Xcellerator Q5V ne kadar iddialı?

"Oyuncu" kategorisinde yer alan Xcellerator Q5V neler sunuyor? İnceledik!

CHIP Online Notu 88
  • İdeal performans
  • SSD
  • Rahat klavye
  • Oyuncular için özelleştirmeler
  • Subwoofer desteği
  • Tasarım çekici değil
  • Optik sürücü yok

Oyuncular için son dönemde dizüstü bilgisayar platformuna pek çok başarılı yeni model geldi. Yakın zamanda incelediğimiz Gigabyte P27G v2 ve Acer Aspire V17 Nitro'dan sonra bu defa Exper'in Xcellerator Q5V modeli bizlerle. 17 inç ekran yerine 15.6 inç boyutu tercih edenlerin ilgi alanına giren Xcellerator Q5V, farklı model seçenekleriyle raflarda yer alıyor. Bizim elimizdeki modelin tam ismi Q5V-G01. Her model elbette konfigürasyonda ve dolayısı ile fiyatta değişiklik gösteriyor. Mesela bugün inceleyeceğimiz G01 modelinde 256 GB SSD bulunurken bir başka model seçeneğinde 128 GB'lık SSD kullanılıyor. Ancak belli başlı öğeler her modelde sabit tutulmuş elbette. Artık lafı daha fazla uzatmayalım ve şimdi Xcellerator Q5V'ye yakından bakalım. Bakalım dizüstü bizlere neler sunuyor?

Tasarım

Exper, oyuncular için sunduğu Xcellerator serisine eklediği Q5V modeliyle aileyi genişletiyor. Dizüstünden ziyade "performansın" asıl karşılığını masaüstü platformların oluşturduğunu düşünen kullanıcılar için Xcellerator Claw ile masaüstü platformunda da boy gösteren Exper, bu defa mobil kullanıcılara hitap ediyor. Önce laptop'ın tasarımına bakalım, ardından teknik ayrıntılarına ve performans notlarına geçelim.

Xcellerator Q5V, 15.6 inç boyutundaki ekrana sahip bir laptop. Siyah mat malzemeli ve bombeli yapıdaki sırtı üzerinde iki tarafta yer alan kırmızı ışıklandırmalarla oyunculara hitap eden dizüstü, ekran çerçevesinde ise parlak piyano siyahı tercih edilmiş. Bunun aksine ekran ise mat. Ekranın mat olması önemli zira parlak ekranlar yansımalara sebep olabiliyor.

Klavyede dikkat çeken ilk detay WASD tuşlarının belirtilmiş olması. Öte yandan yine touchpad kısmı da kırmızı LED'lerle çevrelenmiş. Bunlar oyuncuların dikkat ettiği önemli detaylar. Ayrıca yine klavyenin üzerinde bir bölümde dört adet programlanabilir tuş bulunuyor. Yine burada LED ışıkları açıp kapatmak için bir tuş da konumlandırılmış.

Dizüstünün toplam ağırlığı 2.95 kilogram. Kalınlığı ise 30 mm civarında. Bu değerler oyuncu kategorisinde yer alan dizüstü bilgisayarlar için yabancı değil.

Laptop, hoparlörlerini ise ön kenarında bulunduruyor. İki adet 2 watt'lık hoparlörler ayrıca bir subwoofer'la güçlendirilmiş. Subwoofer'ı dizüstünün altında görebiliyorsunuz. Laptop'ın ses performansı fena değil, ortalama düzeyde. Fakat Subwoofer'ın bulunması sesin daha tok olmasını sağlamış.

Xcellerator Q5V'nin bağlantıları arasında ise üç adet USB 3.0 bulunuyor. Ayrıca bir USB 2.0 noktası da yer verilmiş. Kart okuyucunun yanı sıra arka tarafta HDMI, VGA ve Ethernet portunu görebiliyorsunuz. Dizüstünde optik sürücü ise tercih edilmemiş.

Xcellerator Q5V'ın genel tasarımı hakkında bir yorumda bulunacak olursak, açıkçası bize çok çekici gelmediğini söyleyebiliriz. Birtakım özelleştirmelerde bulunulması hoş, fakat bu onun çekici olduğu anlamına gelmiyor.

