Huawei Mate 10 Pro İncelemesi

Huawei'den bugüne kadar gördüğümüz en etkileyici amiral gemisi, Huawei Mate 10 Pro testte!

CHIP Online Notu 90
  • Mükemmel tasarım
  • Kamera
  • Pil
  • Güçlü performans
  • Stereo hoparlör
  • Android 8.0 Oreo
  • Suya dayanıklı
  • Kutu içeriği
  • microSD kart yok
  • Bluetooth 5 yok
  • Kablosuz şarj yok
  • 3.5 mm yok

Huawei, Mate serisinin merakla beklenen son modelleri Mate 10 ve Mate 10 Pro'yu, Viyana'da düzenlediği bir etkinlikte tanıtmış, biz de CHIP Online olarak etkinliği yerinde takip etmiştik. Etkinlik sonrası tanıtımın en dikkat çekici üyesi Mate 10 Pro'yu alıp geri döndük ve hemen test merkezimize soktuk. Bakalım Mate 10 Pro bizlere neler sunuyor?

Tasarım

Tasarım

Söze önce tasarımla başlayacağız. Bu başlıkta ilk olarak şunu söylemek gerekiyor ki, Mate 10 Pro, şu ana kadar incelediğimiz en güzel tasarıma sahip telefonlardan biri oluyor. Bunu, metal ve camın zarif karışımıyla sağlayan Mate 10 Pro, elbette son dönemin trendi haline gelen ince ekran çerçeveleriyle cazibesini arttırıyor.

İlgili İnceleme: Samsung Galaxy S8+ İncelemesi

Bu noktada telefonun şıklık konusunda, yine kendisi gibi ince çerçeveli Samsung Galaxy S8, Note 8 ve LG G6 ile yarıştığını ve hatta daha tok bir görünüm sergilemesiyle bir adım önlerine yerleştiğini söyleyebiliriz. Elbette bu bizim fikrimiz. Öte yandan yine son dönemin diğer güzel tasarıma sahip modelleri Nokia 8, Xiaomi Mi6 ile HTC U11 idi hatırlarsanız. Ancak bu modellerde ince çerçeve göremiyorduk.

Mate 10 Pro'nun arka yüzü cam malzemeyle işlenirken, kenarlar metalik çerçeveyle güçlendirilmiş. Arka yüzeyde Gorilla Glass 5 koruma yer alıyor ve telefon arkadan kenarlara doğru kıvrımlı hattıyla, ele rahat oturuyor.

İlgili İnceleme: LG G6 İncelemesi

Midnight Blue, Titanium Gray, Mocha Brown ve Pink Gold renkleriyle raflarda yer alacak olan Mate 10 Pro, her rengiyle gerçekten göze hitap ediyor diyebiliriz. Telefonun ağırlığı 178 gram, kalınlığı ise 7.9 mm.

Elimizdeki modelin ekranında önceden takılmış bir ekran koruyucu yer alıyor, muhtemelen satın alacak olanlara da bu avantaj sunulacaktır. Ayrıca kutu içeriğinde bir koruma kılıfı da mevcut. Bunlar her amiral gemisi telefon modelinde karşımıza pek sık çıkmayan önemli detaylar oluyor. Bu arada telefonun ekranının da Gorilla Glass 5 ile korunduğunu belirtelim.

Telefonun tasarımına ilişkin bir başka güzel detay ise, cam malzeme kullanılmış olmasına karşın üzerinde pek parmak izi tutmuyor oluşu. Ayrıca bir başka güzel haber de, telefonda IP67 sertifikasının bulunması oluyor. Böylece Mate 10 Pro, 1 metreye kadar 30 dakika süreyle suya dayanıklılık kazanıyor.

Mate 10 Pro'nun parmak izi sensörü, arka tarafta, kamera alanının altında yer alıyor. Sensörün yeri güzel seçilmiş. Parmağınız rahat oturuyor, böylece Samsung'un Galaxy S8 ve Note 8 modellerinde olan karışıklık yaşanmıyor.

