Full HD cep Evo X5'i test ettik!

Dark'ın uygun fiyatlı yüksek performanslı Full HD cebi Evo X5'i test ettik!

CHIP Online Notu 86
  • Full HD IPS panel ekran
  • İyi performans
  • Uygun fiyat
  • 13 MP kamera
  • Çift SIM kart desteği
  • Batarya opsiyonu
  • Grenli fotoğraf
  • Yüksek grafik gücü isteyen oyunlarda zayıf
  • Plastik arka kapak tasarımı

Son zamanlarda uygun fiyatlı olup aynı zamanda performansıyla iddialı cep modellerini görüyoruz. Özellikle cep telefonu pazarına büyük darbe vuran alışverişlerde taksitin kaldırılması neticesinde yüksek fiyatlı cepleri zor zamanlar bekliyor gibi görünüyor. Elbette yine fiyatı yüksek amiral gemilerini GSM operatörleri vasıtasıyla taahhütlü olarak satın almak mümkün. Fakat elektronik marketlerde özellikle uygun fiyatıyla dikkat çeken modeller, önümüzdeki dönemde yıldızını parlatacak gibi görünüyor.

Daha önce General Mobile'ın sunduğu Discovery cep telefonu, sahip olduğu uygun fiyata rağmen iyi özellikler sunmasıyla bir hayli dikkat çekmişti hatırlarsanız. Telefon pek çok açıdan başarılıydı. Ancak fiyat/performansı gözeten kullanıcıların artık yeni bir seçeneği daha var. Distribütörlüğü Akortek tarafından yapılan ve test merkezimize gönderilen Dark Evo X5, dikkat çekici özelliklerinin yanı sıra uygun fiyatıyla da oldukça cazip görünüyor. Peki, bu özellikler neler, Dark Evo X5 bize neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım...

5 inç Full HD IPS ekran

Hemen Dark Evo X5'in önemli özelliklerinden bahsedelim, ardından da her birini detaylandıralım. Dark Evo X5, 5 inç boyutunda Full HD çözünürlüklü bir ekrana sahip. Çift SIM kart desteği sunan telefon, 4 çekirdekli işlemciyle çalışıyor. 16 GB dahili hafızayla gelen telefonun yaklaşık 12 GB'lık kullanılabilir hafızası mevcut. Ancak 32 GB'a kadar geliştirilebilir microSD kart seçeneği de eklenmiş. 1 GB RAM seviyesiyle kategorisi için yeterli. Diğer yandan 13.0 MP arka kamera da telefon üzerinde yer alıyor.

İlk bakışta dikkat çeken özellikleri sıraladıktan sonra elbette Dark Evo X5 ile ilgili ilk durağımız ekran olacak. Zira telefon özellikle ekranıyla çok iddialı. İncelediğimiz kadarıyla da bunda gayet haklı. Full HD çözünürlüğünde ekranın sahibi olan telefon, 5 inç boyutunda IPS paneliyle doygun renkler sunuyor.

441 PPI piksel yoğunluğunda olan ekran, hem malzeme kalitesi hem performansıyla en az bizim kadar yakından inceleyenleri de memnun edecektir diye düşünüyoruz. Ekranın Full HD olması bir yana IPS panelin kullanılması sayesinde farklı açılardan baktığınızda da görüntünün bozulmadığına şahit oluyorsunuz. Diğer yandan Dark, Evo X5'te incelik ve daha iyi hassasiyet sunması için OGS dokunmatik ekran teknolojisine yer vermiş. Çift katman yerine tek cam dokunmatik panel ile kaplanan telefonda, böylece renkler olabildiğince canlı görüntülenirken diğer yandan hassasiyet de yüksek tutulmuş. Dış kullanımlarda yoğun ışık altında kullandığımız durumlarda da ekrandan memnun kaldığımızı belirtelim. 1920x1080 piksel çözünürlükse zaten görselliğe ayrı bir hava katıyor.

