HTC Desire 816 testte!

HTC'nin orta segmentte yer alan yeni akıllı telefonu Desire 816'yı inceledik!

CHIP Online Notu 84
  • Çift hoparlörler
  • İyi performans
  • Geniş MicroSD kart desteği
  • Büyük 5.5 inç ekran
  • Kamera
  • Parlak plastik
  • 720 piksel çözünürlük

HTC'nin orta segment için aynı anda tanıttığı yeni ceplerinden Desire 610'u geçtiğimiz günlerde incelemiştik hatırlarsanız. Bu defa diğer cebi olan Desire 816'yı inceleme şansı bulduk. Aynı segment için iki farklı boyut sunan HTC, Desire 816'da daha büyük boyutları tercih edenlere hitap ediyor.

Desire 816'da dikkat çeken detaylar arasında daha büyük boyutta bir ekrana yer verilmesinin yanı sıra arka ve ön kamerası başı çeken özellikler arasında bulunuyor. 5.5 inç boyutundaki ekranın her iki yanına yerleştirilen hoparlörler yine kaliteli ses sunacak düzendeyken, telefonun dört çekirdekli işlemcisi de akıllı telefonu performans anlamında ileriye taşıyor. Android 4.4.2 sürümüyle gelen cep, bize başka ne gibi özellikler sunuyor; şimdi daha yakından bakalım.

İnce "dev" telefon

Desire 816, büyük boyutlu telefonları sevenlerin gözdesi olmak için elverişli. Üzerinde 5.5 inç boyutunda bir ekran bulunduran telefon, tam 156 mm boyunda. Buna karşın telefonun gayet ince olduğunu söyleyelim. Yalnızca 8 mm'lik kalınlığında olan cep, böylece gayet ince görünüyor.

Telefon plastik malzemeden oluşuyor. Malzemenin parlak plastikten oluşması, onu üzerinde parmak izlerini tutmaya itiyor. Bu da telefonu sık sık silmeniz gerektiği anlamına geliyor elbette; aksi halde dışarıdan bakıldığında çok kirli görüneceğini söyleyelim.

Birbirinden farklı renk seçeneklerine sahip olan Desire 816, incelediğimiz modeliyle gri renkte. Beyaz, yeşil, turuncu, siyah ve daha farklı renk seçenekleriyle de tercih edilebilecek olan telefonun tasarımında küçük bir değişiklik de göze çarpıyor. Desire 816'da güç butonu, alışık olduğumuz gibi cebin üst kenarında değil, ses butonlarıyla birlikte sol yüzde bulunuyor. Tasarımcılar muhtemelen bu değişikliği telefonun boyutunu düşünerek yapmışlar. Bizce gayet yerinde bir karar olmuş. Zira erişimi kolay; tuş direkt olarak başparmağın altına oturuyor.

Telefonda kulaklık girişi üst kenarda, microUSB bağlantısı alt kısımda ve SIM kart ile microSD kart girişleri ise sağ yüzeyde kapalı bir alan altında sunuluyor.

Teknik detay ve test

Desire 816, Android 4.4.2 sürümüyle geliyor. Elbette HTC Sense 6 arabirimi de yerli yerinde. Alışılan BlinkFeed uygulaması da öyle. Bunlar tipik HTC kullanımını Desire 816'da da bulabilmenize olanak tanıyor.

Telefonun teknik detaylarına bakalım. Az önce de söylediğimiz gibi, telefonun 5.5 inç büyüklüğünde Super LCD2 panel ekranı var. Ekranın görüntüsü gayet güzel. Parlaklığıyla oldukça beğendik. Tek handikabı 720p çözünürlüğünde olması. Böylesi büyük bir ekrana 1080p ekran yakışırdı diye düşünüyoruz. Kaldı ki her ne kadar orta segmente konumlandırılsa da telefonun sahip olduğu fiyat etiketi LG G2 gibi amiral bir ceple benzer seviyede. Hatırlayacak olursanız G2'nin ekranı Full HD'ydi.

Telefon işlemci olarak 4 çekirdekli Snapdragon 400 kullanıyor. 1.6 GHz hızında çalışan işlemci segmenti için iyi işler başarıyor. 1.5 GB gibi ara bir RAM değeri kullanan Desire 816, 8 GB da dahili hafızaya yer veriyor. Ancak telefonun en büyük artılarından birinin tam 128 GB'lık microSD kart desteği sunması olduğunu da bu noktada söyleyelim.

Telefona yaptığımız test sonuçlarından da bahsedelim. AnTuTu test sonuçlarına göre 21529 puanı toplayan Desire 816, böylece pek çok orta segmentte daha önce incelediğimiz cepten daha iyi durumda olduğunu gösteriyor. Diğer yandan CPU Prime'da 3947 puan alan cep, Samsung'un önceki amirali Galaxy S4'e yakın bir konumda.

