Taşınabilir bilgisayar gibi tablet.

Normal şartlarda bir tablet ancak kanadı açıldığında bir taşınabilir bilgisayara dönüşüyor.

Lenovo IdeaPad Yoga 11 İnceleme
CHIP Online Notu 93
  • Dikkat çekici tasarım
  • Uzun çalışma süresi
  • Tablet performansına sahip.

Microsoft Windows 8'le beraber piyasaya oldukça farklı ürünlerin sunulduğu gözlerden kaçmıyor. Birçok üretici, yeni işletim sisteminin de etkisiyle artık sıra dışı olabilmenin peşinde. Büyük bir pazar payına sahip olan Lenovo'nun da en ilginç ürünlerinden biri hiç şüphesiz IdeaPad ailesindeki yeni modelleri olan Yoga'lar oldu. 11.6 inç'lik ekrana sahip olan Lenovo IdeaPad Yoga 11, NVIDIA'nın Tegra 3 platformuna sahip bir taşınabilir bilgisayar. Aslında bir tablet. Daha doğrusu ekranı tamamen döndürüldüğünde bir tablet haline geliyor ve dokunmatik ekranıyla kullanılmaya başlanıyor. Oldukça sıra dışı değil mi?

Lenovo IdeaPad Yoga 11'in melez bir bilgisayar olduğu bir önceki paragraftan kolaylıkla anlaşılabiliyor. Eğer hem bir taşınabilir bilgisayara, hem de bir tablete ihtiyacınız varsa böylelikle toplam cihaz sayısını teke indirebilmeniz mümkün. Üründe 11.6 inç büyüklüğünde bir LED aydınlatmalı ekran bulunuyor ve desteklenen çözünürlük 1366 x 768 piksel seviyesinde. Sisteme güç sağlayan işlemciyse NVIDIA'nın Tegra 3 platformunda yer alan T30. 1.2 GHz'lik işlemci frekansı rakamsal olarak düşük gibi görünse de Tegra 3'ün ne derece yetenekli olduğunu uzun bir süredir biliyoruz. Microsoft Windows 8 işletim sistemi ve ek uygulamalar 2 GB kapasitedeki sistem belleğinin de etkisiyle akıcı şekilde çalışabiliyor. Yer verilen SSD'nin 64 GB kapasitede sunulması biraz düşük olsa da aslında "tabletten taşınabilir bilgisayara" dönüşen bir ürünle karşı karşıya olduğumuzu unutmamalısınız. Taşınabilir bilgisayardan tablete dönüşenlerse biraz daha ağır olabiliyor ancak bunun karşısında donanımsal ve performans açısından çok daha güçlüler. Çok da uzağa gitmeden Lenovo'nun aynı ailedeki 13.3 inç ekrana sahip olan IdeaPad Yoga 13 modellerinin Intel Core ailesinden işlemci kullandığını örnek verebiliriz.

Üründe Microsoft'un mobil işlemci odaklı geliştirdiği Windows 8 temelli RT işletim sistemi kullanılıyor. Taşınabilir bilgisayar kullanımında klavye ve touchpad'den faydalanabilmeniz mümkün. Monitör kısmı katlandığında ise beş noktayı aynı anda algılayabilen dokunmatik ekrana geçiş yapabilirsiniz. Döndürülme tamamlandığında klavye otomatik olarak devre dışı kalıyor ve işletim sistemini etkilemesi engelleniyor. 1.27 kg ağırlığa sahip olan Lenovo IdeaPad Yoga 11'in 298 x 204 x 15.6 mm'lik boyutları son derece başarılı. Ürünün sağlamlık açısından da birçok Ultrabook'a toz yutturacağını söylemek gerekiyor.

Lenovo IdeaPad Yoga 11'de 802.11n kablosuz ağ bağlantısı ve Bluetooth desteği var. İkili bellek kartı okuyucu, HDMI görüntü çıkışı ve çift USB arabirimi de önemli detayların arasında. Sunulan dört hücreli bataryayla 13 saatlik bir çalışma süresi elde edilebiliyor. Son olarak sunulan kameranın 1.0 MP çözünürlükte olduğunu ve 720p'lik video kaydı yapabildiğini de sözlerimize ekleyelim.

Özetle

Lenovo IdeaPad Yoga 11 başarılı bir bilgisayar. Asıl olarak tablet özellikleri taşıyor ve bir taşınabilir bilgisayar konforunu sonuna kadar yaşatabiliyor. Kullanılan platform da yeterince güçlü fakat biraz uzun çalışma ömrü gibi özellikler de göz önünde bulundurulduğundan değerler abartılmamış. Bir Ultrabook almayı düşünenlerin kalbini rahatlıkla çalabilecek güçte. Yine de 13.3 inç'lik IdeaPad Yoga 13'ü de inceleyip o şekilde karar vermenizi öneriyoruz.

Alternatifleri

Tablet ve taşınabilir bilgisayar melezi olan birçok ürünle karşılaşabilirsiniz. Lenovo IdeaPad Yoga 11'in en önemli özelliği bölünmeden bir tablete dönüşebilmesi. Mutlaka satın alma öncesinde bu pratikliği göz önünde bulundurun.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo IdeaPad Yoga 11
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
93
İşletim SistemiWindows 8
İşlemciNVIDIA Tegra 3
İşlemci Hızı1.2 GHz
Ekran TeknolojisiDokunmatik
Ekran Boyutu11.6 inç
Ekran Çözünürlüğü1366 x 768 px
Grafik İşlemciNVIDIA ULP GeForce
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama64 GB
Arka Kamera1.0 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIVar
USBVar
Pil Ömrü6 saat
Boyutlar204 x 298 x 15.6 mm
Ağırlık1.27 gr.
Okuyucu Yorumları