Mouse Executive 2'yi denedik!

Mouse Executive 2 ile dosyalarınızı gerçekten elinizi sallayarak taramak mümkün mü? Denedik!

CHIP Online Notu 88
  • Rahat tasarım
  • Kullanışlı yazılım
  • Pratik çözüm
  • Türkçe dil desteği
  • Tarama performansı
  • Geri butonu yok
  • Fiyatı daha düşük olabilirdi

Daha önce de birkaç kez mobil tarayıcıları incelemiştik hatırlarsanız. DataStar'ın distribütörlüğünü yaptığı IRIS firması tarafından daha önce test merkezimize IRIScan Book 3 ve yine IRIScan Mouse ürünleri gelmişti. Bu ürünlerin arasına şimdi bir yenisi daha katıldı. Yine bir fare olarak da kullanılabilen, ancak IRIScan Mouse'un üst modeli olan yeni tarayıcı IRIScan Book Executive 2, bu kez inceleme masamızdaki yerini aldı.

Hem bir fare hem bir tarayıcı olarak çalışan IRIScan Book Executive 2, basitçe tarama işlemlerini gerçekleştirebilen bir cihaz. Bu minik fare sayesinde belgeleri tarayıcılara taşımak yerine, çok daha kolay bir yolu izliyorsunuz. Tek yapmanız gereken fareyi belge üzerinde kaydırmak. Böylece fareyi üzerinde hareket ettirdiğiniz dokümanı kolaylıkla tarayabiliyor ve bilgisayarınıza aktarabiliyorsunuz. Peki, bu işlem IRIScan Book Executive 2 ile gerçekten bu kadar kolay mı? Şimdi biraz daha yakından inceleyelim.

Standart bir fare

IRIScan Book Executive 2, daha önce incelediğimiz IRIScan Mouse'a göre bazı konularda farklılıklar getiriyor. Öncelikle tasarımla yenilenen Book Executive 2, diğer yandan artık yalnızca Windows işletim sistemi kullanıcılarına değil, Macintosh sahiplerine de hitap ediyor.

Gayet rahat bir kullanım sunan Book Executive 2, az önce de söylediğimiz gibi hem bir fare hem de bir tarayıcı olarak görev yapıyor. 1200 dpi lazer sensöre sahip olan cihaz, gayet rahat kullanılabiliyor. Farenin üzerinde 3 tuş bulunuyor. Bunlardan ikisi zaten klasik sağ ve sol tık butonları. Bir diğeri ise tarama fonksiyonunu yapabileceğiniz "Scan" tuşu. Elbette bir de kaydırma topu bulunuyor. Aslında bunların dışında farenin üzerine ileri ve geri butonları da konumlandırılsa cihaz fare olarak daha fazla işlevsellik kazanabilirdi. Bu haliyle standart basit bir fare olmanın ötesine geçemiyor ne yazık ki.

Kablolu yapıda olan Book Executive 2, USB 2.0 arabirimini kullanıyor. Fare olarak yüzey problemiyle karşılaşmadığını da söyleyelim. Masa yüzeyinde de rahatça kullanabiliyorsunuz.

Pratik bir tarayıcı

Book Executive 2'yi diğer farelerden ayıran en büyük özelliği bir tarayıcı şeklinde kullanılabilmesi. A3 boyutunda ve 300 dpi çözünürlükte tarama işlemi yapabilen fare, taşınabilir olmasıyla da büyük avantaj sağlıyor. Bir belgeyi taramak için tek yapmanız gereken "Scan" butonuna basmak ve ardından da fareyi taramak istediğiniz belgenin üzerinde kaydırmak. Bu işlemi yaparken anlık olarak dosyanın tarandığını ekranda görebiliyorsunuz. Elbette bunun için daha önceden gerekli yazılımı kurmanız gerekli.

Book Executive 2, gerekli tarayıcı yazılımını kutu içeriğinde bir CD halinde sunuyor. Bunu kullanarak basitçe kurulumu yapabiliyorsunuz. Yazılımın Türkçe olması da büyük avantaj. Taradığınız belgeyi anlık olarak yazılım ekranına aktaran Book Executive 2, tarama işleminin ardından belge üzerinde düzenleme işlemi yapmanıza da olanak tanıyor. Böylece taramak istediğiniz alanı net bir şekilde alabiliyorsunuz. Taradığınız belgeyi PDF, JPEG, TIFF, PNG, XLS veya DOC formatlarında bilgisayarınıza kaydedebilmeniz mümkün.

Diğer yandan taradığınız belgeyi farklı platformlarda paylaşabilmeniz veya Dropbox hesabınıza yüklemeniz de mümkün. Facebook, Twitter, Flickr, Dropbox ve Evernote entegrasyonları da yazılımla birlikte mevcut.

Özetle

Standart bir fareyi ve tarayıcıyı bir araya getiren Book Executive 2 oldukça pratik bir çözüm. Tarayıcı olarak kullanmadığınız zamanlarda zaten fare olarak kullanabildiğiniz cihaz, bu yönüyle de gayet rahat bir kullanıma sahip. Fakat üzerine sayfalar arasında dolaşabileceğimiz en azından bir "geri" butonunun eklenmesi çok daha iyi olurdu kanaatindeyiz.

Farenin tarama performansından bahsedecek olursak gayet basit ve rahat olduğunu söyleyebiliriz. Cihaz bu konuda tatmin edici bir şekilde çalışıyor ve pratik bir çözüm olmasıyla da sevindirici. Bu nedenle böylesi bir cihaz sahibi olmak isteyenler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

Book Executive 2'nin fiyatının 238 TL civarında olduğunu da söyleyelim. Açıkçası fiyatıyla biraz daha uygun olması kullanıcılar tarafından tercih edilebilirliğini arttırabilirdi diye düşünüyoruz.

Kimler Almalı

Book Executive 2, tarayıcıya ayrı bir yer ayırmak istemeyen kullanıcılar için pratik bir seçenek olabilir. Tarayıcı olarak kullanmadığınız zamanlarda bir fare şeklinde kullanılabilen cihaz, bu özelliğiyle de kullanışlı.

Alternatifleri

Book Executive 2'e yakın fiyatta başarılı tarayıcılar da bulunuyor. Eğer yalnızca başlı başına bir tarayıcı satın almayı düşünüyorsanız tercihinizi bu yönde de kullanabilirsiniz. Buna örnek olarak Canon Lide 210 ve Epson Perfection V37 Flatbed modellerini inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli IRIScan Mouse Executive 2
Ürün Markası IRIS
CHIP Online Notu
88
Fare Sensörü 1200 dpi
Çözünürlük 300 dpi
Dosya Formatı JPG, PDF, TIFF, BMP, PNG, XLS, DOC
Bağlantı USB 2.0
Buton 3 adet
Okuyucu Yorumları