Tasarım ve batarya seçeneği

Telefon dış görünümüyle çok iddialı değil. Siyah renkli bir kasa tercih edilmiş. Ön panel zaten yekpare ekran. Ekranın altında kapasitif Android tuşları bulunuyor. Ekranın üstünde bir ön kamera mevcut. Telefonun kenarlarına baktığımızda sol yüzde ses butonlarını, üst tarafta micro USB ve kulaklık girişi ile güç butonu görüyoruz. Diğer bağlantılar ise kapağın altında bırakılmış. Kapağın altında microSD kart slotu ile çift SIM kart slotları bulunuyor. Evo X5'in pilinin değiştirilebildiğini de söyleyelim. Üzerinde 2000 mAh'lik batarya getiren cep, farklı seçenekler de sunuyor.

Dark Evo X5, çok ince ve hafif bir telefon sayılmaz. 159 gram ağırlığında olan cep, 9.0 mm kalınlığında. Telefonun üzerinde yer alan 2000 mAh'lik bataryanın dışında Dark, daha uzun pil ömrü isteyenlere 4000 mAh'lik ek batarya seçeneği de sunuyor. Piyasada satılan taşınabilir şarj ünitelerine göre oldukça cüzi fiyata sahip olan bu ek batarya seçeneği ile daha uzun süre mobil kalabiliyorsunuz. 4000 mAh'lik batarya telefonun boyutunu biraz kalınlaştırıyor. Bunun için batarya yanında ek bir arka kapakla birlikte geliyor. Elbette bu da Evo X5'i biraz daha kalın forma sokuyor.

Yaptığımız pil testlerinde, cebin üzerindeki 2000 mAh'lik bataryanın yeterli ölçüde olduğunu söyleyelim. Ekran parlaklığı tamamen açıkken telefonu yoğun uygulamalarla yorduğunuzda, 3 – 4 saat kadar kullanmanız mümkün. Normal kullanımlarda da telefonu tüm gün rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bu noktada seçim size kalmış. Eğer şarjınız hiç bitmesin istiyorsanız 4000 mAh'lik ek batarya ve aparatını da satın alınabilir.

Teknik kadro ve performans

Şimdi gelelim Evo X5'in teknik detaylarına ve gösterdiği merak edilen performansına. Evo X5'te MediaTek'in MTK6589T işlemcisi kullanılmış. Dört çekirdekli yapıda olan bu işlemci 1.50 GHz hızında çalışıyor. Grafik hanesinde ise pek çok cihazda karşımıza çıkan PowerVR SGX 544MP bulunuyor. RAM az önce de bahsettiğimiz gibi 1 GB kapasitesinde. Bunları bir araya getirdiğimizde ortaya kendi segmenti için iyi bir grafik çıkıyor. Elbette telefona pratik testler de uyguladık. Sonucun gayet tatmin edici olduğunu söyleyelim. Hatta telefonla yaptığımız testlerde Discovery'den daha iyi sonuçlar aldık.

AnTuTu Benchmark'ta 15319 skorunu elde eden Evo X5, CPU Prime'da işlemci hızıyla 3567'yi gördü. 3DMark ve Epic Citadel ile grafik performansını da gözlemlediğimiz cep, 3DMark'ta Normal modda 3111, Extreme'de 1725 ve Ultimate'tede 2913 skorlarını aldı. Epic Citadel'de 1920x1080 pikselde 45.4 FPS'yi gördüğümüz Evo X5, Vellamo ile HTML5 testinden de 1504 skoruyla ayrıldı.

Test sonuçlarıyla General Mobile Discovery'den daha iyi görünen Dark Evo X5, aslında daha iyi sonuçlar görebilirdi. Bunda ekranın 1920x1080 pikselde olmasının büyük etkisi var. Ekranda Full HD çözünürlükle büyük görsellik sağlanırken ona güç taşıyan PowerVR SGX 544MP grafik işlemcisinin nispeten yetersiz kalması, test sonuçlarına elbette yansıyor. Peki, Dark Evo X5 ile oyun oynayabilir misiniz? Elbette. Şimdi biraz da bundan bahsedelim.