İlgili İnceleme: Samsung Galaxy Note 8 İncelemesi

Telefonun sağ kenarında güç ve ses butonları bulunuyor. Sol tarafta ise, SIM kart çekmecesini görüyoruz. Telefonun alt kenarında ise USB-C yuvası ile hoparlör mazgalı bulunuyor. Hayır, Mate 10 Pro'da mono hoparlör yok, telefonda stereo için ahize de hoparlöre eşlik ediyor. Stereo hoparlör fazlasıyla güzel ses veriyor, ancak sınıfının en iyi sesi verdiğini söylersek haksızlık etmiş oluruz. Zira Google Pixel 2 ile kıyaslarsak, Mate 10 Pro daha tiz ses veriyor.

Buraya kadar her şey yolunda, ancak telefonda önemli bir eksiklik bulunuyor: Telefonda microSD kart slotu yok! Bu nedenle Mate 10 Pro'nun dahili hafızasıyla idare etmek durumundasınız. Elimizde 128 GB'lık sürümüyle bulunan Mate 10 Pro, ayrıca 64 GB'lık seçenekle de tercih edilebiliyor.

Ayrıca, Mate 10 Pro da 3.5 mm kulaklık girişinden vazgeçilen telefonlardan biri oluyor. Neyse ki kutu içeriğinde yer alan kulaklık, USB-C uyumlu. Ancak telefonun kulaklığını sevmez ve farklı bir kulaklıkla kullanmak isterseniz, bunun için dönüştürücü adaptöre ihtiyacınız olacak.

Ekran

Ekran

Mate 10 Pro'nun ekranı 6 inç boyutunda. Bundan birkaç yıl öncesine kadar gözümüze devasa gelen 6 inç ekranlar, artık büyük ekranlı telefonların artması ve kullanım alışkanlıklarımızın değişmesiyle sıradanlaşmaya başladı diyebiliriz. 6 inç ekran büyük durmuyor ve kullanım zorluğu yaşatmıyor. Ekranı hemen hemen tek elle kullanabiliyorsunuz, ancak sağlam bir tutuş için yine iki elinize birden ihtiyacınız olacağı açık.

Mate 10 Pro'da OLED panel tercih edilmiş. Mate 10 Pro ile Mate 10 arasındaki temel farklardan biri bu oluyor diyebiliriz; Mate 10'da 5.9 inç boyutunda IPS LCD ekran yer alıyor.

HDR10 uyumlu olan ekran, bize 18:9 görüntüleme oranı ve buna bağlı olarak da 1080x2160 piksel çözünürlük sunuyor. Ekran – gövde oranı da yüzde 80.9 olarak belirlenmiş. Böylece telefonun ekranının, LG G6'dan yüzde 2 daha geniş, Galaxy S8'den ise yüzde 3 daha dar bir orana sahip olduğunu söyleyebiliriz.

İlgili İnceleme: Sony Xperia XZ Premium İncelemesi

Piksel yoğunluğu 402 ppi olan ekran, 807 ppi'lık Sony Xperia XZ Premium, 570 ppi'lık Galaxy S8, 564 ppi'lık LG G6'dan bir hayli geride duruyor. Ayrıca ekran her ne kadar fazlasıyla güzel görünse de, Xperia XZ Premium, Note 8 ve S8'e kıyasla netlik konusunda bir miktar zayıf kalıyor. Buna rağmen renk bütünlüğü ve görüş açıları söz konusu olduğunda, Google Pixel 2 ve LG V30'dan ise daha iyi durumda oluğunu söyleyebiliriz. Yani ekran için kısaca, Premium segment konumunda ortada yer alıyor diyebiliriz.

Son olarak Mate 10 Pro'nun ekran çözünürlüğünü değiştirmenizin mümkün olduğunu ve ekran ayarları kısmında renk sıcaklığı, göz konforu, görüntüleme modu gibi oldukça işlevsel fonksiyonların yer aldığını da belirtelim ve şimdi işletim sistemine geçelim.

İşletim sistemi

İşletim sistemi

Mate 10 Pro'da Android 8.0 Oreo işletim sistemi bulunuyor. Ancak arayüz olarak yine Huawei'nin kendi arayüzü olan EMUI'yi görüyoruz. Arayüz, bir uygulama tepsisine sahip değil. Yani telefona yüklediğiniz uygulamaların hepsi, ekranlara yerleşiyor.

Mate 10 Pro'da yer alan navigasyon tuşlarını kaldırmanız veya özelleştirmeniz mümkün. Buraya, Ayarlar > Akıllı Yardım > Sistem Gezintisi yoluyla erişebiliyorsunuz. Navigasyon çubuğu yerine navigasyon düğmesini kullanabilir veya çubuğu ekranın altına gizleyebilirsiniz. Hatırlarsanız Galaxy S8 ve Note 8 modellerinde de benzer uygulamayı görüyorduk. Böylece özellikle oyun ve filmlerde tam görüş alanı elde edebiliyorsunuz.

