iPhone 5C detaylı testte!

Apple'ın plastik gövdeli yeni cebi iPhone 5C'yi A'dan Z'ye test ettik! İşte "ucuz iPhone..."

iPhone 5C İnceleme
CHIP Online Notu 92
  • Renkli seçenekler
  • Başarılı işletim sistemi
  • İyi pil ömrü
  • Keskin ve parlak ekran
  • Performans
  • NFC yok
  • Yüksek fiyatı
  • iPhone 5'e çok benziyor

iPhone 5C, Apple'ın "üst seviyede kalitede" tasarımı bir kenara bırakarak biraz daha hesaplı tasarıma geçmesi itibariyle bir ilke imza atıyor. Ancak sonda söyleyeceğimizi en baştan söyleyelim, iPhone 5C pek "ucuz" bir cihaz değil; sadece iPhone 5S'ten biraz daha hesaplı.

Yurt dışı fiyatları 550 dolardan başlayan iPhone 5C'nin Türkiye fiyatının 1.000 TL'den düşük olma ihtimali yok denecek kadar az. Yurtdışı fiyatları arasında karşılaştırma yaptığımızda Galaxy S4, HTC One, Lumia 925 ve Xperia Z gibi cepler, iPhone 5C'den daha ucuz kalıyorlar. Dolayısıyla iPhone 5C için 2.000 TL'ye yaklaşan bir fiyat, bizi çok şaşırtmayacak.

iPhone 5C'nin polikarbonat gövdesi için yeşil, sarı, pembe, mavi ve beyaz gibi renk seçenekleriniz var. Plastik gövde bizce iPhone 5C'yi biraz oyuncağa benzetmiş, onu uzaktan bir oyuncak telefonla karıştırmanız mümkün (en azından elimize geçen yeşil modeli). Ancak iPhone 5C'nin elinizdeki hissiyatı oldukça iyi - bunda plastik kasanın altında gizli bulunan metal çerçevenin desteğinin olduğunu düşünüyoruz. Metal çerçeve iPhone'un kasasını güçlendirmenin yanında anten görevini de üstlendiğinden, onu "yanlış tuttuğunuz için" sinyal sorunlarıyla karşılaşma olasılığınız oldukça düşük.

Hazırsanız iPhone 5C'ye yakından bakalım. Söze ilk başta elbette tasarımla başlıyoruz...

Özetle

iPhone 5C, performans anlamında iPhone 5 ile neredeyse eş ve bizce bu hiç de kötü bir şey değil. Ancak camı ve alüminyumu terk eden plastik tasarımı kafamızda soru işaretleri uyandırmadı değil.

iPhone 5 sahiplerinin iPhone 5C'ye geçmeleri için sanırız herhangi bir neden yok, dolayısıyla iPhone 4S ve öncesine sahip olanların 5C'ye geçme konusunu düşünüp taşınmaları gerekiyor.

Aslında iPhone 5C'yi Galaxy S4 Mini ve HTC One Mini'yle karşılaştırmamız gerekiyor, ancak cihaz yüksek fiyatıyla bu olanağı devre dışı bırakıyor.

Özetlemek gerekirse iPhone 5C müthiş bir telefon, ancak geçen senenin iPhone 5'inin çekiciliği daha az, plastiğe sarılmış, üstelik hala pahalı bir sürümü. Yine de iPhone 5S'e ayıracak bütçeniz yoksa ve Apple'ın iOS 7, uygulama mağazası gibi son olanaklarından faydalanmak istiyorsanız iPhone 5C'yi satın almayı düşünebilirsiniz.

Kimler Almalı

Eğer halihazırda iPhone 4S veya önceki modellerden birine sahipseniz, iPhone 5C'ye geçmeyi düşünebilirsiniz. Diğer yandan iPhone 5C'nin sunduğu yüksek performans, multimedya ve iOS7 ayrıcalığından yararlanmak isteyen tüm kullanıcılar iPhone 5C'yi yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Eğer siz de gönlünüzü iPhone 5C'nin renk seçeneklerine kaptırdıysanız ancak yüksek fiyatından dolayı satın alamayacağınızı düşünüyorsanız, o halde Nokia Lumia serisine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli iPhone 5C
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
92
İşletim SistemiiOS 7
İşlemciApple A6
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiLED-backlit IPS LCD
Ekran Boyutu4.0 inç
Ekran Çözünürlüğü640 x 1136 px
Grafik İşlemciPowerVR SGX 543MP3
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama32 GB
Ön Kamera1.2 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi250:00 saat
Konuşma Süresi010:00 saat
Boyutlar59.2 x 124.4 x 9 mm
Ağırlık132 gr.
Okuyucu Yorumları