Profesyonel Ses Kartı

PC'lerin yaygınlaşması ve yazılım / donanım açısından gittikçe gelişmesi, ev kullanıcısı / profesyonel kullanıcı ayrımını gittikçe inceltiyor.

Creamware Luna II İnceleme
CHIP Online Notu 82

Bir anlamda uygun yazılım ve donanımı bulan kullanıcılar, çuval dolusu para ödemeden profesyonel kalitede işlere imza atabiliyor. Tabii ki nihai sonuç itibariyle yetenek ve beceri her zaman en önemli faktörlerse de "alet işler el övünür" sözünü unutmamak gerek.Creamware, uzun süredir profesyonel anlamda Audio yazılımı/donanımı üreten bir şirket. Kısa bir süre içinde ülkemiz piyasasına distribütör bazında girmeye hazırlanan Creamware, bu doğrultuda Luna II kartını incelememiz için test merkezimize gönderdi. Luna II, Creamware'in Scope Fusion Platform'u adını verdiği bir aileye ait. Şirket'in ürün yelpazesinin çok geniş olması, ürünlerini belli sınıflara ayırmasını bir mecburiyet haline getiriyor. Zira www.creamware.com'da da görebileceğiniz gibi Creamware, ses kayıt/edit gibi konularda profesyonel özelliklere sahip onlarca yazılım ve donanımın üreticisi. Test merkezimize gönderilen Luna II'nin Creamware'in giriş seviyesi ürünlerinden biri olduğunu belirtmeliyiz. Öte yandan kart, sahip olduğu 3 adet DSP chip'i, mükemmel yazılım desteği ve uygun sayılabilecek fiyatı sayesinde özellikle ev stüdyosu sahibi kullanıcıları kesinlikle tatmin edebilecek güçte. Kuşkusuz Luna II'nin 24bit/96KHz normlarında örnekleme yapabildiğini söylemeye gerek yok. Ayrıca ULLI (Ultra Low Latency Interface) sayesinde kayıt sırasında pek çok müzisyene sorun çıkaran gecikme süresi problemi, neredeyse tamamen ortadan kaldırılmış (1ms). Donanım destekli ASIO desteği sayesinde Luna II, Cubase ya da Cakewalk gibi yazılımlara kolayca performanslı bir şekilde entegre olabiliyor. Kart üzerindeki Stereo Analog giriş/çıkış, SP/DIF giriş/çıkışı ve MIDI giriş/çıkışları size yetmiyorsa Creamware'in desteklediği Z-Link arayüzü üzerinden Luna II'ye bağlayabileceğiniz Luna 2496 I/O Box ya da ADAT kartı gibi ek donanımlarla I/O olanaklarınızı genişletebilirsiniz. Luna II'nin en dikkat çekici özelliklerinden biri de tabii ki gerçek zamanlı efektleri. Kartın 3 DSP tarafından donanımsal olarak desteklediği Delay, Reverb ve Chorus gibi 15 adet efekt, CPU'ya yüklenilmeden neredeyse tamamen kart üzerinde gerçekleştiriliyor. Ürün, özellikle bazı ek genişleme bileşenleri de satın alındığı takdirde, profesyonel müzik stüdyolarının demirbaş donanımı olabilecek kadar başarılı.

Özetle

Müzikle amatör ya da profesyonel olarak ilgileniyorsanız, yazmakla bitmeyecek özellikleri ve uygun fiyatı sayesinde Luna II'yi seveceksiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Creamware Luna II
Ürün Markası Creamware
CHIP Online Notu
82
Okuyucu Yorumları