Grafik tarafında 3DMark sonuçlarıyla da segmenti için iyi performans gösteren cep, Epic Citadel'de de HD çözünürlükte 59 FPS'yi görüyor. İşin HTML5 kısmında ise 1436 skoruyla Huawei Ascend G610 ve Dark Evo X5 gibi aynı segmentte rakipleriyle eşdeğer olan cep, Samsung Galaxy S5'in ise 200 puan kadar gerisinde.

Telefonun oyun performansını da gözlemledik elbette. Desire 810 ile Real Racing 3 ve Asphalt 8 gibi güncel ve performans isteyen oyunları akıcı şekilde oynayabiliyorsunuz. Diğer yandan daha fazla detay gerektiren 300 Game gibi oyunlarda ufak tefek takılmalarla karşılaşmanız da mümkün. Bu bölüme nokta koymadan önce, cebin büyük ekranını da hesaba katarak multimedya deneyimi için iyi bir platform olduğunu söylememiz mümkün.

Kamera, ses ve batarya

Peki, telefonun kamerası, hoparlörleri ve bataryası ne durumda? Desire 816'nın özellikle kamerasıyla beğenileceğini düşünüyoruz. Ana kamerasıyla 13 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çeken cep, ön kamerasıyla da 5 megapiksellik "selfie"ler çekebilmenize imkan veriyor. Telefonla çektiğimiz fotoğrafları ana hatlarıyla gayet beğendiğimizi söyleyelim. Ayrıca 1080p videolar da çekebileceğiniz cep, HDR, dokunma odaklama, yüz tanıma ve HD video kaydı sırasında imaj kaydı yapabilme gibi özellikleri de beraberinde getiriyor. Desire 816 ile çektiğimiz fotoğraf örneklerini bir sonraki sayfada görebilirsiniz.

Desire 816'yı orta segmente özel bir multimedya cebi yapan yalnızca büyük ekranı değil. Ekranının kenarlarında yer alan BoomSound destekli hoparlörleri de aynı zamanda. Dahili ses yükselticili çift ön stereo hoparlörlerini gerçekten beğendiğimizi söyleyelim. İster video izleyin, ister oyun oynayın, isterseniz de müzik dinleyin; sonuç son derece başarılı.

Son olarak telefonun bataryasından bahsedelim ve kapatalım. 2600 mAh'lik bataryanın sahibi olan cep, amirallerle yarışan ölçüdeki bataryasıyla ilk bakışta iyi görünüyor. Batarya bu geniş kapasiteyi elbette telefonun boyutunun büyük olmasına borçlu. Fakat buna karşılık ekranın büyüklüğü de geniş bataryaya ihtiyaç duyuyor. Yani değişen pek bir şey yok. Desire 816 ile normal kullanımlarda günü çıkartabilisiniz. Fakat Desire 816 büyük ekranlı bir multimedya cebi. Eğer ceple uzun süreli oyun ve video seansına girecekseniz taşınabilir şarj cihazınızı yanınızda bulundurmanız sizin için iyi olacak.

Örnek fotoğraflar


Doğal ışık altında gayet iyi sonuçlar üretiyor.

Makro modda detaylı sonuçlar aldık.

Özetle

Sonuç olarak orta segmente konumlanan Desire 816, bir multimedya telefonu olarak dikkat çekiyor. Büyük parlak ekranı, kaliteli hoparlörleri ve oyun ile video gibi multimedya uygulamalarını rahat çalıştıracak performansıyla güzel bir telefon. Elbette artılarının yanı sıra eksikleri de var. Büyük ekranla Full HD çözünürlük sunulsa telefon yıldızını parlatabilirmiş doğrusu.

Diğer yandan cebin en göze batan özellikleri parlak ekran, güçlü hoparlörler, performans, kamera ve geniş microSD kart desteği oluşturuyor. Bunun yanında telefonun 4G bağlantısını desteklemesi de güzel bir ayrıntı.

HTC Desire 816'nın fiyatı şu an için 1399 TL civarında.

Kimler Almalı

Orta seviyede büyük boyutlu bir cep telefonu almak isteyen kullanıcılar Desire 816'yı yakından inceleyebilirler. Telefonun büyük ekranı oyun ve videolar için de gayet elverişli.

Alternatifleri

Her ne kadar boyut anlamında pek dengi olmasa da Desire 816 ile eşdeğer fiyatlara sahip olduğu için alternatif olarak LG G2'yi önerebiliriz. Diğer yandan aynı boyutlarda Windows Phone 8 platformunda Nokia Lumia 1320 de mevcut.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HTC Desire 816
Ürün Markası HTC
CHIP Online Notu
84
İşletim SistemiAndroid 4.4.2
İşlemciQualcomm MSM8928 Snapdragon 400
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiSuper LCD2
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 305
Bellek (RAM)1.5 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi737:00 saat
Konuşma Süresi021:00 saat
Boyutlar78.7 x 156.6 x 8 mm
Ağırlık165 gr.
Okuyucu Yorumları