İlgili İnceleme: Samsung Galaxy Note 8 İncelemesi

İşletim sistemine ilişkin bir diğer kullanışlı özellik ise, uygulama ikonlarına basılı tuttuğunuzda açılan kısayol menüsü. Bu pencereden uygulama ile ilgili kısayollara erişebiliyorsunuz.

Yine Huawei Mate 10 Pro'nun bir başka kullanışlı özelliği, telefonu nispeten bir bilgisayara çevirebilmeniz oluyor. USB Type-C adaptör ile telefonu bir monitöre bağlayabiliyor ve Samsung'un Note S8 ve Note 8 için sunduğu DeX istasyonu benzeri bir kullanım sağlayabiliyorsunuz.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Mate 10 Pro, oldukça güçlü bir telefon. İşlemci hanesinde Kirin 970 yonga setini görüyoruz. Hatırlarsanız Mate 9 Pro'da Kirin 960 yer alıyordu.

Mate 10 Pro'nun 8 çekirdekli işlemcisi 4 adet 2.4 GHz frekanslı Cortex A73 ve 4 adet 1.8 GHz frekanslı Cortex A53 çekirdeklerinden oluşuyor. Buna bağlı olarak telefonda gelen grafik işlemci, 12 çekirdekli Mali-G72 MP12 olurken, RAM miktarı ise tam 6 GB.

Telefonun depolama kapasitesi az önce de belirttiğimiz gibi 128 GB. Ayrıca batarya ise 4000 mAh kapasitesinde.

İlgili İnceleme: Xiaomi Mi 6 İncelemesi

Teknik kadronun bağlantı kısmında LTE Cat18 görüyoruz. Ayrıca 802.11ac Wi-Fi ve NFC desteği yer alıyor. Ancak telefonda Bluetooth 5.0 yerine Bluetooth 4.2 yer alıyor. Ayrıca yine FM Radyo da mevcut değil.

Mate 10 Pro'un performansından bahsedecek olursak, zaten fazlasıyla akıcı çalıştığını tahmin edeceksiniz.

Rakamlarla belirtecek olursak ise, AnTuTu Benchmark'tan tam 177.423 puan alan Mate 10 Pro, bu rakamla HTC U11, Nokia 8 ve Xiaomi Mi 6'yı geçerek, Galaxy Note 8'in hemen arkasına konumlanıyor.

İlgili İnceleme: HTC U11 İncelemesi

GeekBench 4'e geldiğimizde ise, telefonun tek çekirdek skoruyla 1903, çoklu çekirdek skoruyla ise 6630 puan topladığını görüyoruz.

Burada da tek çekirdek performansıyla LG G6 ve Xperia XZ Premium'u geride bırakan Mate 10 Pro, Nokia 8, HTC U11, Xiaomi Mi6, Note 8 ve S8+'ın birkaç puanla gerisinde kalıyor.

Çoklu çekirdek performansında ise basamak çıkan telefon, 6630 puanla adını Note 8 ve S8+'dan sonra 3'lüğe yazdırıyor.

İlgili İnceleme: Nokia 8 İncelemesi

Mate 10 Pro'nun oyun performansı da pek tabii ki fazlasıyla akıcı. İncelememiz süresince pek çok oyun oynadık ve grafik ünitesini kastıran oyunlardan Mortal Combat X ile güzel bir performans aldık.

Huawei Mate 10 Pro'nun test sonuçlarını ve karşılaştırma tablolarını hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

Pil ömrü

Pil ömrü

Şimdi gelelim Mate 10 Pro'nun pil ömrüne ilişkin bilgilere.

Mate 10 Pro'nun üzerinde 4000 mAh kapasitesinde bir batarya var demiştik. Bu geniş kapasitenin bize ne kadar bir kullanım ömrü biçtiğini az sonra test sonuçlarıyla açıklayacağız; ancak o zamana kadar, Mate 10 Pro'nun bataryasına ilişkin birkaç önemli bilgi vermek gerekiyor.

