti. Bu defa da VIA M1 modeliyle yeni yılın ilk modelini piyasaya süren Casper, aynı zamanda bu yeni modeliyle 25'inci yılını da kutluyor.

İlk intibada uygun fiyatı, ekranı ve buna bağlı olarak tasarımıyla dikkat çeken VIA M1, diğer yandan 8 çekirdekli işlemcisi ve 3 GB RAM gibi güçlü teknik kadrosuyla da iyi bir imaj çiziyor. Peki, telefon detaylarında neler gizliyor? Şimdi yakından bakalım...

Tasarım

Tasarım

Casper VIA M1, güzel boyutlara sahip bir telefon. Siyah ve beyaz renk seçeneğiyle raflarda bulunabilecek olan telefonun, ekranı 5.2 inç boyutunda. Arka yüzü plastik tasarıma sahip olan model, güzel görünüyor. Fakat yine de V10 modelindeki gibi arka yüz cam değil ve kenarlarda alüminyum materyal bulunmuyor. Bu anlamda plastik tasarımlı telefonlardan hoşlanmayanlar bu telefonu beğenmeyebilirler. Yalnız kullanılan malzemenin kötü olmadığını söyleyelim. Elde iyi bir tutuş hissi bırakan telefonun kenarlarına ise metalik görünüm kazandırılmış. Bu da hem kullanım hem görünüm anlamında beğenilecektir diye düşünüyoruz.

VIA M1'in tasarımında en çok beğendiğimiz kısım, ekranın kenarlarına hafif kavis verilmesi oldu. Casper'ın 2.5D ekran derinliği olarak isimlendirdiği bu özellik, telefona ayrı bir hava katıyor. Ekranın alt kısmında ise fiziksel butonlar yok, yalnız buradaki geniş bir boşluk bulunuyor. Bu da ekran – gövde oranını daraltan bir eksi.

VIA M1'in arka kapağı açılıyor fakat bataryayı değiştiremiyorsunuz. Bağlantılarına arka kapağı altında yer veren telefon, burada bize microSD kart ile SIM kart slotunu sunuyor.

Telefonun sağ kenarında ise tipik olarak güç ve ses butonları, üst kısımda kulaklık girişi ve alt kenarda da microUSB noktası bulunuyor. Hoparlörler ise telefonun arka yüzeyine alt kısma konumlandırılmış. Bu nedenle telefonu sırt üstü bıraktığınızda veya elinizde tuttuğunuzda sesin engellendiğini söyleyelim. Bu da telefonun ses anlamında eksi puan almasına sebep oluyor.

Teknik altyapı

Teknik altyapı

VIA M1, 5.2 inç boyutunda bir ekranın sahibi demiştik. Burada bize Full HD görüntü sunan telefon, bu sayede pek çok muadilinden fark yaratmayı başarıyor. Misal geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Teknosa Preo P2 modeli, ekranıyla HD bir görüntü sunuyordu. VIA M1'in de aynı segmentte yer aldığını ele alırsak, bu diret olarak VIA M1'in artı hanesine yazılıyor. Bunun dışında, telefon verdiği görüntü kalitesiyle bizi kendinden memnun bıraktı. IPS panelin kullanıldığı ekranda renkler oldukça tok.

VIA M1, teknik kadrosuyla dikkat çeken bir telefon. 8 çekirdekli Mediatek MTK 6753V işlemcinin bulunduğu telefon, 1.3 GHz frekansında çalışan bu işlemcisiyle, Snapdragon 615'li modellerin karşısına konumlanıyor. Segment olarak orta – üst segmente konumlanan telefon, özellikle 3 GB RAM desteğiyle dikkat çekiyor. Zaten az sonra paylaşacağımız, kategorisindeki karşılaştırmalı test sonuçlarında da bu özellik kendini belli ediyor.

İşlemciyle beraber gelen 450 MHz'lik Mali T720 grafik yongasıyla da grafik anlamında iyi işler çıkartan telefon, son dönemin popüler oyunlarında keyifli bir multimedya deneyimi vadediyor. İncelememizde oynadığımız oyunlardan biri Need for Speed No Limits oldu ve telefon gayet akıcı bir performans gösterdi. Ancak şunu da ilave etmekte fayda var: Bu kategoride yer alan pek çok telefon modelinin günümüz oyunlarıyla ilgili bir sıkıntısı bulunmuyor. Burada VIA M1'i öne çıkartan en önemli etken ise, 3 GB kapasitesindeki RAM'iyle, çok sayıda uygulamayı ve oyunu açık bırakabilmeniz ve uygulamalar arasında geçiş yaptığınızda performansın düşmemesi oluyor.

