Z97X-Gaming GT'yi inceliyoruz.

Oyunseverlere özel bir kart olan Z97X-Gaming GT'yi inceliyoruz.

CHIP Online Notu 91
  • Hızlı performans
  • Sistem kararlılığı için ideal
  • Hız aşırtma seçenekleri
  • Kart tasarımı
  • BIOS arayüzü karışık

Intel'in Z97 platformuna dayalı anakartlar arasında Gigabyte'tan son dönemde birkaç farklı model inceledik. Bunlar arasında ikisi Z97X-Gaming G1 ve Z97X-Gaming G1 WiFi-BK modelleriydi hatırlarsanız. Oyunculara özel olarak tasarlanan incelediğimiz bu modeller arasına, şimdi Gigabyte'ın bir diğer Z97 platformu için geliştirdiği modeli olan Z97X-Gaming GT'yi de katıyoruz.

Gigabyte Z97X-Gaming GT, oyuncular için geliştirilen ve dördüncü ile beşinci nesil Intel Core işlemcileri destekleyen bir anakart. Anakartın öne çıkan özelliklerine hemen kısaca değinelim. Gigabyte Z97X-Gaming GT, Creative SoundBlaster X-Fi MB3 oyun ses yazılım desteğine sahip ve öte yandan güncellenebilen AMP-UP teknolojisini de destekliyor. Her biri farklı ses yeteneği sunan amplifikatörleri kart üzerinde değiştirebiliyor ve böylece oyunlarda harici bir ses kartına ihtiyaç duymaksızın iyi ses elde edebiliyorsunuz. Ancak bunun için OP-AMP Premium Upgrade Kit'i ayrıca satın almanız gerekli. Kutu içeriğinde bulunmuyor. Yine kart üzerinde Audio Noise Guard ve ışıklı LED yolunu görebiliyoruz.

Daha etkili bir iletim için kartın ses ve görüntü bağlantılarının altın kaplamalı olması da Z97X-Gaming GT'nin dikkat çeken detayları arasında yer alıyor. Yine kart üzerindeki ses kapasitörlerinin Nichicon olduğunu da söylemek gerek.

Öne çıkan noktalar

Gigabyte Z97X-Gaming GT, daha önce incelediğimiz Z97X-Gaming G1 WiFi-BK'da olduğu gibi dahili bir sıvı soğutmalı sistem kullanmıyor. Ancak elbette üçüncü parti sıvı soğutma sistemleri ile bunu çözebiliyorsunuz. Kart üzerinde yer verilen CPU-OPT ve CPU-Fan soketlerini kullanarak kullanım şekline göre ister yalnız su soğutma ister su soğutma ile fanı aynı anda kullanmak mümkün.

Z97X-Gaming GT, toplamda 32 GB'a kadar DDR3 slotuna sahip. Hız aşırtma noktasında 3200 MHz'e kadar ulaşabilen RAM'ler normal kullanımda ise 1333 ila 1600 MHz arasında çalışıyor. Yine PCI slotlarına bakacak olursak burada çoklu ekran kartı kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Kutu içeriğine baktığımızda da bunun karşılığını alıyoruz zaten. Kutu içeriğinde gerekli köprü bağlantılarını bulabilirsiniz. Kart, 4 yönlü Nvidia SLI ve CrossFire desteği sunuyor.

Anakartın dikkat çeken arka bağlantıları arasında ise dikkati 6 adet USB 3.0 portu çekiyor. Öte yandan yine ayrıca 2 adet USB 2.0 bağlantısı da mevcut. Burada bir HDMI bağlantısı, Display Port ile DVI girişleri de kullanıma hazır.

Oyuncular için özel

Z97X-Gaming GT, oyun performansı için geliştirilmiş bir kart. Bunun için uygun bir arayüze sahip olan kart, hız aşırtma desteği de gösteriyor. Bunu kartın arayüzünü kullanarak geliştirebilmek mümkün. Ancak arayüzün basit görünse de gelişmiş ayar yapılandırması noktasında bazı kullanıcılar tarafından karışık bulunabileceğini de söyleyelim.

GT, üzerinde daha önce G1 anakartında da gördüğümüz Killer E2200 Ethernet portunu kullanıyor. Arkasında Qualcomm'un bulunduğu bu Ethernet portu, özellikle online oyunlarda gecikme yaşamak istemeyen oyunseverlerin beğeneceği türde bir performans sergiliyor. Kartın oyunlardaki performansına gelecek olursak, notlarımızı sizlere aktaralım.

Z97X-Gaming GT'yi incelediğimiz sırada oynadığımız oyunlar arasında Metro: Last Light, Call of Duty: Ghost ve her zaman olduğu gibi Assassins Creed IV: Black Flag vardı. Bunlar arasında özellikle Call of Duty: Ghost'ta büyük performans aldığımızı söyleyebiliriz. Yine öte yandan Assassins Creed IV: Black Flag ile Metro: Last Light'ta da memnun edici sonuçlar gördük. İyi oyun performansı almak için kurduğunuz veya kurmayı düşündüğünüz bilgisayar iyi parçalardan oluşuyorsa, onu Z97X-Gaming GT ile taçlandırabilirsiniz.

Özetle

Z97X-Gaming GT, başarılı bir kart. Oyunseverlerin beklentilerini karşılayacak türde olduğunu düşünüyoruz. Özellikle güncellenebilir ses devresiyle oyunlarda kaliteli ses beklentisini karşılayacak olan anakart, online oyunseverler için de ideal.

Z97X-Gaming GT'nin fiyatı 750 TL civarında.

Kimler Almalı

Z97X-Gaming GT, oyunseverler tarafından bakılmadan geçilmemesi gereken anakartlar arasında yer alıyor.

Alternatifleri

Eğer Z97X-Gaming GT'nin fiyatı yüksek geliyorsa alternatif olarak MSI Z97 GAMING 5'i de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Gigabyte Z97X-Gaming GT
Ürün Markası Gigabyte
CHIP Online Notu
91
Yonga Intel Z97
İşlemci Desteği Intel Core i7, i5, i3
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 32 GB
Bağlantılar USB 3.0 (6 adet), USB 2.0 (2 adet), HDMI, Display Port, DVI
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları