Çocuklar ne kadar güvende?

Bugün ebeveynlere en çok endişe veren "çocuk güvenliğine" değiniyoruz.

Çocuk Güvenlik Saati İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Şık tasarım, küçük çocuklara uygun boyut
  • Canlı renkler
  • Güvenlik
  • Çok sayıda işlevsel özellik
  • Pil süresi
  • Su sıçramalarına karşı dayanıklı fakat tamamen su geçirmez değil

Bugün CHIP Online ailesi olarak bir farklılık yapıyor ve bir okurumuzdan gelen bir inceleme yazısını yayınlıyoruz. Okurlarımızdan İlker Aktuna, son zamanlarda ebeveynlere en çok endişe veren "çocuk güvenliğine" ilişkin bir ürün incelemesi gerçekleştirmiş. Teknoloji dünyası akıllı saatlerle bir hayli meşgulken, "akıllı" özellikleri çocukların kolunda yer alacak bir saat ile bütünleştiren Morpheus Teknoloji'nin ürettiği Abardeen KT01S isimli Çocuk Güvenliği Saati, görünüşe göre ebeveynlerin gönlüne su serpiyor. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan sözü okurlarımızdan İlker Aktuna'ya bırakalım...

Ebeveynlere özel

Ebeveynlere özel

Oğlum yuvaya gitmeye başladığından itibaren güvenliği ile ilgili endişelerim artmaya başladı. Aileden olsun ya da olmasın, başka birilerinin gözetimindeyken dışarıda başına neler gelebileceğini düşünmek rahatsızlık veriyordu. Özellikle, son yıllarda ortalama saatte bir çocuk kaçırıldığı yönünde haberler yapılması bu paranoyayı iyice arttırmıştı.

Teknoloji ile yakından ilgilendiğimden ve uzun zamandır GPS kullandığım için çocuğuma her daim ulaşabileceğim, konumunu takip edebileceğim GPS özellikli bir cihaz aramaya başladım. Geçtiğimiz yıl bu tür bir ürün ararken karşıma hem Türkiye'de hem de yurt dışında, anahtarlık şeklinde veya çocuğun çantasına ya da giysisine iliştirilebilecek küçük cihazlar çıkmıştı. Daha sonra uzak doğu ülkelerinde bunların saat formunda olanlarının bulunduğunu keşfettim. Ancak hem uzak doğu firmalarına güvensizlik hem de IMEI kaydı ve gümrükte yaşayabileceğim sıkıntılar sebebiyle bu ürünlerden almamıştım. İki hafta kadar önce, saat formunda bir ürünün Türkiye'de satıldığını tesadüf eseri bir arkadaşımdan duydum. Morpheus Teknoloji isimli firma, tüm istediğim özellikleri ve hatta fazlasını bir arada barındıran "çocuk güvenlik saati" adıyla bir ürün ithal etmiş (Abardeen KT01S) ve satışa sunmuştu. Ürünün dört rengi mevcut, ben oğluma yeşil renkli saati aldım. Şu anda beş yaşında olan oğlumun kolunda oldukça şık duruyor ve büyüklüğü de çocuklara uygun tasarlanmış.

Önemli özellikler

Önemli özellikler

Diğer renkler de çocuklar için oldukça çekici. Özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse, öncelikle, hem GPS hem de GSM şebekesi (baz istasyonları) üzerinden konum takibi sağlıyor. Burada belirtmemde fayda var; ürün SIM kartı ve GSM hattı ile çalışıyor. Konum takibi ve diğer özellikleri için de akıllı telefona kurulması gereken bir uygulama mevcut. "Temas" isimli uygulama Türkçe ve kullanımı oldukça kolay. İthalatçı firma kurulum ve kullanım konusunda www.morpheus.com.tr adresli internet sitelerinde görsel ve videolar ile bilgi sağlamış.

GSM özelliği sebebiyle almadan önce, çocuk sağlığı konusunda endişelerim vardı. Ancak firma ile görüştüğümde Almanya'da yetkili bir laboratuvardan alınmış ve ithalatçı firma tarafından doğruluğu teyit edilmiş bir CE sertifikası olduğunu öğrendim. Firma bu sertifikayı internet sitesinde de sergilemiş. Sağlık açısından duyduğum endişe bu sertifika ile oldukça azaldı, bunun yanı sıra çocuğumun güvenliği ve ona her daim erişebilmek benim için oldukça değerli.

Saatin bir diğer önemli özelliği, uygulama ile kaydedilen üç telefon numarasını çocuğun hızlı arama tuşları vasıtasıyla arayabilmesi, yine uygulama üzerinde kaydedilen 10 adet numaradan çocuğun aranabilmesi. Sadece izin verilen numaralar arayabildiği için çocuğa bir telefon vermekten çok daha iyi. Tanımadığınız herhangi birisi çocuğunuza erişemiyor, fakat siz her an arayıp ulaşabiliyorsunuz.

SOS yardım tuşu, uygulama üzerinde kolayca ayarlanabilen güvenli alan belirlenebilmesi ve bu alan dışına çıktığında ya da saat çocuğun kolundan çıktığında, çocuk yere düştüğünde uygulama üzerinden alınan uyarılar beni en çok etkileyen özellikleri arasında. Tek tek anlatarak yazıyı fazla uzatmak istemiyorum ancak uygulama içerisinde birçok şaşırtıcı detay özellik ve bunların ayarları yer almakta.

Ürün, tam şarjlı iken, açık olan özellikler ve konum güncelleme süresine bağlı olarak 2 gün ile 3 gün arasında kesintisiz çalışıyor.

Özetle

Cihaz, belki de gerçekten ihtiyaç duymadıkça eksikliğini hissetmediğimiz bir ürün. Ancak kullanmaya başladıktan sonra şimdiye kadar onsuz nasıl yaşadığımı sorgulamaya başladım. Çocuğumu yabancı kişilerin aramasından endişe etmeden her an iletişim kurabiliyor ve konumunu takip edebiliyorum. Onu kısıtlamanın aksine sürekli iletişimde kalarak özgürlük alanını genişletiyor, çeşitli ortamlarda (tatilde, sitede) güvenlikten ödün vermeden daha özgür davranmasını sağlayabiliyorum.

Abardeen KT01S'nin fiyatı 595 TL dolaylarında. Aslında ürünün fiyatını biraz yüksek buldum fakat bu kadar fazla özelliği bir arada barındırması sebebiyle fiyat/performans oranını normal kabul ediyorum.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Çocuk Güvenlik Saati
Ürün Markası Morpheus
CHIP Online Notu
85
Ekran 0.64 inç OLED
Batarya 400 mAh
Pil Ömrü 2 – 3 gün
Uyumluluk Android 2.2 ve üstü, iOS
GPS Var
Adımsayar Var
Bluetooth Var
Renk Sarı, Mavi, Pembe, Yeşil
Okuyucu Yorumları