Kingston HyperX Savage USB 3.1 testte!

Veri transferinde yükselen hızlar elbette USB bellekleri de kucaklıyor. Peki, Savage ne kadar hızlı?

CHIP Online Notu 85
  • Çarpıcı tasarım
  • Yüksek performans
  • Beş yıllık garanti süresi
  • Isınmıyor
  • Erişilmesi güç fiyatı

USB bellekler özellikle 2000'li yıllarda altın çağını yaşamıştı. Ardından doygunluk dönemi geldi ve Dropbox ve OneDrive gibi bulut çözümleriyle beraber şimdilerde eskisi kadar aranan ürünler arasında değil. Fakat elbette tamamen de ortadan kaybolmuş değiller. Halen raflarda yer alıyor ve USB 3.0'dan sonra şimdi de USB 3.1 sürümüyle yavaş yavaş revizeye uğruyorlar. Elimizde bunlara örnek olarak çok güzel bir model var. Kingson'ın artık başlı başına bir marka haline getirdiği HyperX ailesi altında sunulan Savage USB 3.1 belleği elimizde.

Çekici performans / tasarım

Çekici performans / tasarım

Türkiye'de ilk kez inceleme fırsatı bulduğumuz HyperX Savage USB 3.1, USB bellekler için çok başarılı bir örnek. Aldığımız sonuçlara göre şu ana kadar incelediğimiz en hızlı USB bellek olma özelliği gösteren HyperX Savage, ayrıca şu anda Kingston'ın da tek USB 3.1 destekli flaş belliği olma özelliği taşıyor.

Performansı kadar tasarımıyla da oldukça çekici duran USB bellek, yaklaşık olarak işaret parmağı boyutunda ve şık bir kasaya sahip. Mat siyah renkli plastik bir yüzey üzerine konumlanan metalik kırmızı renkli HyperX logosuyla iddialı görünen HyperX Savage, böylece sıradan USB belleklerden tasarım anlamında da fark yaratıyor.

Kapağı altında USB 3.1 bağlantı noktasını taşıyan Savage, cebinizden düşüp de kaybolmasın diye kutu içeriğinde bir anahtar askısı da getiriyor. Bunu belleğin bir ucuna takarak ona anahtarlığınızda yer verebilirsiniz.

Fiyatlar el yakıyor

Fiyatlar el yakıyor

USB 3.1 desteği sunan HyperX Savage, elimizdeki kapasitesiyle 128 GB'lık model. Ayrıca 64 ve 256 GB'lık kapasite seçenekleri de mevcut. Elbette fiyat da kapasite arttıkça tırmanıyor. Elimizdeki 128 GB'lık model, yaklaşık 380 TL civarında piyasada bulunabiliyor. 64 GB'lık model daha uygun, 230 TL civarında. 256 GB'lık modelse tam 690 TL. Bu fiyatlar bir USB için çok çok fazla, ancak rakiplerde de durumlar pek farklı değil.

USB belleklerin USB 3.0 ve 3.1 standartlarıyla revizeye uğraması ne yazık ki fiyatlarına da yansıyor. Daha önce incelediğimiz USB 3.0'lı 256 GB'lık Team X131 şu an 650 TL'ye bulunabiliyor. Eğer yurt dışından getirtirseniz 240 GB'lık Mushkin Ventura USB 3.0, 400 TL'ye alınabiliyor. Fiyatlar el yakıyor, ancak muadilleriyle kıyasladığımızda HyperX Savage, USB 3.1 desteği sunmasıyla da fiyat/performans olarak iyi seviyede duruyor. Tabii ki yine de pahalı olduğunu tekrarlayalım.

HyperX Savage, USB 3.1'li bir flaş bellek, ancak elbette geriye yönelik uyum sağlıyor. Yani bu flaş belleği hem USB 3.0 hem USB 2.0 portlarıyla kullanabiliyorsunuz. Öte yandan Windows'un yanında Mac, Linux ve Chrome işletim sistemi desteği de mevcut. Elbette bu cihazı yalnızca bilgisayarlarla değil, onun yanında PlayStation ve Xbox gibi platformlarla da kullanabilirsiniz.

