Dell'ın GSync'li monitörü testte!

Nvidia'nın GSync teknolojisiyle donalı monitör Dell S2716DG'yi detaylıca inceliyoruz.

CHIP Online Notu 85
  • Zengin görüntü
  • Nvidia GSync desteği
  • İyi kontrast performansı
  • Ergonomik tasarım
  • AMD FreeSync daha iyi bir seçenek gibi görünüyor

Önceden oyuncular monitör alırken düşük tepki süresini gözetiyorlardı. Ancak birkaç yıldan beri ortaya çıkan GSync ve FreeSync teknolojileri, satın alım aşamasında göz atılması gereken yeni noktalara işaret ediyorlar. Nvidia'nın GSync olarak isimlendirdiği teknolojiye, AMD'den cevap gecikmeyerek FreeSync teknolojisi yapılandırılmıştı. Bunu takiben de oyuncu monitörlerini artık pazarda daha çok bu iki teknolojiden birini tercih ederken görüyoruz. Bugün göz atacağımız monitör de bir oyuncu monitörü ve bu rekabette Nvidia tarafında duruyor.

Nvidia'nın GSync teknolojisini kullanan Dell S2716DG modeli, oyunculara özel hazırlanmış bir monitör. 27 inç büyüklüğünde olan monitör, ergonomik yapısıyla da dikkat çekiyor. Tasarım noktasında ise çok fazla "oyuncu" gibi durmadığı açık. Şimdi önce monitörün tasarımına bakalım, ardından da incelememizi detaylandıralım.

Sade ve ergonomik tasarım

Sade ve ergonomik tasarım

Dell S2716DG, tasarımıyla oyuncular için olmaktan ziyade daha çok ofis monitörü izlenimi yaratıyor. Zira tasarımıyla ışıklandırmalardan ve renklendirmelerden kaçınılmış. Elbette monitörün bu şekilde işlenmiş olması bir zayıflık göstergesi değil, zira bazı kullanıcılar sade monitörleri tercih ediyor. Bu bağlamda Dell S2716DG de sade bir çizgiye sahip.

Monitörü profesyonel ofis monitörlerine benzetmemizin bir diğer sebebi ise kuşkusuz ergonomik yapısı. Genellikle bu tip monitörleri ofislere özel olarak görüyoruz. Monitörün ekranını yükseltebiliyor, sağa - sola döndürebiliyor, öne ve arkaya doğru esnetebiliyor ve 90 derece çevirebiliyorsunuz. Bu sayede bağlantılara kolay şekilde erişebiliyor ve ekranı oturma pozisyonunuza göre rahatlıkla ayarlayabiliyorsunuz. Oyuncular, özellikle uzun oyun seanslarında bu özellikten faydalanacaklardır.

Dell S2716DG, bağlantılarını her monitörde olduğu gibi arka kısımda tutuyor. Ayrıca ekranın sol kenarında kolay erişim için iki USB 3.0 bağlantısı da unutulmamış. Burada bir kulaklık girişi de mevcut. Monitörün arka kısmında iki USB 3.0 noktası daha mevcut. Görüntü kaynağı içinse HDMI 1.4 ile DisplayPort 1.2 girişleri yer alıyor.

27 inç ekranda 2K çözünürlük

27 inç ekranda 2K çözünürlük

Dell S2716DG, 27 inç boyutunda bir ekrana sahip. Ekran mat malzemeyle işlenmiş. Bunu gördüğümüze özellikle sevindik, zira parlak ekranlar parlama yapıyor ve bu da görüşte sıkıntıya yol açıyor. Mat malzeme ise ışığı emerek daha iyi görüş alanı yaratıyor. Oyun monitörlerinde genellikle parlak ekranlar görüyoruz, o nedenle monitörün bu özelliğini ayrıca beğendik.

Ekran bizlere 2K çözünürlük sağlıyor. Her ne kadar son dönemde 4K'lı modeller çok konuşuluyor olsa da, şu an hem fiyatları yüksek hem de oyun noktasında 4K çözünürlükte iyi performans alabileceğiniz ekran kartı ve sistemler el yakıyor. O nedenle 2K çözünürlük değeri monitör için yeterli.

