Quantum cep testte!

Uygun fiyatıyla üst segmente göz kırpan özelliklere sahip olan Quantum testte!

CHIP Online Notu 86
  • Tasarımı başarılı
  • Fiyat/performans
  • Geniş hafıza
  • Flaşlı ön kamera
  • Fotoğraf kalitesi
  • Bildirim LED'i var
  • Güç düğmesi konumu
  • Arka kamera hızı
  • Güç tasarruf modu yok

Üst segment cep telefonları arasında dişli rakipler var. Bu modeller yüksek performansla olduğu kadar yüksek fiyatla da dikkat çekiyorlar. Nadir de olsa aralarında performans noktasında üst segment ceplerden aşağı kalmayan, diğer yandan fiyatıyla ise alım gücü o kadar yüksek olmayan kullanıcıları memnun edecek türde modeller de görebiliyoruz. Bugün inceleyeceğimiz FLY IQ4513 Quantum modeli de bu cep telefonları arasında yer alıyor.

Fiyat / performans noktasında dikkat çekici olan Quantum, sahip olduğu özelliklerle ise üst segmente göz kırpıyor. Öncelikle söze tasarımla başlayacak olursak, telefonun plastik kasalı cepler arasında bulunduğu söyleyebiliriz. Fakat yapısıyla oldukça iyi görünen telefon, bu nedenle yakından incelediğinde rahatlıkla beğenilebilir. Arka kapağı sabit olan telefonun mat malzemeli plastik arka yüzeyi elde tutunabilen yapıda. Böylece elde kaymayan telefon, boyutlarıyla da uygun. Çok ince değil, fakat çok da kalın değil; 7.8 mm. Telefonun ağırlığı ise 120 gram.

Telefonun arka kapağı açılmadığı için bataryasını değiştiremiyorsunuz. MicroSD ve SIM kart slotları ise telefonun sağ ve sol yanına konumlanmış. Üst kısımda kulaklık ve alt kısımda microUSB bağlantılarını görüyoruz. Yine sağ yanda ses butonlarını bulunduran telefon, tek hoparlörünü ise arka yüzeyde sunuyor.

Telefonun güç düğmesi ise oldukça ilginç bir yerde. Üst kenarda bulunan güç düğmesi, ne buraya ortalanmış, ne de kenara yerleştirilmiş. Bu nedenle erişimini zor bulduk.

Flaşlı ön kamera

FLY Quantum'un tasarımında hemen dikkat edilebilecek bir diğer nokta, ön kameranın yanında flaş bulundurması. Bu özelliği ile farklılık yaratan telefon, böylece selfie çekenlere karanlık ortamlarda da arka kamera yerine ön kamerayı kullanabilme imkanı tanıyor. Ayrıca ön kamera 5 megapiksel. Bu sayede göze hoş gelen selfie denemeleri mümkün.

Madem kameralara değindik, hemen arka kameradan da bahsedelim. Telefonun arka kamerası 13 megapiksel çözünürlüğünde. Böylece yüksek çözünürlükte fotoğraf çekme imkanı tanıyan telefonun, fotoğraf kalitesi ise sahip olduğu fiyat düşünüldüğünde beğenilecek cinsten. Elektronik Görüntü Sabitleme özelliğine sahip olan kamera, ayrıca yine LED flaşla desteklenmiş. HDR, panorama, yüz algılama, gülümseme çekimi gibi kullanışlı modları da bulunduran kamerayı, hızı açısından ise yetersiz bulduk. Çekim esnasında bir süre bekletiyor.

Bu arada telefonun performans tarafına geçmeden önce merak edenler için hemen şunu da söyleyelim. Telefonun ön kamerasının yanında bir bildirim LED'i de bulunuyor.

Geniş hafıza sunuyor

FLY Quantum, sahip olduğu özelliklerle iyi bir telefon. Üzerindeki ekran 5 inç ve bu ekran Full HD çözünürlüğünde görüntü üretiyor. Ekranın görüntü kalitesini beğendik. Siyah dengesi yerinde, beyaz seviye de iyi durumda. Ekran IPS panel. 480ppi piksel yoğunluğuna sahip olduğunu da söyleyelim.

Telefonun kullandığı işletim sistemi sürümü Android 4.4.2. Özelleştirilmeden kaçınılmış sade Android arayüzü sunan telefonun arkaplanında kullanılan görsel ise hemen dikkati çekiyor. Sony Xperia ceplerinde kullanılan görsele benzer bir arkaplanın varsayılan olarak telefonda sunulması ilginç olmuş doğrusu. Elbette isterseniz bunu değiştirebilirsiniz.