Performans

Performans

HyperX Savage, 5 yıllık garanti desteğiyle sunuluyor. 5 yıl boyunca kaybetmeden kullanır mısınız bilinmez, ancak bunca para döktükten sonra kolay kolay kaybolmasına göz yumacağınızı sanmıyoruz. Peki, HyperX Savage bunca parayı performansıyla hak ediyor mu? Şimdi bu sorunun cevabını verelim.

HyperX Savage'la yaptığımız sentetik test sonucunda aldığımız skor gerçekten şu ana kadar bir USB bellekte karşılaştığımız en iyi sonuç diyebiliriz. Klasik olarak yaptığımız CrystalDiskMark sonucuna göre sıralı okumada saniyede 344 MB, sıralı yazmada ise saniyede 310 MB sonucunu yakalayan HyperX Savage, 1000 MB senaryosunda bu rakamlara erişti. Senaryoyu 2000 MB'la yinelediğimizde bu defa da saniyede 349 MB okuma ve yine saniyede 315 MB yazma sonuçlarına ulaştı.

Testin tekrarlanması durumunda herhangi bir performans kaybıyla karşılaşmamamız güzel bir haberken, buna bir de ek olarak belleğin yüzeyinin ısınmaması ayrı bir sevindirici haber. Bunun en büyük hilesi elbette yüzeyin büyük ölçüde mat plastik malzemeden oluşuyor olması. Daha önce incelediğimiz Mushkin Ventura ve Team X131 gibi bellekler, tamamen metalik tasarımdan oluştuklarından ısıyı dışarıya net şekilde hissettiriyorlardı.

HyperX Savage'ı, sentetik test sonuçlarını geride bırakıp gerçek zamanlı teste de tabi tuttuk elbette. Hem yazma hem okuma noktalarında değerlendirdiğimiz USB belleğe hem bir hard disk'ten hem de SSD'den veri yazdık. HDD noktasında saniyede 186 MB'a erişen HyperX Savage, SSD'de ise 223 MB'ı gördü. Okuma performansında ise saniyede 338 MB'ı bulan HyperX Savage, böylece performans beklentisini karşılıyor.

Özetle

Özetle, HyperX Savage USB 3.1, iyi bir USB bellek satın almak isteyen, hem uzun yıllar boyunca kullanımı hem de yüksek performansı gözeten kullanıcıların beklentilerini rahatlıkla karşılayacak türde bir USB bellek. Kingston'un 5 yıllık garanti desteği ve elbette yılların tecrübesini de hesaba katacak olursak, HyperX Savage'ı rahatlıkla önerebiliriz. Performansı, tasarımı ve daha önce incelediğimiz performanslı USB belleklerin aksine ısınmamasıyla da beğenimizi kazanan HyperX Savage, elbette az önce de söylediğimiz gibi fiyatıyla ise tıpkı rakipleri gibi el yakıyor. İncelediğimiz 128 GB'lık modeli piyasada 380 TL'ye bulabiliyorsunuz. Bu noktada, seçim sizin.

Kimler Almalı

Yeni USB standardına sahip ve yüksek performans sağlayan bir USB bellek satın almak isteyen kullanıcılar HyperX Savage USB 3.1'i satın alabilirler.

Alternatifleri

HyperX Savage'a alternatif olarak yurt dışı fiyatıyla daha cazip görünen 240 GB'lık Mushkin Ventura'yı alternatif olarak önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston HyperX Savage USB 3.1
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
85
Arayüz USB 3.1
Kapasite 128 GB
Okuma Hızı 350 MB/s
Yazma Hızı 250 MB/s
LED Gösterge Var
Garanti 5 yıl
Boyutlar 76 x 23 x 12 mm
Okuyucu Yorumları