Lenovo ideapad 500 inceleme masamızda

Lenovo'nun yeni dizüstü bilgisayarı ideapad 500 inceleme masamızda.

CHIP Online Notu 73
  • Günlük kullanım için uygun performans
  • Şık tasarım
  • Rahat klavye
  • JBL hoparlörler
  • Touchpad
  • SSD yok
  • Ekran

PC tarafında olduğu kadar dizüstü bilgisayar tarafında da son dönemde büyük hareketlilik görüyoruz. Buna en büyük katkılardan birini de elbette Lenovo getiriyor. Zira son dönemde farklı segmentlerde birbiri ardına piyasaya yeni modeller sunuyor. Buna son örnek olarak da ThinkPad X1 Yoga'yı görmüştük hatırlarsanız. Bu defa da şirketin farklı bir dizüstü bilgisayarını inceleme masamızda ağırlıyoruz. Bu defaki konuğumuz ideapad 500.

Tasarım

Tasarım

Elimizdeki Lenovo ideapad 500, 15.6 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Boyut ve ağırlığı da bunun çevresinde şekillenen cihaz, 2 kilogram civarında bir ağırlıkla geliyor. Bununla beraber günlük kullanım için uygun olan laptop, elbette ultrabook'lar gibi sürekli yanınızda taşıyabileceğiniz ölçülerde ise değil.

Dizüstü bilgisayarda kullanılan malzeme plastik, fakat güzel görünüm kazandırılmış doğrusu. Zira iç yüzey fırçalanmış alüminyum izleri taşıyor. Dış yüzeyde de siyah renkli bir gövde görüyoruz. Böylece dizüstü bilgisayarın görünüm anlamında iyi bir seviyede bulunduğunu rahatlıkla söylemek mümkün.

Laptop'un çevresine baktığımızda sol tarafta 2 USB 3.0 portu bulunduğunu, onun yanında ise HDMI, Ethernet ve VGA portlarının konumlandırıldığını görüyoruz. Onun yanında da havalandırma çıkışı bulunuyor. Diğer tarafta da yine USB 2.0 portu ve microSD kart slotu yer alıyor. Burada bir de DVD okuyucunun bulunduğunu söyleyelim.

ideapad 500, JBL hoparlörlerle donatılarak bizlere sunuluyor. Dolby destekli hoparlörler güzel ses sağlıyor. Hoparlör ızgaraları da laptop'ın altında gizleniyor.

Ekran ve çevresi

Ekran ve çevresi

ideapad 500'ün ekranı 15.6 inç boyutunda demiştik. Ekran, bizlere Full HD çözünürlük sunuyor. Fakat ekranı çok canlı bulmadığımızı belirtmemiz gerekiyor. Parlaklık oranını beğenmedik. Zira yer yer soluk alanlarla karşılaşıyoruz. Özellikle ekrana farklı açılardan baktığınızda bununla karşılaşıyorsunuz. Ekran çerçevesi de bir hayli kalın tutulmuş. Bunu da söylemek gerek.

Ekranın üzerine baktığımızda burada sıradan bir kameradan ziyade, farklı bir yapı görüyoruz. ideapad 500'ün belki de en dikkat çekici özelliği bu olsa gerek. Zira burada kullanılan kamera sistemiyle bize Intel RealSense teknolojisini sunan ideapad 500, piyasada ise normal kamerayla bulunuyor. O anlamda elimizdeki versiyonun özel olduğunu söyleyebiliriz.

Ekranın altında uzanan klavye alanına baktığımızda, rahat bir düzen sunulduğunuz görüyoruz. Tam boyutlu klavyenin kullanıldığı dizüstünde, numerik tuş takımına yer verilmiş olması önemli artı. Burada bir başka önemli özellik de tuşların arka aydınlatmalara sahip olması. Biliyorsunuz pek çok modelde halen arka aydınlatma yer almıyor.

Klavyenin altındaki touchpad'i ise beğendiğimizi söylemek zor. Yüzeyle ilgili bir problem yok fakat, sağ ve sol tuşun alanı dar olduğundan kullanımı bir nebze de olsa zor. O nedenle muhtemelen ayrıca fare kullanmayı tercih edeceksiniz.

Teknik kadro

Teknik kadro

Lenovo ideapad 500, Intel Core i5 işlemciden güç alıyor. Core i5-6500U işlemcinin kullanıldığı laptop, 2.40 GHz frekansında çalışıyor. Bununla beraber cihazda Intel HD Graphics 520 yer alıyor ve ek olarak AMD Radeon R7 M360 GPU kullanılıyor. Böylece seçenek size bırakılmış. Oyun oynamak için AMD Radeon R7 M360 GPU'yu kullandığınızda günümüzün yeni oyunlarında düşük grafik ayarlarında güzel sonuç almanız mümkün. Kuşkusuz ideapad 500 bir oyun bilgisayarı değil. Ancak oyun oynamanıza engel de değil. Özellikle FIFA 16'da rahat performans alabildiğinizin altını çizelim.

Dizüstünde ayrıca 1 TB disk ve 8 GB RAM bulunuyor. Ayrıca bir SSD'ye verilmediğini de söylemek lazım. Özellikle son dönemde SSD'nin önemi büyük. O nedenle bu birimi göremememiz üzücü doğrusu.

Özetle

Lenovo ideapad 500, günlük kullanımlar için iyi bir model. Tasarımı güzel ve performans açısından da ofis ve ev kullanımlarında iyi bir bilgisayar arıyorsanız tercih edebilirsiniz. Oyun oynamak içinse tercih edilmeyeceğini söylemek gerek, zira dediğimiz gibi, Lenovo ideapad 500 bir oyun bilgisayarı değil. Yalnızca bu desteği de size mümkün mertebe sağlamaya çalışan bir cihaz. Ancak cihazın konumlandığı fiyat segmentinde de yakın sonuçlar görüyoruz. ideapad 500'ü piyasada 2500 TL civarına bulabilmeniz mümkün olduğu bilgisini de verelim.

Kimler Almalı

Günlük kullanım için iyi bir model arayanlar Lenovo ideapad 500'ü tercih edebilirler.

Alternatifleri

Lenovo ideapad 500'e alternatif olarak piyasada biraz daha uygun fiyatlı modeller bulmanız mümkün. Bunlardan Asus TP501UQ-CJ019TC uygun bir örnek mesela. Ayrıca Casper Nirvana C5k.6200-8D45t modeli de SSD desteğiyle dikkat çekiyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo ideapad 500
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
73
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home
İşlemciIntel Core i5-
İşlemci Hızı2.3 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciAMD Radeon R7 M360
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAVar
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar384 x 265 x 24 mm
Ağırlık2 kg
Okuyucu Yorumları