Radeon R9 280X'i test ettik!

Yüksek grafik performansına önem verenlere yönelik Radeon R9 280X'i test ettik!

CHIP Online Notu 92
  • Yüksek performans
  • Harika tasarım
  • Donanım özellikleri
  • IceQ X2 Cooler performansı
  • Yüksek çözünürlük
  • Bağlantı seçenekleri
  • Oldukça uzun kasa yapısı
  • Hız aşırtmalarda yüksek güç tüketimi

Yüksek oyun performansı arayan kullanıcıların beğeneceği türden bir ekran kartı olan HIS Radeon R9 280X, test merkezimizdeydi. Referans tasarım olarak AMD'nin R serisi ekran kartını alan HIS Radeon R9 280X, oldukça güçlü bir ekran kartı olmasının yanında tasarımıyla da oldukça güçlü ve büyük görünüyor.

AMD'nin üst segment kullanıcıları karşılayan Radeon R9 280X referans tasarımını temel alan HIS Radeon R9 280X, oldukça güçlü bir ekran kartı. Yüksek performans sunmasının yanında geliştirilmiş soğutma sistemiyle de hız aşırtmalar için gayet uygun yapıda olan kart, Tahiti GPU'sunu kullanıyor. Ayrıca kartın bir hayli sessiz çalışması da ilk etapta dikkat çeken artılarından biri olarak görünüyor. Peki, bakalım Radeon R9 280X ekran kartı bizlere başka neler sunuyor?

Gösterişli tasarım

HIS Radeon R9 280X'le ilgili ilk söyleyebileceğimiz kartın oldukça büyük bir gövdeye sahip olduğu. Yaklaşık 311 mm'lik bir uzunluğa sahip olan kart, bu nedenle kasanızda oldukça geniş bir yer kaplıyor. Bu nedenle eğer bu kartı satın almayı düşünüyorsanız, öncelikle kasanızın hacmini gözden geçirmeniz gerekebilir.

İki fanlı bir tasarıma sahip olan HIS Radeon R9 280X, 89 mm çaplı fanlarıyla gayet iyi iş görecek yapıda. Fanların büyük olması sizi kartın çok gürültü çıkartacağı konusunda endişelendirmesin. Özel tasarımlı kanatlara sahip fanlar, gürültünün minimum düzeyde kalmasını sağlıyor. Büyük ölçülere sahip soğutucusu, ısı boruları ve agresif görünümüyle tasarımını bir hayli beğendiğimiz kartın arka bağlantılarına baktığımızdaysa bizlere HDMI, DVD ve iki adet Mini DisplayPort sunduğunu görüyoruz.

Dual Link DVI çıkışıyla 2560x1600 piksel çözünürlük sunan ekran kartı, DisplayPort ve HDMI bağlantılarıyla da 4096x2160 gibi oldukça yüksek bir çözünürlükle karşılaşmamıza olanak tanımasıyla sevindirici.

Başarılı donanım özellikleri

PCI Express 3.0 x16 arabirimini kullanan kart, fabrika çıkışından hız aşırtmalı olarak geliyor. 1000 MHz GPU Base Clock'a sahip olan ekran kartı, Boost Clock'ta ise 1050 MHz hız sunabiliyor. Bu değerler referans kartta 850 MHz Base ve 1000 MHz Boost Clock olarak kullanılmış. 3 GB gibi yüksek bir bellek kapasitesine sahip olan ekran kartı, 384b veri yollu bellekleriyle yüksek performans beklentilerini rahatlıkla karşılayabilecek yapıda olmasıyla dikkat çekici. GDDR5 bellekleriyle 6000 MHz Memory Clock sunan ekran kartı, bu anlamda referans kartla aynı değerde.

IceQ X2 soğutma teknolojisine sahip olan HIS Radeon R9 280X ile hem sessiz hem serin bir sistem sahibi olabilmeniz amaçlanmış. Referans karta göre daha sessiz ve serin bir çalışma temposuna sahip olan kart, üzerinde yer alan 3 x 6 mm boyutundaki ısı boruları ile ısıyı hızlı bir şekilde çekirdek üzerinden atabiliyor. Yine kartın alt tarafında yer alan 2 x 8 mm'lik ısı boruları da bu konuda büyük yardımcı.

Performans notları

Donanım özellikleri ve tasarımıyla oldukça beğendiğimiz HIS Radeon R9 280X, performans konusunda da beklediğimiz kadar iddialı. Kartı pek çok oyunda test ettik ve karşımıza gerçekten iyi sonuçlar çıktığını söyleyelim.

Yoğun çalışma temposu altındayken merakla beklenen ısı miktarını ortalama olarak 60 ila 65 derece arasında sabitleyebilen kart, böylece rakipleri arasında oldukça iyi bir değerde bulunuyor. Bu değer yine normal çalışma temposundayken 30 derece civarında.

Oyun testlerimizden bahsedecek olursak ilk oyunumuz BioShock Infinite olacak. Bu oyunda 2560x1440 piksel çözünürlükte 49 FPS'yi gördüğümüz HIS Radeon R9 280X, referans modelinden bir adım daha önde yer alıyor. Yalnız bu çözünürlükte Nvidia GeForce GTX 770 ve 780'in 50 ve 60 FPS'leri gördüğünü de söylemeliyiz. Diğer yandan çözünürlüğü düşürüp 1920x1200'e getirdiğimizde 73 FPS almanız mümkün ki bu da gayet tatmin edici.

Cyrsis 3'e geldiğimizde referans kart da dahil olmak üzere aynı referans modeli kullanan diğer markaların kartlarıyla aynı seviyede bir performans gösteren HIS Radeon R9 280X, akıcı bir oyun deneyimi yaşatabiliyor. Yine BattleField 3'te de Full HD'de 67 FPS'yi gördüğümüzü söyleyelim.

Özetle

Hız aşırtmalı yapısıyla güçlü bir kart olan HIS Radeon R9 280X, güçlü bir ekran kartı için rahatlıkla tercih edilebilecek yapıda. Hızlı, serin ve sessiz bir çalışma temposu sunan kart, oldukça geniş boyutlarıyla da dikkat çekiyor. Bu tasarımıyla ne kadar çekici olsa da kasanız için bir sorun teşkil edebileceği bir gerçek. Bu nedenle kartı satın almadan önce kasanızda boş alan ayarlamanız iyi olacaktır.

Kimler Almalı

Yeni bir sistem kuruyorsanız HIS Radeon R9 280X'i satın almayı düşünebilirsiniz. Yüksek performans sunması, sessiz çalışması, soğutma teknolojisi ve referans modelden hız aşırtmalı olarak geliyor olması kartın önemli artıları.

Alternatifleri

Eğer elinizde yine AMD Radeon ailesinden HD 6990 veya 7970 gibi modeller bulunuyorsa Radeon R9 280X'e terfi etmek yerine şimdilik beklemek daha yerinde olacaktır. Nvidia tarafında ise GTX Titan halen cazip bir seçenek olarak görünüyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HIS Radeon R9 280X
Ürün Markası HIS
CHIP Online Notu
92
Grafik Motoru AMD Radeon R9 280X
GPU Base Clock 1000 MHz
GPU Boost Clock 1050 MHz
Arabirim PCI Express 3.0
Bellek 3 GB / 384b GDDR5
Bellek Hızı 6000 MHz
Çözünürlük 4096x2160
Bağlantılar DVI, HDMI, Mini DisplayPort (2 adet)
Okuyucu Yorumları