Leadtek Winfast A350XT TDH

Grafik işlemci aynı kalırken GPU ve bellek frekansı daha düşük modellerin piyasaya sürülmesinin bir örneğine bu ay inceleme altına aldığımız Leadtek’in A350 TDH XT modelinde de rastlıyoruz.

Leadtek Winfast A350XT TDH İnceleme
CHIP Online Notu 71

Kırpılmış 5900 piyasadaEn hızlı ekran kartını üretme savaşı Nvidia ve ATI arasında tüm şiddeti ile devam ediyor ve burada üstünlük sağlayan taraf son kullanıcılar tarafından da benimseniyor. Zaman zaman nVidia, zaman zaman da ATI tercih dönemleri yaşanıyorsa da, her iki üreticinin de birbirlerine öyle belirgin bir fark atamadıkları kesin. Bu yüzden ister Geforce FX5900 Ultra olsun isterse de ATI 9800 XT, fark etmiyor. Her ikisi oldukça hızlı ve bir o kadar da pahalı. Birçok kullanıcı her ne kadar en hızlı grafik kartını bilse de bütçesine göre daha düşük performanslı ürünleri tercih ediyor.Bu zamana kadar bu böyle işledi, ama bizden söylemesi, oyun çılgınlarının hayalini süsleyen bu kartlara artık herkes sahip olabilecek. Nasıl mı? Kartların bazı özelliklerini kısıtlayarak piyasaya daha uygun fiyatla sürülmesi politikası sayesinde. Grafik işlemci aynı kalırken GPU ve bellek frekansı daha düşük modellerin piyasaya sürülmesinin bir örneğine bu ay inceleme altına aldığımız Leadtek’in A350 TDH XT modelinde de rastlıyoruz.Teknik özellikler ve benzer ürünler arasındaki farklılıklarEkran kartlarıyla tanıdığımız Leadtek, oyun sevenler için Geforce FX 5900 XT grafik işlemcisine sahip olan bir kart ile karşımıza çıktı. A350 TDH XT olarak adlandırılan bu kart 128 MB bellek ve 256 bitlik arayüz ile, FX5900’ün kırpılmış versiyonu. Yine de belleklerin erişim hızının 2.8 ns olduğunu söylemeliyiz. GPU frekansı 350 MHz olsa da bellek frekans değerleri 700 Mhz ile sınırlandırılmış. Grafik işlemcinin mimarisi 0.13 µm teknolojisine dayanıyor. Bu yüzden grafik işlem-cinin üzerinde, ağabeyinde olduğu gibi 135 milyon transistör bulunuyor. DirectX 9.0 desteği tabii ki var. Bununla birlikte, binlerce komutu çalıştırabilen Pixelshader’in 2.0 versiyonu da unutulmamış. CineFX motoru ile güçlendirilen Pixelshader ve Lightspeed Memory Architecture III ile birlikte 27,2 GB/saniye’lik bir bant genişliğine ulaşılıyor. Burada kullanılan Lightspeed Memory Architecture III, ATI’nin Hyper Z teknolojisi ile hemen hemen aynı. Yaptığı iş, belleğin daha efektif kullanımını sağlayarak performans artışı sağlamak. A350 TDH XT ekstra bir güç beslemesine ihtiyaç duyuyor, bu sebeple üzerinde bulunan güç bağlantılarını kullanmak şart. Bu da kartı kullanmak için oldukça iyi bir güç kaynağına sahip olmanızı gerektiriyor. Bununla birlikte soğutma da kartın her iki tarafını kaplayan çift fanlı alüminyum sistem ile yapılıyor. Bu yapının dezavantajları biraz sesli çalışması ve AGP portunda yer alan kilit mekanizmasını olumsuz etkilemesi. Yani kartın uzunluğu mekanizmaya erişimi engelliyor. Bu yüzden kartı AGP portuna takmak kolay ama çıkartmanız zor.

Özetle

A350 TDH XT’nin testlerde iyi sonuçlar verdiğini söylemeliyiz, zira aldığımız sonuçlar beklediğimizin üstündeydi. Oyunlarda elde edilen frame değerleri bizi tatmin etmeyi başardı. Fakat AntiAliasing ve Anisotrope filtreleme özelliklerini de işin içine kattığımızda bu değerlerde ciddi bir düşüş gördüğümüzü de belirtelim. Bu da aynı modelin Ultra versiyonun üstünlüğünü anlamamızı sağladı. Buna karşın ürünün overclock esnasında stabil çalıştığını gördük. Soğutmanın da bunda yadsınamaz bir rolü var elbette. Dolayısıyla A350 TDH XT’nin genelde iyi iş çıkaran, başarılı bir kart olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca fiyat/performans oranı sayesinde de ağabeyine göre daha geniş bir kesime hitap etmeyi başarıyor.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Leadtek Winfast A350XT TDH
Ürün Markası Leadtek
CHIP Online Notu
71
Okuyucu Yorumları