RAM ailesinin yeni üyesi Predator'u inceledik

Kingston'ın HyperX RAM ailesinin yeni üyesi Predator, oyun tutkunları için yeterli mi?

CHIP Online Notu 90
  • Güçlü tasarım
  • Soğutma modülü
  • Başarılı performans
  • Yükseklik sorun yaratabilir
  • Fiyatı yüksek

Kingston'ın HyperX serisinde yer verdiği Predator RAM kitini yakından inceleme fırsatı bulduk. Sistemini yeni ve hızlı RAM'lerle güçlendirmek isteyenlerin ilgisini çekebilecek olan HyperX Predator, düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede performans vadetmesiyle dikkat çekici görünüyor.

Dikkat çekici performansını dış görünümüyle pekiştiren HyperX Predator, üzerindeki soğutucuyla birlikte oldukça uzun. RAM oldukça şık ve güçlü görünüyor. HyperX serisinde kullanılan mavi rengin kullanıldığı Predator, boyutlarıyla oldukça yüksek yapıda. Bu nedenle anakartınızdaki soğutucuyu kontrol etmeniz gerekebilir.

Eskisine nazaran artık çok daha hızlı çalışan RAM'ler, yine daha fazla güç tüketiyorlar. Bu da ısı artışını beraberinde getiriyor elbette. Bu ısının sistem kararlılığına olumsuz etkide bulunmaması için Predator üzerinde de geniş bir soğutucu görüyoruz. Soğutucu, içteki baskı devrenin büyük bölümünü kaplıyor. Bu da sistem tam yük altında çalışırken, RAM'den tam performans almanızı sağlıyor.

1600 MHz hızında

JEDEC standartlarına tam uyumlu olarak sunulan Predator, Intel'in oluşturduğu Extreme bellek profili desteği sunuyor. İki adet 8 GB'lık kit halinde gelen Predator, 1600 MHz değerinde hız sunuyor. Predator'ın 2800 MHz'e varan hızlarda farklı modelleri de mevcut. Eğer daha yüksek hızlara ihtiyaç duyuyorsanız alternatiflere yönelebilirsiniz.

Hazır sözü bellek hızında açmışken bu noktada ufak bir hatırlatmada da bulunalım. RAM seçiminde anakartınızın desteklediği MHz değeri önemli rol oynuyor. Eğer anakartınızın desteklediği RAM değerinden daha hızlı bir tercihte bulunursanız, anakartınız kendi desteklediği miktarın üstünü görmezden gelecektir. Örneğin anakartınız 1600 MHz RAM'e destek veriyor ve siz 2133 MHz'lik tercih ederseniz, taktığınız RAM'ler 1600 MHz olarak çalışmaya devam edecektir. Bu kısa hatırlatmanın ardından eğer orta ve üst seviyeye yakın bir sistem toplayacaksanız 1600 MHz'lik Predator'u tercih edebileceğinizi söyleyebiliriz. Zira RAM performansıyla gayet ideal.

Performansıyla ideal

Bilgisayarınızı bir oyun merkezi veya yoğun grafik uygulamaları kullanacağınız bir medya merkezi olmasını istiyorsanız, Predator'u tercih edebilirsiniz. İki 8 GB'lık kapasitede ve 1600 MHz bellek hızıyla mutlu edici bir performans sunduğunu söyleyelim. Bunu söylüyoruz zira Predator bellekler test sistemimizde takılıyken gayet iyi performans aldık.

Predator, düşük gecikme süresi ve Intel Extreme profilleri ile performans konusunda gayet iyi RAM olmayı başarıyor ki zaten bunu serinin diğer üyeleriyle de kanıtlamış durumda. Bu arada Predator'un Kingston'ın ömür boyu garantisiyle güçlendirildiğini de söyleyelim.

Özetle

Bir oyun sistemi toplamak istiyorsanız toplamda 16 GB'lık bellek desteği size yeterli gelecektir. Bu noktada tercihinizi rahatlıkla Predator'dan yana yapabilirsiniz. Bellek düşük gecikme süresi ve iyi performansıyla memnun edici seviyede. Üzerindeki geniş soğutucusu biraz büyük olsa da ısı problemini gayet iyi çözüyor.

Kimler Almalı

Anakartı 1600 MHz'e kadar bellek hızı desteği gösteren ve güçlü bir oyun sistemi toplamak isteyenler Predator'u tercih edebilirler.

Alternatifleri

Eğer 1600 MHz'in üzerini destekleyen bir anakartınız varsa Predator'un 2800 MHz'e kadar destek veren modelleri mevcut; onlara yönelebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston HyperX Predator
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
90
Kapasite 2 x 8 GB
Hız 1666 MHz
Standart JEDEC
VDDQ 1.5V (1.425V ~ 1.575V)
CAS Gecikmeleri 9, 8, 7, 6
JEDEC DDR3-1333 CL9-9-9 @1.5V
XMP Profile #1 D3-1600 CL9-9-9 @1.65V
Yükseklik 53.90 mm
Okuyucu Yorumları