Elimizde telefonun 16 GB'lık kapasite seçeneği bulunuyor. Ayrıca 32 GB'lık sürümüyle de tercih edilebiliyor VIA M1. Öte yandan hangi modeli alırsanız alın, microSD kart ile hafızayı 64 GB daha arttırabiliyorsunuz. VIA V10 modelinde hafızanın genişletilemediğini düşündüğümüzde, bu özellik VIA M1 modeline iyi gelmiş diyebiliriz.

Şimdi VIA M1'le aldığımız test sonuçlarını karşılaştırmalı tablolar halinde sizlerle paylaşalım...

Kamera ve batarya

Kamera ve batarya

VIA M1'in bataryası 2900 mAh kapasitesinde. Bu boyut ve 145 gramlık ağırlığı düşündüğümüzde, bu kapasitede batarya açıkçası telefona iyi yedirilmiş. Yaptığımız sentetik test sonucuna göre, bataryasını yüzde 100'den yaklaşık 9 saat 10 dakika civarında bir sürede boşaltan VIA M1, bu sonucuyla iyi bir yere yerleşiyor. Son dönemde incelediğimiz telefon modellerinden etkileyici pil ömrü aldığımız Lenovo VIBE P1 ve Teknosa Preo P2'den sonra 3'üncü sıraya yerleşen VIA M1, günlük kullanım neticesinde de sizi akşama kavuşturacak bir telefon modeli diyebiliriz. Telefonun ayrıca 13 saatlik konuşma süresi sunduğunu da söyleyelim.

VIA M1'in kameralarına gelecek olursak, bu kategoride yer alan pek çok modelde gördüğümüz gibi, arka kamera 13 MP, ön kamera ise 5.0 MP seviyesinde. Bunlarda bir farklılık yok. Casper'ın burada fark yarattığı nokta ise, flaşlarda. Ön kamerada bir flaş seçeneği sunan Casper, ayrıca arka kamerada da güçlü bir LED flaş bulunuyor. Bu anlamda rakiplerinden fark yaratan M1, fotoğraf kalitesi noktasında ise segmentine uygun ölçüde iyi pozlar yakalamanıza olanak tanıyor.

VIA M1'in kamerası ayrıca klasik olarak HDR, panorama, yüz güzelliği gibi modları bulunduruyor ve arka kamerasıyla Full HD video kaydına müsaade ediyor. Kamera yazılımı ise bizi çok etkilemedi destek yeridir, fakat profesyonel çekim özelliği için çeşitli kamera ayarlarıyla oynamanıza izin vermesi hoş.

Özetle

Sonuç olarak Casper VIA M1, orta – üst segment çizgisinde yer alan bir cep telefonu. Elimizdeki modelin fiyatı 898 TL etiketine sahip. Bu anlamda son dönemde bu segmentte elimize geçen telefonlar arasında bazı dikkat çekici özellikleriyle ayrılmayı başaran telefon, gayet iyi bir model olmayı başarıyor. Teknik kadrosu ve bunun performansa yansımasıyla iyi bir izlenim bırakan telefon, tasarımıyla da gayet hoş duruyor doğrusu. Öte yandan Casper'ın iyi işleyen bir teknik servis hizmetinin olduğunu da düşünürsek, 1000 TL altında iyi bir cep telefonu sahibi olmak isteyen kullanıcılar Casper VIA M1'i satın almayı rahatlıkla düşünebilirler.

Kimler Almalı

1000 TL altında iyi bir akıllı telefon sahibi olmak isteyenler rahatlıkla Casper VIA M1'yı satın alabilirler.

Alternatifleri

Casper VIA M1'e alternatif olarak Lenovo A7000 modelini de tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA M1
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
87
İşletim SistemiAndroid 5.1
İşlemciMediatek MTK 6753V
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali T720
Grafik İşlemci Hızı450 MHz
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi376:00 saat
Konuşma Süresi013:00 saat
Boyutlar73 x 149 x 8.6 mm
Ağırlık145 gr.
Okuyucu Yorumları