Chipsetlerin Pentium 4 Savaşı

Intel’in, GraniteBay chipseti ile Dual DDR bellek modüllerini desteklediğini açıklamasının ardından SIS de 655 chipseti ile atağa geçti. Peki, hangi chipset daha performanslı?

Gigabyte GA-SINXP 1394 İnceleme
CHIP Online Notu 72

SIS’ten Intel’in E7205’ine ciddi bir rakip:Intel, piyasaya sürdüğü yeni işlemcisi için chipset üzerine chipset çıkarıyor. Bunun için en güncel örnek geçen aylarda inceleme fırsatı bulduğumuz Intel’in E7205 chipseti. Hatırlayanlar bilir, bu yeni nesil chipset esas olarak sunucu kategorisinden geliyor. Zaten desteklediği Dual DDR, Serial ATA 150 ve 1 Gbit Ethernet gibi teknolojilerden bu belli oluyor. Granite Bay olarak da adlandırılan bu chipsetin çıkması ile birlikte Hyper Threading destekli işlemcilerde maksimum performansı sağlayan ve RDRAM bellek modülleri ile çalışan i850E chipseti tehlikeye girdi. Nedeni, RDRAM bellek modüllere karşı Dual DDR bellek modülleri arasında gizli bir savaşın başlaması. Bunlar tabi Intel cephesinde olan gelişmeler. Diğer cephede VIA ve SIS rahat durmayarak ve bu gelişmeleri takip ederek Dual DDR bellek modüllerini destekleyen chipsetlerini geliştirdiler. Ve sonunda Intel’in Granite Bay chipsetine karşı VIA P4X600 ve SIS 655 chipsetleri anakart üreticilerine dağıttılar. İlgimizi çeken bu gelişme Gigabyte’ın Test merkezimize SIS 655 chipsetli modelini yollaması ile daha da arttı. Lafı fazla uzatmadan, az sayıda üretilen ve modern teknolojileri ile göze çarpan, Gigabyte GA-SINXP 1394 hakkındaki incelememize başlayalım.Teknik özellikler: Modern teknolojilerin entegrasyonuGA-SINXP 1394 ilk olarak Hyper Threading ve Dual DDR bellek desteği ile göze çarpıyor. DDR 400 bellek türleri ile de çalışan Gigabyte beraberinde gelen DPS modülü ile gerilim dağılımını kontrol altında tutuyor ve sistemin stabil çalışmasını sağlıyor. Bu sayede anakartındonanım birleşenleri de daha uzun ömürlü oluyorlar. Serial ATA teknolojisini de destekleyen GA-SINXP 1394’ün, RAID özelliğini de entegre etmeyi sağlaması büyük bir avantaj. AC97 ses ve USB 2.0 ve Firewire teknolojilerini de entegre olarak bulunduran Gigabyte, gigabit Ethernet özelliği ile son noktayı koyuyor. Nedeni, Gibayte’ın gigabit Ethernet için RC82540EM chipsetini kullanması. Bu chipsetin özelliği de profesyonel kullanıcılar için tasarlanmış olması. Yani kullanılan chipset çok az üretici tarafından anakartlara entegre ediliyor. Aynısı Serial ATA chip’i için de geçerli. Silicon Image tarafından üretilen ve SI3112A olarak adlandırılan bu chip te yüksek performanslı sistemlerde kullanılıyor.Dual DDR, RAMBUS’a karşı: Hangisi daha hızlı PC1066 MHz destekli RDRAM belleklerin çıkması DDR’in yükselişini engelleyemedi ve Hyper Threading destekli işlemcilerin çıkması ile birlikte Dual DDR bellek modülleri kullanılmaya başlandı. Böyle olmasının nedeni çok basit. Dual Channel olarak adlandırılan bir DDR400 bellek modülü toplam 6.4 GByte/san’lik bir bant genişliğine ulaşabiliyor. PC1066’da bu bant genişliği saniyede 4 GByte ile sınırlı. Gigabyte GASINXP 1394 ile normal DDR bellekleri kullanılabiliyor. Ama destek ancak DDR400’e kadar sağlanıyor. Bundan daha fazlasını isteyen kullanıcıların mecburen Dual Channel DDR belleklerine geçmeleri gerekiyor.

Özetle

Granitebay mı, Sis 650 mi daha performanslı?Gigabyte’ın bu ürün ile oldukça iyi bir iş başardığını söylemeliyiz. Çünkü hem donanım bileşenlerinin seçimi hem de modern teknolojinin entegrasyonu bu anakartın değerini arttırıyor. Yalnız performans değerlendirmesinde yüksek sonuçlar veren bu kartın GraniteBay ile karşılaştırıldığında öyle aman aman bir fark atamadığını söylemeliyiz. Hatta her iki chipsetin değerlerinin birbirine yakın olduğunu gördük. Son olarak GA-SINXP 1394’ün DDR-1 bellek modülleri ile çalışabildiğini söyledik. Bizim tavsiyemiz ise bu tür anakartlarda daha iyi bir sinyal kalitesi sahip olabilmek için DDR-2 modüllerini kullanmak.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte GA-SINXP 1394
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
72
Okuyucu Yorumları