Bilindiği gibi Note 7 faciasından sonra telefon üreticileri batarya konusuna daha fazla hassasiyet göstermeye başladılar. Huawei de bunlardan biri olmuş. Telefonlarını üretim sonrası bir dizi testten geçiren Huawei, Mate 10 Pro'yu 600 kez hızlı şarj, 1000 kez de normal şarj döngüsüne sokmuş.

İlgili İnceleme: Samsung Galaxy Note 7 İncelemesi

Bunun ardından ekstrem koşullarda bir problem yaşanmayacağından emin olmak için uzmanlar, telefonu, -33 dereceye kadar soğutmuş, ardından da 55 dereceye kadar fırınlamışlar. Buna ilave olarak bataryalar da telefondan ayrı olarak 130 dereceye kadar ek bir ısı testine tabi tutulmuş. Ayrıca bataryanın olası düşme ve darbelerde de sıkıntı çıkartmaması için drop testler de uygulayan Huawei uzmanları, USB portunun dayanıklılığını da, şarj kablosunu 10 bin kez takıp çıkartarak ölçümlemiş. Bunun neticesinde de telefonun bataryayla ilgili bir sıkıntı yaşamayacağını garanti ediyorlar.

Evet, Mate 10 Pro bataryasıyla güvenli görünüyor, peki ne kadar pil ömrü vadediyor?

Uyguladığımız ılımlı kullanım test senaryosunda, Mate 10 Pro ikinci günü rahat görüyor. Bu senaryoda ara sıra e-posta kontrolü ve haber güncellemeleri yaptık, ayrıca telefon görüşmeleri ile web dolaşımını takibe aldık. Eğer buna oyun ve film görüntülemesi ekler, ayrıca hotspot bağlantısı açarsanız, o halde o günü rahat geçirecek, ancak akşam telefonu şarja takacaksınız. Tabii ki telefonda yer alan farklı güç tasarruf modlarını aktifleştirirseniz, bu süreyi uzatabilirsiniz.

Her zaman uyguladığımız 90 dakikalık Full HD video testimizde, 90 dakika sonunda bataryanın yüzde 9'unu tüketen Mate 10 Pro, bu skorla piyasadaki diğer amiral gemisi akıllı telefonların sıralamasında önemli avantaj yakalıyor. Zira aynı testte Galaxy S8+ yüzde11, LG V30 yüzde 13, Galaxy S8 yüzde 23 ve iPhone 8 Plus yüzde 23 değer kaybetti.

İlgili İnceleme: iPhone 8 İncelemesi

Yine telefonla yaptığımız konuşma testinde 11 saat 45 dakika sonucunu aldığımızı ve bataryası tükenen Mate 10 Pro'yu 2 saat 10 dakika içinde tam kapasite şarj ettiğimizi de söyleyelim.

Yine batarya ve pil ömrüne ilişkin son bilgi: Telefonda hızlı şarj var, ancak kablosuz şarj desteği yok.

Kamera

Kamera

Mate 10 Pro'nun en başarılı noktalarından bir diğeri de, elbette hemen arkasında yer alan Lecia çift kamera seti oluyor. 12 MP renkli (RGB) sensör ile 20 MP monochrome sensörü arka yüzünde bulunduran telefon, bunlardan RGB sensörde optik imaj sabitlemeye yer veriyor. Diğerinde ise OIS bulunmuyor.

Faz algılamalı ve lazer otofokusu da bulunduran kamera, ayrıca 2x kayıpsız zum ve çift tonlu çift LED flaş gibi yeteneklerin de sahibi. Yine diyaframın da f/1.6 seviyesinde tutulduğunu söyleyelim. Böylece telefonun gece çekim başarısı da bir hayli yüksek. Bunu ayrıca başarılı hale getirenin, yine kamera arayüzünde yer alan mod ile profesyonel çekim alanının olduğunu da belirtelim.

Video kayıt noktasında 30 kare 4K video kaydı yapan telefon, Full HD'de de 60 kareye izin veriyor ve Android rakipleriyle aynı kefede yer alıyor. Bu noktada iPhone 8'de 60 kare 4K video kaydı yapılabildiğini ve 240 kare Full HD ağır çekim modu bulunduğunu da söylemek lazım.