Teknik detaylar

Xcellerator Q5V'nin teknik detaylarına bakalım. İşlemci olarak daha önce pek çok benzer modelde gördüğümüz gibi Intel Core i7-4710Q bulunuyor. 2.5 GHz frekansta çalışan bu işlemci Turbo modda 3.5 GHz'e kadar değer yükseltebiliyor. Intel'in bu işlemciyi 2014'ün ikinci çeyreğinde piyasaya sürdüğü bilgisini de verelim.

16 GB RAM'e sahip olan dizüstü, 1600 MHz bellek hızı sunuyor. Yüksek performans için tercih edilen SSD de bu modelde bulunuyor. 256 GB'lık SSD'nin yanı sıra 1 TB'lık geniş depolama alanı da elbette unutulmamış. Yine laptop'ın diğer modellerinde 128 GB'lık SSD seçeneğinin sunulduğunu da söyleyelim.

Xcellerator Q5V'te bulunan grafik kartı, Nvidia'nın Maxwell tabanlı modeli GeForce GTX 860M. 4 GB kapasitesinde olan kart, orta üst sınıf kategorisinde bulunuyor. Peki, dizüstü bununla nasıl bir oyun performansı sunuyor? Şimdi performans notlarımıza bakalım...

Performans notları

Xcellerator Q5V'in oyun performansı memnun edici düzeyde. Güçlü işlemci, grafik tarafı, RAM seviyesi ve SSD'nin bir arada bulunmasıyla daha farklı bir sonuçla karşılaşmak pek mümkün değil zaten. Oynadığımız oyunlar arasında yine Battlefield 4, GRID2, Metro: Last Light ve Assassin's Creed IV: Black Flag vardı. Bunlardan Metro: Last Light Benchmark sonuçlarını hemen sizlerle paylaşalım.

Metro: Last Light, oyun performansıyla memnun edici sonuç veren Xcellerator Q5V, en üst grafik değerlerinde ve V-Sync açıkken bazı noktalarda 50'nin üzerinde FPS üretebiliyor, bazı noktalarda ise 30'lu seviyelere düşüyor. Ama ortalama verecek olursak 40 FPS dolaylarında sonuç aldığımızı söyleyebiliriz. Öte yandan Assassin's Creed IV: Black Flag ve diğer oyunlarda da iyi sonuçlar üreten laptop'ın oyun performansını zaten yukarıdaki videomuzda da görebilirsiniz.

Oyun performansının yanında Xcellerator Q5V çalışma noktasında da memnun edici. Üzerinde SSD'ye yer verilmiş olması buna en büyük katkıyı sağlıyor elbette. Bilgisayarın SSD'sine uyguladığımız CrystalDiskMark sonucu ise bir hayli kışkırtıcı. SSD ve HDD notlarını da sizinle paylaşalım.

SSD Performansı:

HDD Performansı:

Özetle

Sonuç olarak toparlayacak olursak Exper Xcellerator Q5V, oyuncular için iyi bir model olmuş. Her ne kadar tasarımıyla çok çekici durmasa da sunduğu performansla memnun ediyor. Şu sıralar dizüstü platformunda iyi bir oyun bilgisayarı arayanlar tercih edebilirler.

Exper Xcellerator Q5V'nin fiyatı yaklaşık 3900 TL civarında.

Kimler Almalı

Şu sıralar dizüstü platformunda iyi bir oyun bilgisayarı arayan oyunseverler Exper Xcellerator Q5V'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Exper Xcellerator Q5V'e alternatif olarak daha büyük ekran tercih eden kullanıcılar için Alienware 17'yi önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Exper Xcellerator Q5V
Ürün Markası Exper
CHIP Online Notu
88
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core i7-4710MQ
İşlemci Hızı2.5 GHz
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GTX 860M
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD256 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.03
USB 2.01
HDMIVar
VGAVar
BluetoothYok
Kart OkuyucuVar
Boyutlar387 x 274 x 30 mm
Ağırlık2.95 kg
Okuyucu Yorumları