LED arka aydınlatmalı olan monitör, TN paneli kullanıyor. Oyuncu monitörlerinde gördüğümüz TN panelin tercih edilme sebebi kuşkusuz düşük tepki süresi sunması. TN panelin dezavantajı ise görüş açısında karşımıza çıkıyor. IPS panellerden 178 dereceye kadar görüş açısı alabiliyorken, TN panellerden yatay ve dikey düzlemde 170 ve 160 derecelik görüş açıları almak mümkün. Fakat oyuncular için tepki süresi daha önemli olduğu için TN panelin kullanılması isabet.

GSync performansı

GSync performansı

Dell S2716DG, Nvidia'nın GSync teknolojisini kullanıyor. Bilindiği gibi AMD'nin de FreeSync teknolojisi mevcut durumda. Burada elbette kullanıcıların kullandığı ekran kartı modeline göre seçim yapmak gerekiyor. Ancak GSync'le kıyaslandığında AMD'nin FreeSync teknolojisine sahip modelleri pazarda daha uygun fiyata bulmak mümkün olabiliyor. Elimizdeki GSycn'li monitörün fiyatı ise 2400 TL civarında. Bunu da hazır yeri gelmişken belirtelim.

Öte yandan Nvidia, monitörlerde GSync desteğini yalnızca DisplayPort bağlantısı yoluyla sağlayabiliyorken, AMD'nin FreeSync'i DisplayPort'un yanı sıra HDMI üzerinden de aktarabildiğini söylemek gerek.

GSync de FreeSync de aynı amaç için uğraş veriyor. Oyunlarda ekran yırtılmalarını önleyen bu teknolojilerden Nvidia ekran kartı sahipleri GSync'i, AMD ekran kartı sahipleri ise FreeSync'i dolasıyı ile kullanıyorlar. Elimizdeki model de Nvidia ekran kartıyla kullanıldığında 144Hz'e kadar GSync desteği sağlıyor.

Monitörün görüntü kalitesi muazzam, ayrıca oyun içindeki performansını da uzun süre deneme fırsatımız oldu. Nvidia GeForce GTX 1080 ekran kartının testini gerçekleştirirken de kullandığımız monitör, tepki süresi, kontrastı, yüksek çözünürlüğü ve renk doygunluğuyla birlikte bizi fazlasıyla memnun etti. Monitörü daha yakından görmek isteyenler Nvidia GeForce GTX 1080 test videomuzu da izleyebilirler.

Özetle

Dell S2716DG, yarattığı görselliğiyle ve performansıyla başarılı bir monitör olmuş. Tasarımıyla daha çok sade monitör tiplerinden hoşlanan kullanıcıların ilgisini çekecek olan model, ergonomik yapısıyla ise dikkat çekiyor. İncelememiz süresince monitörü beğendiğimizi söyleyebiliriz. Ancak 2406 TL olması AMD kullanıcıları karşısında bir dezavantaj yaratıyor. Zira FreeSync'li monitörleri bundan daha düşük etikete bulmak mümkün. Bu noktada seçim size kalmış.

Kimler Almalı

Performanslı bir oyuncu monitörü arayan ve 144Hz'de Nvidia GSync desteği almak isteyen oyuncular Dell S2716DG'yi yakından incelemeli.

Alternatifleri

Dell S2716DG'ye alternatif olarak AMD FreeSync'li Asus MG278Q monitörünü de önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Dell S2716DG
Ürün Markası Dell
CHIP Online Notu
85
Panel Tipi TN
Arka Aydınlatma LED
Ekran 27 inç
Çözünürlük 2560x1440
Tazeleme Hızı 144Hz
Tepki Süresi 1ms
Görüntüleme Oranı 16:9
Parlaklık 350 kandela
Görüş Açısı 160 / 170 derece
Bağlantılar HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, 4 x USB 3.0
Okuyucu Yorumları