İlgili İnceleme: iPhone 8 İncelemesi

Mate 10 Pro'da da ağır çekim ve hızlandırılmış çekim modları yer alıyor elbette. Yine bu alanda bir dizi kullanışlı mod bulunuyor. Fotoğrafları siyah / beyaz çekebileceğiniz tek renk modu, panorama ve 3D panorama modları da mevcut. Yine ayrıca buradan fotoğraflarınıza filtre ve filigran da ekleyebiliyorsunuz.

Arayüzün üst tarafındaki bar ise Mate 10 Pro'nun kamera yeteneklerini çekici hale getiren özelliklere ev sahipliği yapıyor. Burada, son dönemin popüler akıllı telefon kamera trendi haline gelen Bokeh efektini konuşturabileceğiniz, Geniş Açıklık modunu bulabiliyor, hemen onun yanında ise bir diğer önemli mod olan Portre modunu görebiliyorsunuz. Onun hemen yanında da fotoğrafları hareketli olarak çeken Hareketli Fotoğraf modu yer alıyor.

Bokeh efektini alıp bira daha geliştiren Mate 10 Pro, yine bu modda çektiğiniz fotoğrafların odağında oynamanıza izin verdiği gibi, ayrıca odak alana göre farklı filtreler ekleme imkanı da tanıyor. Böylece ortaya çok keyifli kareler çıkartabiliyorsunuz.

İlgili İnceleme: HTC U11 İncelemesi

Kamera konusunda son sözleri söyleyecek olursak, Mate 10 Pro'nun kameralarının başarılı sonuçlar verdiğini, özellikle manüel modları kullanarak çok başarılı sonuçlar alabileceğinizi söyleyebiliriz. Kıyaslama noktasında ise, Galaxy Note 8'e göre belirgin bir fark getirmediğini, Huawei P10 Plus ile karşılaştırıldığında, özellikle düşük ışık koşullarında fotoğraf kalitesini biraz daha yukarı çektiğini görüyoruz. Ancak HTC U11'in beyaz dengesini daha iyi bulduğumuzu ve loş ışıkta çekim testinde yine HTC U11 ve Galaxy S8'in daha fazla ayrıntı sunduğunu gördüğümüzü de belirtelim.

Huawei Mate 10 Pro ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

Özetle

Evet, yine uzun bir incelemenin ardından bir kez daha sonuç bölümüne geldik. Bu adımda incelemeyi toparlayacak olursak, Mate 10 Pro'nun yalnızca Huawei'nin şimdiye kadar ürettiği en etkileyici telefon olmadığını, ayrıca amiral gemisi telefon modelleri arasında da en etkileyici modellerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Çarpıcı bir tasarım ve ekrana sahip olan Mate 10 Pro, performansıyla, stereo hoparlörleri ve elbette Leica lensleriyle başarılı modellerden biri oluyor. Parmak izi sensörünün yeri, ayrıca suya karşı dayanıklılığı da onun dikkat çeken yanlarını oluşturuyor. Öte yandan microSD kart ile Bluetooth 5.0 desteğinin olmaması üzücü; yine buna ilave olarak telefonda bir 3.5 mm'lik kulaklık girişinin olmaması da öyle.

Bunların hepsinden zaten incelememiz boyunca bahsettik. Peki, Mate 10 Pro'nun fiyatı ne kadar? Şu anda en önemli soru bu. Mate 10 Pro'nun Türkiye fiyatı henüz belli değil. Yurt dışı fiyatı ise 799 Euro olarak belirtmiş durumda. Bu da telefonun vergisiz halinin en az 3500 TL olacağını ve sonrasında ise 5000 TL psikolojik sınırına dayanacağını bizlere gösteriyor. Ancak Huawei yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, Huawei Mate 10 Pro, 4000 – 4500 TL bandında olacakmış. Bunu bekleyip göreceğiz.

Kimler Almalı

Güçlü bir amiral gemisi akıllı telefon arayan ve Leica lenslerde fotoğrafçılık becerilerini göstermek isteyen kullanıcılar, Huawei Mate 10 Pro'yu rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Huawei Mate 10 Pro'ya alternatif olarak Samsung Galaxy S8, LG V30, Google Pixel 2 XL veya iPhone 8'i de düşünebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Mate 10 Pro
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 8.0
İşlemciHisilicon Kirin 970
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiOLED
Ekran Boyutu6.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2160 px
Grafik İşlemciMali-G72 MP12
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera20 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar74 x 154 x 7.9 mm
Ağırlık178 gr.
Okuyucu Yorumları