Haswell tabanlı işlemcilere hazır.

Intel'in Haswell tabanlı işlemcilere sunduğu 4. nesil anakartı, güçlü bağlantı seçenekleri getiriyor

CHIP Online Notu 83
  • Performans
  • Bağlantı seçenekleri
  • Bluetooth ve Wi-Fi
  • BIOS seçenekleri

Intel tarafından Haswell tabanlı işlemciler için geliştirilmiş Intel LGA 1150 soket yapısına uygun anakartı Intel DZ87KLT-75K, yine Intel'in 4. nesil işlemci serisinden olan 3.50 GHz taban hızında çalışan Intel Core i7-4770K ile birlikte test merkezimizin konuğu oldu. Güçlü yapısı ve şık tasarımıyla kullanıcılar tarafından ilgi odağı olacağı aşikar olan Intel DZ87KLT-75K ile söze başlayalım, ardından da Intel'in yeni nesil işlemcisine değinelim.

ATX form yapısına uygun olarak hazırlanan Intel DZ87KLT-75K, Intel mavisi ve siyah rengin harika uyumuna ev sahipliği yapan bir kart. Az önce de bahsettiğimiz gibi Haswell tabanlı işlemcilere uygun olarak geliştirilen, Intel Z87 yongalı ve LGA1150 soket yapısında bir anakart. Piyasaya çıkış tarihi bu yılın ikinci çeyreği olan kart, oldukça yeni. Üzerinde barındırdığı teknolojilerle dikkat çeken kart, Intel Smart Response ve RAID 0, 1, 5, 10 desteği gösteren Intel Storage teknolojilerine sahip. Böylece hız ve depolama konularında istekleri karşılayabilecek kapasitede olan Intel DZ87KLT-75K, işlemci ve grafik performansına da tam destek veriyor. Anakartın üzerine bakacak olursak hemen bellek yuvalarından bahsederek söze başlayabiliriz. Üzerinde tipik dört adet DDR3 bellek yuvası bulunduran kart, 1600/1333 MHz hızlarında bellek desteği gösteriyor. Hız aşırtmalı olarak desteğini 2400 MHz'e çıkartan kart, slotları toplamda 32 GB kapasitesine kadar arttırabilmenize olanak tanıyor. Anakartın grafik tarafına dönecek olursak, çift ekran kartı kullanımına uygun olduğunu söyleyebiliriz. Üzerinde üç adet PCIe 3.0 x16 yuvası bulunduran kart, ATI CrossFireX ve Nvidia SLI'ya uygun yapıda. Sunduğu seçeneklerle overclocklara uygun olan kartlar arasında bulunan Intel DZ87KLT-75K, her ne kadar grafiksel arayüze sahip BIOS ekranına sahip olsa da bu konuda daha fazla seçenek sunabilirdi kanaatindeyiz.

Intel DZ87KLT-75K, sahip olduğu bağlantılarla da dikkat çeken bir kart. Cihaz arka bağlantılarına baktığımızda tüm kullanıcılara hitap eden seçeneklere ev sahipliği yapıyor. Toplamda 8 adet USB 2.0 arabirim sahibi olan kart, bunlardan ikisine arka panelinde yer veriyor. Yine 8 adet USB 3.0'in 6'sını arka tarafta erişilebilir kılan kart, bunun yanında Thunderbolt arayüzüne de sahip. Depolama için yine 8 adet SATA 6.0 GB/s portunun sahibi olan Intel DZ87KLT-75K, mSATA desteği de gösteriyor. Elbette video çıkışları için HDMI bağlantısı da bulunan kart, kablolu ağ bağlantıları için 10/100/1000 Mbps entegre LAN girişine de yer veriyor. Ancak tüm bunların yanında anakartı özellikle Bluetooth / Wi-Fi modülüyle çok beğendik. Kutu içeriğinde harici olarak bulunan ve istenildiği takdirde karta entegre edilen bir Bluetooth / Wi-Fi modülünün sahibi olan kart, bu modülü kart üzerindeki USB 2.0 bağlantısına kablo yardımıyla bağlayarak ve kasanın optik sürücü kapağının iç kısmına yapıştırarak yenilikçi kablosuz bağlantılara da erişebilmenize olanak tanıyor.

Intel'in piyasaya yine bu yılın ikinci çeyreğinde sürdüğü güçlü Intel Core i7-4770K işlemcisi ile birlikte gelen Intel DZ87KLT-75K anakart, 3.5 GHz taban hızında çalışan işlemcisiyle birlikte iyi bir grafik yakalıyor. Her ne kadar 3.5 GHz hızında çalışsa da 3.9 GHz hızına yükseltebileceğiniz Intel Core i7-4770K, dört çekirdekli yapıya sahip. Intel HD Graphics 4600 grafik birimi ile gelen ve grafik konusunda tabanda 350 MHz, tavanda 1.25 GHz performans gösterebilen işlemci, gerek işlem gerek grafik konusunda beklentileri karşılıyor.

Özetle

Şık tasarımı ve yenilikçi teknolojileriyle dikkat çeken Intel DZ87KLT-75K anakart, Haswell tabanlı bir anakart arayan masaüstü bilgisayar kullanıcıların beğenisini kazanacaktır. Yine Intel Core i7-4770K, üst düzey bir işlemci için iyi bir seçenek.

Kimler Almalı

Haswell işlemcilere geçecek olan kullanıcılara hitap eden Intel DZ87KLT-75K anakart, başarılı özellikleriyle beklentileri karşılayacaktır. Ayrıca kartı, geniş bağlantı seçenekleri arayanların da yakından incelemesi gerekli.

Alternatifleri

Eğer Z87'e henüz geçmiyor ve Z77 yongalı bir anakart arıyorsanız Intel'de yine pek çok seçenek sizi bekliyor. Ayrıca Intel Core i7-4770K yerine Intel'in 4. nesil Extreme ailesine de bakabilirsiniz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Intel DZ87KLT-75K
Ürün Markası Intel
CHIP Online Notu
83
Yonga Intel Z87
İşlemci Desteği Intel LGA 1150 uyumlu 4. nesil Core i3, i5 ve i7
Bellek Desteği 4 x DDR3 DIMM 32 GB
Bağlantılar USB 3.0 (6 adet), USB 2.0 (2 adet), Thunderbolt, HDMI, Ethernet
Yapı ATX
Okuyucu Yorumları