iPhone 5S detaylı testte!

Apple'ın yeni amiral gemisi iPhone 5S'i, tüm detaylarıyla test ettik! İşte detaylı test raporumuz...

iPhone 5S İnceleme
CHIP Online Notu 95
  • Üst düzey performans
  • Keskin ve parlak ekran
  • Uzun pil ömrü
  • Parmak izi tarayıcı
  • Kamera fonksiyonları
  • iOS 7
  • NFC yok
  • Yüksek fiyat
  • Ekran teknolojisinde gelişim yok

Apple bu sene beklediğimiz gibi "S" takılı bir cep tanıttı ve aslında buna hiç yabancı değiliz. Firmanın iPhone 5S'in isminde kullandığı "S", modelin önceki cebin üzerine birkaç yenilik eklediği, ancak tasarımının ve birçok şeyin çok da değişmedi anlamına geliyor. Peki iPhone 5S, getirdiği "az sayıda" yenilikle gerçekten bizleri etkileyebilecek bir telefon mu?

iPhone 5S, yeni bir işlemci, daha iyi pil ömrü ve daha iyi bir kamera, bir de parmak izi tarayıcısıyla geliyor. Cihazın Türkiye'deki satış fiyatları henüz belli olmasa da başlangıçta 2.000 TL'nin altında satışa sunulma ihtimali oldukça düşük. Bulunduğumuz dönem, birkaç sene öncesine benzemiyor. Yani Apple'ın bir telefon ortaya çıkarıp rakiplerini umursamadan kamyonlar dolusu iPhone satması eskisinden çok daha zor. Ancak Apple da bunun farkında ve bu nedenle iPhone 5S'i bazı ihtiyaçlardoğrultusunda geliştirmiş.

Giriş düğmesine entegre yeni parmak izi tarayıcısı (ne kadar iyi çalıştığını anlatacağız), işlemci hızının katlanması, güçlenen kamera ve fazlası, iPhone 5 ile aynı tasarım içinde bizlere sunuluyor.

Detaylı iPhone 5S incelememizi okumak için tıklayın; söze cihazın tasarımından başlıyoruz...

Özetle

iPhone 5S'i kullanırken ondan son derece keyif aldık. Apple'ın "S" uzantılı cepleri, çok fazla yenilik getirmediği için kullanıcıların çok fazla ilgisini çekmeyebiliyor. Evet, iPhone 5S'le gelen yeniliklerin sayısı sınırlı, ancak bu sınırlı değişiklikler bizi etkileyecek kadar iyiydi.

64-bit uygulamalar henüz yoklar, ancak ortaya çıktıklarında ve A7'nin potansiyeli de kullanıldığında iPhone 5S'teki geliştirmeler daha da belirgin hale gelecek.

Cihazın kamerasında önemli gelişmeler var. Sadece bir dokunuşla en iyi kareyi yakalamamızı ve detaylarla çok fazla uğraşmamamızı isteyen Apple, bu işi başarmış görünüyor. Touch ID sensörü ise akıllı ceplere parmak izi sensörünü eklemek üzere atılmış ilk gerçek adım. Apple'ın iki teknoloji şirketini bünyesine katarak geliştirdiği yeni giriş düğmesi, başarılı bir biçimde çalışıyor ve parolalarınızın yerini alacak kadar yeterli.

iOS 7'yle beraber yenilenen arayüz, iPhone 5S'i tazeleyen bir başka faktör. Ancak biz her ne kadar iPhone 5S'i beğensek de, cihazın (Türkiye'de henüz belli olmayan) yüksek fiyatı, çok kişiyi ondan vazgeçirebilir.

Kimler Almalı

iPhone 5S, sunduğu güçlü özellikleriyle üst segment bir akıllı telefon satın almak isteyen kullanıcılar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir. Ayrıca iOS 7 gibi güçlü bir işletim sistemine terfi etmek isteyenler tarafından da mutlaka yakından incelenmeli.

Alternatifleri

iPhone 5S'le birlikte tanıtılan iPhone 5C, sahip olduğu renkli tasarımıyla Apple tarafından iPhone 5S'e alternatif olarak sunuluyor. Ancak iPhone 5S'in sahip olduğu güçlü özelliklere yakın cihazlar olarak sizlere; Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4 ve HTC One'ı alternatif olarak önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli iPhone 5S
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
95
İşletim SistemiiOS 7.0
İşlemciApple A7
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiLED-backlit IPS LCD
Ekran Boyutu4.0 inç
Ekran Çözünürlüğü640 x 1136 px
Grafik İşlemciPowerVR Series 6
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama64 GB
Ön Kamera1.2 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi250:00 saat
Konuşma Süresi010:00 saat
Boyutlar58.6 x 123.8 x 7.6 mm
Ağırlık112 gr.
Okuyucu Yorumları