Kingston'ın yeni SSD'si testte

Kingston'ın Upgrade Kiti'yle birlikte sunduğu ve fiyat/performansıyla dikkat çeken SSD'si testte.

CHIP Online Notu 94
  • Yüksek performans
  • Upgrade Kit
  • Fiyat/performans
  • Taşınabilir kutu USB 3.0 standardında değil

Kingston'ın SSD ailesinde çok sayıda seri bulunuyor. Bunlar arasında Fury olduğu gibi, Predator gibi PCIe tabanlı seriler de mevcut. Katı hal disk serilerinde farklı denetleyicileri kullanan Kingston, elimizdeki SSDNOW UV400'de Marvell denetleyiciye yer veriyor. Bununla beraber, daha önce incelediğimiz SSD 850 PRO'yla yakın performans oranları sunan Kingston, kutu içeriğinde ise geniş seçenekler getiriyor bizlere. Şimdi hemen ilk başta cihazın kutu içeriğinden ve fiyatından bahsederek başlayalım, sonra da teknik özelliklerine değinelim.

Upgrade Kit'le beraber geliyor

Upgrade Kit'le beraber geliyor

Kingston SSDNOW UV400, şahane bir paket içeriğine sahip. SSD Upgrade Kit ile beraber sunulan SSD'nin kutusundan, bu diski her alanda kullanabileceğiniz içerikler çıkıyor. Bu diski dizüstü bilgisayar içine montajlayabileceğiniz gibi, eğer olur da SSD profiliniz 9 mm'lik ise, onun için kutudan çıkan çerçeve ile bu alana tam oturtabilmeniz sağlanıyor. Hayır, masaüstünde kullanmak istiyorum diyorsanız, Kingston bunu da düşünmüş. Kutudan ayrıca masaüstü PC çekmecesi de çıkıyor. Bununla beraber PC'ye de rahatlıkla montajlayabiliyorsunuz.

Bunların anında ek olarak SSDNOW UV400'ü taşınabilir disk olarak kullanmak isteyenler için çözüm de var. Harici taşıma kutusu ile beraber gelen SSD, böylece bu kasanın içine yerleştirilerek mobil olarak da kullanılabiliyor. Elbette yine kullanım biçimlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm kablolar da kutu içeriğinde sunuluyor.

Peki, hem 480 GB kapasitesinde olan hem de beraberinde Upgrade Kit getiren bir SSD'nin fiyatı nedir? Kingston SSDNOW UV400'ün fiyatı 420 TL. Yani GB başına TL'den de daha ucuza alabileceğiniz bir SSD olan SSDNOW UV400, öte yandan Upgrade Kit'i de adeta yanında bedavaya getiriyor diyebiliriz. Bu fiyatıyla açıkçası piyasadaki en uygun SSD diyebiliriz SSDNOW UV400 için. Zira geçtiğimiz günlerde incelediğimiz 256 GB'lık Samsung SSD 850 PRO'nun fiyatının 440 TL olduğu düşünüldüğünde, SSDNOW UV400 hem kapasite hem fiyat anlamında bir hayli avantajlı duruyor. Bu arada SSD 850 Pro'nun kutudan tek başına çıktığını da hatırlatalım.

Teknik kadro ve performans notları

Teknik kadro ve performans notları

Peki, elimizdeki Kingston SSDNOW UV400'ün teknik kadrosu ne ve nasıl bir performans gösteriyor?

Kingston SSDNOW UV400'ün farklı kapasite seçenekleri mevcut elbette. Bunlar arasında elimizdeki 480 GB'lık kapasite seçeneğinin yanı sıra 120, 240 ve 960 GB'lık seçenekleri de mevcut. Denetleyici olarak Marvell 88SS1074'ü kullanan Kingston SSDNOW UV400, SATA 3.0 arayüzünü kullanıyor kuşkusuz.

Kingston'ın SSDNOW UV400 için verdiği yazma ve okuma değerleri sıralı okumada saniyede 550 MB, sıralı yazmada da saniyede 500 MB olarak belirlenmiş. Bizim yaptığımız CrystalDiskMark testinde aldığımız sonuç ise, sıralı okumada 518 MB, sıralı yazmada ise 488 MB gibi sonuçlar çıktı. Elbette bu diskin takılı olduğu sisteme göre farklılık gösteriyor.

IOMeter 4K Random performans testinde ise 77,365 IOPS okuma, 36,389 IOPS yazma performansı alan disk, bu noktada Samsung 850 SSD EVO'nun gerisinde kalıyor. Zira 850 EVO, burada 95,385 IOPS okuma 63,848 IOPS da yazma performansı alıyor.

Disk, AS SSD'de de kopyalama benchmark'ında ISO dosyalarını 440 MB/s, program dosyalarını 354 MB/s ve oyun dosyalarını ise 330 MB/s'de kopyalıyor. Yine okuma ve yazma testlerinde aldığımız sonuçların da 520 MB/s ve 492 MB/s olduğunu söyleyelim.

Son olarak diski bir de Upgrade Kit'te bulunan mobil kitle harici olarak da deneyimledik. Burada aldığımız sonuçların da saniyede 39 MB yazma, saniyede 40 MB okuma olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.

Özetle

Elimizdeki Kingston SSDNOW UV400, performansı çalışan bir SSD. Özellikle Upgrade Kit'le beraber gelmesi, diskten had safhada yararlanabilmenize imkan tanıyor. Cihazı ister PC'de, ister laptop'ta ister mobil ortamda kullanabiliyorsunuz. Ayrıca GB başına TL bazında bakıldığında da fiyat/performans olarak bizden tam not aldığını söylemek mümkün. Eksi olarak belki yalnızca taşınabilir kutunun USB 3.0 standardında sunulmamış olmasını gösterebiliriz, fakat açıkçası bunun da haksızlık olabileceğini düşünmüyoruz değil, zira karşımızda 480 GB kapasitesinde ve yüksek performansla çalışan bir SSD var. O nedenle şu sıralar iyi performans gösteren geniş kapasiteli ve uygun fiyatlı bir SSD arıyorsanız kesinlikle Kingston SSDNOW UV400'ü inceleyin.

Kimler Almalı

SSD almak isteyen, uygun fiyatlı bir SSD arayan kullanıcıların kesinlikle incelemesi gereken bir SSD. Ayrıca Upgrade Kit'le gelmesi ekstra avantaj sağlıyor.

Alternatifleri

Kingston SSDNOW UV400'e alternatif olarak yine Sandisk SSD Plus 480GB'ı da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston SSDNOW UV400
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
94
Kapasite 480 GB
Arabirim 2.5" SATA III
Tip TLC
Sıralı Okuma 550 Mb/s
Sıralı Yazma 500 Mb/s
Garanti 3 yıl
Boyutlar 100 x 69.9 x 7.0 mm
Ağırlık 57 gr.
Okuyucu Yorumları