Sessizlik arayışı

Gigabyte son zamanlarda piyasaya sürdüğü ürünlerle sadece anakart değil, ekran kartı hatta işlemci fanı alanında da iddialı olduğunu gösteriyor. GV-NX66T256DE kesinlikle dikkate değer bir ürün.

Gigabyte GV-NX66T256DE İnceleme
CHIP Online Notu 83

Gerek işlemcilerin gerekse VPU’ların gelişim ivmesi oldukça yüksek fakat değişmeyen tek şey soğutma teknolojilerinin bu gelişime yeterince uyum sağlayamaması. PC içinde sabit disk dışındaki tek hareketli bileşen, soğutma için kullanılan fanlar. Eğer fan herhangi bir nedenden dolayı durursa, şanslıysanız sadece mavi ekranla durumu geçiştirirsiniz. Fakat durumun farkına varıp fanı değiştirmezseniz işlemcinizin yanma olasılığı bulunuyor. Fanların tek dezavantajı durma riski değil. Her ne kadar bazı sessiz fan teknolojileri bulunsa da, öyle ya da böyle, her fan belli bir miktar ses çıkartıyor. Daha da kötüsü bu sesin zamanla artı yor olması. Hareketli kısımların içine giren toz zerrecikleri ilk başlarda sizi rahatsı z etmeyen fanların zaman içinde tam bir kakofoni yaratmasına sebep olur.

Fan sesinden kurtulmak ne kadar mümkün?

Fansız soğutma için çeşitli alternatifler bulunuyor. Bunların başında da su soğutma sistemi geliyor. Fakat gerek maliyeti gerekse montaj, çalıştırma ve kullanımda karşılaşılması olası çeşitli zorluklar nedeniyle, su soğutma çoğu kullanıcı için cazip değil. Bu durumda en iyisi üreticilerin fansız olarak piyasaya sürdüğü donanımları kullanmak. Tabii bazı sınırlamalar yok değil. Örneğin fansız güç kaynakları sadece orta seviye sistemler için tavsiye edilirken, benzer şekilde ekran kartlarında da en yüksek performans sağlayan modellerde fan sesi kaçınılmaz. Ucuz giriş seviyesi kartların çoğunda fan yoksa da bu kartlar oyun tutkunu kullanıcıları tatmin edecek bir performans ortaya koyamıyor.

Konfor ve performansı bir arada isteyenlere

Tüm bu bilgilerin ışığında test merkezimize ulaşan Gigabyte GV-NX66T256DE’ye baktığımızda, ürünün kesinlikle özel bir tasarım olduğunu görüyoruz. Gigabyte’ın fan kullanmadan ısıyı özel borular yardımıyla VPU üzerinden alarak dağıtan teknolojisi sayesinde sessiz bir çalışma mümkün hale gelmiş. Silent PipeII adındaki bu soğutma teknolojisinde, VPU üzerindeki ısının bir kısmı özel bir boru üzerinden kartın arka tarafındaki kanatçıklar yardımıyla kartın diğer tarafına aktarılıyor. Isının dağıtılmasında izlenen bir diğer ek yol da, VPU’dan gelen ısının ikinci bir yuva işgal eden kanatçıklara bağlı diğer ısı aktarım borusu yardımıyla kasanın dışına aktarılması. Gerçekleştirdiğimiz performans testlerinde herhangi bir ısıl soruna rastlamadığımız gibi, kart gayet başarılı sonuçlara imza attı. nVidia Ge- Force FX 6600GT işlemcisine sahip olan kart, 256 MB DDR2 bellekle donatılmış. Kartta D-Sub, DVI-I ve genel amaçlı video çıkışı mevcut. Bu çıkıştan isterseniz SVideo, isterseniz kompozit sinyal alabiliyorsunuz.

Overclock konusunu pek zorlamamakta fayda var

300 MHz çekirdek, 800 MHz bellek hızında çalışan kartla gelen V-TunerII Plus, yazılımı sayesinde kartın saat hızlarıyla oynamak mümkün. Öte yandan her ne kadar Gigabyte, Silent PipeII teknolojisinin klasik fan çözümünden daha iyi olduğunu iddia etse de, böyle bir kart üzerinde overclock konusunda çok cesur olmamak akıllıca olur. Zira bir anlamda “yangına körükle gitmek” olabilir. Daha açık konuşmak gerekirse kart üzerinde fan olmayışı, kasa içindeki sıcaklığın kart üzerindeki etkisini logaritmik olarak artırabilir. Video çıkış ve DVI-I/D-Sub adaptörünü saymazsak kartın kutusundan sadece V-Tuner II Plus ve PowerDVD yazılımları çıkıyor. Oldukça güzel bir şekilde kutulanan ve özen gösterildiği belli olan böyle bir kartla, en azından bir oyun gelseydi hoş olurdu doğrusu.

Gigabyte son zamanlarda piyasaya sürdüğü ürünlerle sadece anakart değil, ekran kartı hatta işlemci fanı alanında da iddialı olduğunu gösteriyor. GV-NX66T256DE kesinlikle dikkate değer bir ürün.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte GV-NX66T256DE
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
83
Okuyucu Yorumları