Sideport bellekli

Üzerindeki 128 MB DDR3 bellekli HD 3300 ekran kartı ile oturma odanıza kuracağınız HTPC için biçilmiş kaftan.

Gigabyte MA790GP-DS4H İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Güçlü grafik çözümü
  • Kaliteli ses performansı
  • HDMI çıkışı

Ürünle yaptığımız testlerde, Gigabye'ın iddialı olduğu alanlardan güç tüketimi konusunda, kartın herhangi bir donanım ya da yazılım taşımadığını gördük. Zaten kartın kutusu üzerinde de buna benzerbir ibare yoktu. Yani kart güç tüketimi konusunda sisteminize bir katkıda bulunmuyor.Kısaca özetlersek Gigabyte, MA790GP-DS4H anakartında, 128 MB'lık1.333 MHz hızında DDR3 belleği olan dâhili ATI Radeon HD 3300 ekran kartı ile büyük bir iş başarıyor. Hem sistemin genel grafikperformansını arttırıyor hem de basit ve orta seviyedeki uygulamalarda kullanıcıyı fazladan bir ekran kartı alma zorunluluğundan kurtarıyor. Üstelik kartın sağladığı performans, diğer bütünleşik çözümlerle kıyaslanmayacak kadar iyi. Bununyanı sıra kartın arkasındaki HDMI çıkışı ve ses yongasının katkısıyla, ürün başlı başına bir HD çözümü haline geliyor. Bunun üzerine kartın diğer fiziksel ve yazılım özelliklerini eklediğinizde, değeri daha da artıyor. Son olarak kartın esnek hızaşırtma performansını da eklediğimizde, aslında orta ve üst seviyeye hitap etmesi bakımından ayın ürünü ödülünü hak ettiğini daha da iyi anlıyoruz.

Neler yapabiliyor?

Öncelikle bu kartla düşük ve orta seviyede sistem isteyen oyunları çalıştırabilirsiniz. ATX formunda olması bu anakartı multimedya PC'ler için ideal boyuttan uzaklaştırsa da kartla 1080p çözünürlüğündeki HD filmleri seyredebileceğinizi söylemeliyiz. Belki de satın aldığınız HD destekli monitörünüzün keyfini harici bir donanım satın almadan çıkartabilirsiniz.

Kartın üzerinde bulunan DVI ve D-Sub çıkışlarının ikisini birden, bir anakarttan çok ekran kartlarında görmeye alışkınız. Ama bu kartta her iki çıkışın da olması güzel bir detay. Bu arada ATI Radeon HD 3300'ün DirectX10, Shader Model4.0 ve OpenGL 2.0 desteklediği belirtelim. Kartla üç tip test yaptık. Önce tümleşik, daha sonra bir ekran kartı ve son olarak Crossfire yaparak test ettik. Testimizde bir adet HD 3450 kullandık. Bütünleşik kart ile Hybrid Crossfire arasındaki fark ortalama %45 civarında olurken, iki adet 4870 ile yaptığımız Crossfire'da ise fark çok daha yukarılara çıktı. Tabii ki bu performans'ta bütünleşik kartın payı %10-15 civarında.

Özetle bu kartı aldığınız takdirde grafik performansınızın normale göre çok daha fazla olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Genel performans

Ürünle yaptığımız testlerde, Gigabye'ın iddialı olduğu alanlardan güç tüketimi konusunda, kartın herhangi bir donanım ya da yazılım taşımadığını gördük. Zaten kartın kutusu üzerinde de buna benzer
bir ibare yoktu. Yani kart güç tüketimi konusunda sisteminize bir katkıda bulunmuyor.

Kısaca özetlersek Gigabyte, MA790GP-DS4H anakartında, 128 MB'lık
1.333 MHz hızında DDR3 belleği olan dâhili ATI Radeon HD 3300 ekran kartı ile büyük bir iş başarıyor. Hem sistemin genel grafik
performansını arttırıyor hem de basit ve orta seviyedeki uygulamalarda kullanıcıyı fazladan bir ekran kartı alma zorunluluğundan kurtarıyor. Üstelik kartın sağladığı performans, diğer bütünleşik çözümlerle kıyaslanmayacak kadar iyi. Bunun
yanı sıra kartın arkasındaki HDMI çıkışı ve ses yongasının katkısıyla, ürün başlı başına bir HD çözümü haline geliyor.

Bunun üzerine kartın diğer fiziksel ve yazılım özelliklerini eklediğinizde, değeri daha da artıyor. Son olarak kartın esnek hız
aşırtma performansını da eklediğimizde, aslında orta ve üst seviyeye hitap etmesi bakımından ayın ürünü ödülünü hak ettiğini daha da iyi anlıyoruz.

Sonuç:Gigabye, bu anakartıyla, bütünleşik grafik işlemcilerinin artan performansının ve belki de yeni bir dönemin habercisi.

Özetle

Gigabye, bu anakartıyla, bütünleşik grafik işlemcilerinin artan performansının ve belki de yeni bir dönemin habercisi.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte MA790GP-DS4H
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
85
Form faktör ATX
Yonga seti AMD 790GX
İşlemci yuvası AM2
Side port belleği 128 MB DDR3
Bellek yuvası 1.333 MHz 4 x DDR2 1066
Yuva sayısı 1 x PCI-E16X, 1 x PCI-E8X, 3 x PCI-2.0, 2x PCI
Okuyucu Yorumları