Quantum, işlemci hanesini MTK MT6592 ile dolduruyor. 2.0 GHz hızında çalışan işlemci 8 çekirdekli yapıda. Yine Mali-450 MP yongasını grafik hanesinde görüyoruz. Telefonun 2 GB RAM'li ve 32 GB dahili hafızayla gelmesi ise oldukça sevindirici. Böylece performans ve geniş hafızayı aynı gövdede bulabiliyoruz. Ayrıca microSD kart ile 64 GB daha hafızayı geliştirebilmeniz mümkün. Pek çok muadilde 16 GB'lık dahili hafıza gelirken, FLY Quantum bu anlamda da kullanıcı dostu olduğunu gösteriyor.

Telefonun bataryasından da bahsedelim. 2150 mAh'lik bir batarya ile gelen telefon, bu konuda çok iddialı değil. Normal kullanımlarda günü çıkartmanız mümkün. Fakat yoğun oyun ve multimedya uygulamalarında şarja ihtiyaç duyacak. Genellikle amirallerde gördüğümüz gibi herhangi bir güç tasarruf modu bulundurmuyor.

Fiyat/performans ürünü

FLY IQ4513 Quantum'un grafik ve işlem performansı yerli yerinde. Pek çok amiral telefonla rekabet halinde olan telefona standart sentetik testlerimizi uyguladık. AnTuTu Benhmark testinden 32345 puan toplayan telefon, bu puanla birlikte ilginçtir ki daha önce incelediğimiz LG G3'ü geride bırakmayı başardı. Elbette üst sıralarda daha iyi skor alan modeller de bulunuyor. Fakat Quantum'un fiyat/performansıyla ciddi şekilde çekici durduğunu söylememiz lazım.

CPU Prime Benchmark'a geldiğimizde 6441 puan aldığını görüyoruz. Yine diğer ceplerle kıyasladığımızda Sony Xperia Z Ultra, General Mobile Discovery Elite, Xperia Z1 ve LG G3'le yan yana olduğu görülen Quantum, HTML5 testinden ise yine geçer not almayı biliyor. Burada da Prestigio MultiPhone 5508 DUO'dan bir tık önde olan telefon, LG'nin bir önceki amirali G2'nin takipçisi.

FLY Quantum'un 3DMark skoru ise Ice Storm'da 7051, Ice Storm Extreme'de 4802 ve Ice Storm Unlimited de ise 7202. Ayrıca Epic Citadel'de de Full HD çözünürlükte 53 FPS toplayan telefon, böylece grafik uygulamalarında iddialı olduğunu gösteriyor. Bunu Dead Trigger 2'de deneyimlediğimizde ise telefonun bu iddiasının vuku bulduğunu da görüyoruz. Grafik ve işlem performansıyla beklentiyi karşıladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan merak eden kullanıcılara yine söyleyelim; telefon uzun soluklu oyun seanslarında çok ısınmıyor. Makul ölçülerde olan ısı dağılımı, plastik kasayla birlikte rahatsız etmiyor.

Özetle

FLY IQ4513 Quantum, iyi bir telefon. Fiyat / performans modeli olarak rahatlıkla önerebiliriz. Pek çok üst segment telefonun özelliklerini sunabilen cep, elbette ufak tefek eksik yönlere de sahip. Ancak biz genel olarak beğendik.

FLY IQ4513 Quantum'un fiyatı ise 999 TL. Piyasaya sunulduğunda 899 TL'den pazara girmişti. Ancak şimdilerde satış kanallarında 999 TL'ye görebiliyoruz. Bu 100 liralık fark açıkçası üzücü. Ancak yine de performans noktasında 1500 TL'lik modellerle rekabet halinde olduğunu göz önünde bulundurmak gerek.

Kimler Almalı

Uygun fiyatlı, ancak performansıyla iyi bir cep telefonu satın almak isteyenler FLY IQ4513 Quantum'u rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

FLY IQ4513 Quantum'a alternatif olarak Asus Zenfone 5 ve General Mobile Discovery'i önerebiliriz. Bu iki model daha uygun fiyatıyla, bütçesi FLY IQ4513 Quantum'a yetişmeyenleri memnun edebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli FLY IQ4513 Quantum
Ürün Markası FLY
CHIP Online Notu
86
İşletim SistemiAndroid 4.4.2
İşlemciMTK MT6592
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-450 MP
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi400:00 saat
Konuşma Süresi008:00 saat
Boyutlar70 x 141 x 7.8 mm
Ağırlık120 gr.
Okuyucu Yorumları