Dark Evo X5'te pek çok oyun oynadık. Hemen söyleyelim Angry Birds, Subway Surf ve benzeri oyunlarla ilgili endişeniz olmasın; gayet akıcı bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Eğer Real Racing 3 gibi yüksek performans gerektiren oyunları oynamak niyetindeyseniz telefonun bunları da çalıştırabildiğini söyleyelim. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi takılmalarla karşılaşacağınız açık. Fakat telefonun sahip olduğu fiyata bu performansı görmenin bile açıkçası memnun edici olduğunu kabul etmek lazım. Dark Evo X5'te çok daha iyi bir grafik işlemcisi kullanılabilirdi elbette, fakat bunun fiyata da yansıyacağını unutmamak lazım.

Çift SIM kart desteği

Dark Evo X5, çift SIM kartlı bir cep telefonu. Böylece iki hattınızı telefonda aynı anda kullanabiliyorsunuz. Cep, çift SIM kullanımında başarılı özellikler de sunuyor. Telefon fonksiyonlarıyla da gayet başarılı bulduk. Ayrıca Evo X5 de telefonun otomatik olarak açılıp kapanmasını da ayarlayabiliyorsunuz. Güç açma / kapama planı yaparak cebin gece belli bir saatten sonra otomatik kapanmasını ve sabah siz uyanmadan açılmasını otomatik olarak ayarlamanız mümkün. Bu da hoş bir özellik olarak Evo X5'te yer alıyor.

Cep telefonunun sistem performansı iyi seviyede. Beraberinde pek çok uygulama ve oyunlarla geldiğini de söyleyelim. İsterseniz bunları kaldırmanız da mümkün. İşletim sisteminde telefona özel bir arayüz bulunmuyor. Klasik Android işletim sistemiyle karşı karşıyasınız. Telefonda yaygın olarak kullanılan Android 4.2.1 sürümü bulunuyor. Elbette Android 4.3 veya 4.4'lerin konuşulduğu şu döneme göre eski. Ancak cep telefonun üst Android sürümlerine güncellenebileceğini de söyleyelim. Bekleyip görmek gerek.

Son olarak Evo X5'in fotoğraf konusunda neler yapabildiğinden bahsedelim ve bitirelim. Telefonda hem ön hem arka kamera bulunuyor. Ön kamerasıyla 2.0 MP çözünürlük sunan cep, görüntülü görüşmeler için yeterli. Arka kameraya baktığımızdaysa 13.0 MP görüyoruz. Gece çekimleri için üzerinde bir LED flaş da bulunuyor. Otomatik netleme, HDR, panorama, seri çekim ve gülümseme yakalama gibi hoş özellikleri de var. Bunun yanında 1080p video kaydı yapabilmeniz de mümkün. Evo X5, bu özellikleri iyi bir şekilde kullanıyor. Yaptığımız çekimlerde bunu gördük. Fakat telefon grenli kareler de yakalamadı değil. Deklanşör hızının ise iyi olduğunu söyleyelim.

Özetle

Dark Evo X5, fiyat/performans oranıyla iyi bir cep telefonu almak isteyenler tarafından tercih edilecektir diye düşünüyoruz. Özellikle Full HD ekranıyla dikkat çeken Evo X5, uygun fiyatıyla son dönemde karşımıza çıkan iyi cepler arasındaki yerini alıyor. DarkEvo X5'in tarafımıza verilen bilgiye göre fiyatı ise 899 TL.

Kimler Almalı

Dark Evo X5, uygun fiyata iyi bir cep telefonu sahibi olmak isteyenler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir diye düşünüyoruz.

Alternatifleri

Evo X5'e alternatif olarak yine Dark tarafından üretilen Evo P60'ı önerebiliriz. 6.0 inç ekranlı bir cep olan Evo P60 da performansıyla tatmin edici seviyede.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Dark Evo X5
Ürün Markası Dark
CHIP Online Notu
86
İşletim SistemiAndroid 4.2
İşlemciARM Cortex A7 MTK6589T
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciPowerVR SGX 544MP
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar72 x 144 x 9 mm
Ağırlık159 gr.
Okuyucu Yorumları