Vibe X2'yi test merkezimizde ağırladık.

Lenovo'nun "katmanlı" cebi Vibe X2'yi test merkezimizde ağırladık.

CHIP Online Notu 88
  • Gerçek 8 çekirdek performansı
  • Üç katmanlı tasarım
  • Kullanışlı ve ferah arabirim
  • Ekran kalitesi
  • LTE, 802.11ac desteği
  • Malzeme kalitesi
  • Arka kamera daha iyi olabilirdi
  • Tek hoparlör
  • microSD kart desteği yok

Lenovo'nun 2014 yılında Google'dan Motorola Mobility'i satın almasının ardından akıllı telefon noktasında da yolcuğu başlamış oldu. Bu kısa sürede oldukça hızlı yol alan Lenovo, birden fazla sayıda dikkat çeken model çıkartmayı da başardı. Vibe Z2, Vibe Z2 Pro ve bugün inceleyeceğimiz Vibe X2 bunlar arasında en göze çarpanları. Öte yandan geçtiğimiz Mobil Dünya Kongresi'nde de özellikle kamerasıyla ilgi toplayan Vibe Shot isimli bir başka akıllı telefonunu tanıtan Lenovo, bir anda kullanıcıların da ilgi odağı haline geldi.

Bugün inceleyeceğimiz Vibe X2 modeli, özellikle tasarımıyla dikkat çeken bir telefon. Katmanlı tasarımı ve çeşitli renk seçenekleriyle eğlenceli bir görünümde olan telefon, bu sebeple genç kesimin de ilgisini rahatlıkla toplayabilecek yapıda.

Pekala, şimdi Vibe X2'ye biraz daha yakından bakalım. İlk adımımız elbette her zaman olduğu gibi yine tasarım...

Üç katmanlı tasarım

Vibe X2'nin tasarımı, az önce de söylediğimiz gibi fazlasıyla özel. Telefonu elinize alıp yandan baktığınızda katmanlı tasarımı görebiliyorsunuz. Her katmanı ayrı geçiş tonlarıyla renklendiren Lenovo, böylece görünüm itibariyle zengin ve eğlenceli bir model yaratmış. Telefonun pek çok renk seçeneği bulunuyor. Bu sayede kullanıcılar kendilerine uygun modeli bulmakta zorlanmayacaklardır diye düşünüyoruz. Ayrıca Vibe X2'nin malzeme kalitesi de fazlasıyla hoş. Elde tuttuğunuzda kalitesini beğeneceğinizi düşünüyoruz.

Vibe X2, çok büyük bir telefon değil. Artık akıllı telefonlarda "normal kullanım" sunan ebat olarak kabul edilen 5.0 inç boyutunda ekranıyla 140 mm uzunluğunda. Tek elle rahatlıkla kullanabiliyor, öte yandan cebinizdeyken de "phablet"lerde olduğu gibi rahatsızlık hissetmiyorsunuz. Telefonun ağırlığı ise sadece 120 gram.

Vibe X2'nin arka kapağını çıkartamıyorsunuz. Evet, telefonun bataryası değiştirilemiyor. Ayrıca telefonda microSD kart desteği de sunulmamış. Bu belki de telefonun en büyük handikabını oluşturuyor. Çevre bağlantıları arasında ise üstte bir kulaklık girişi, sol yanda SIM kart slotu, sağ kenarda güç ve ses butonları ve altta da microUSB noktası bulunuyor.

Telefonun teknik altyapısına geçmeden önce kutu içeriğinden de bahsetmek lazım. Zira Lenovo, telefonun kutusuna ayrı özen göstermiş. Çekmeceli biçimde şık bir kutuya sahip olan telefon, beraberinde güzel kulak içi kulaklıklar da getiriyor.

Android 4.4 ve özel arayüz

Vibe X2, Android 4.4 KitKat işletim sistemini kullanıyor. Elbette yenilenmiş bir arayüzle karşımızda. Arayüz ferah, kullanımı kolay ve işlevsel. Açıkçası biz kullandığımız süre boyunca fazlasıyla memnun kaldık. Bu arada Vibe X2'nin Android 5.0'a güncellenmesini bekliyoruz. Lenovo, yeni modellerini Android 5.0'la piyasaya sürerken sanmıyoruz ki Vibe X2'ye güncelleme desteği sunmasın. Kaldı ki bu yönde çalışmaların olduğuna dair sızıntılar da mevcut.

Telefonun arayüzünde pek çok tema seçeneği mevcut. Böylece arayüzde özelleştirme seçenekleri atlanmamış. Öte yandan yine Theme Center'ı kullanarak kilit ekranından sistem açılışına değin farklı ayarları seçmek mümkün.

Vibe X2'de birkaç yüklü gelen uygulama var. Bunlar arasında SYNCit ve SHAREit ile bulut ve diğer cihazlarla veri senkronizasyonu sağlayabiliyorsunuz. Kingsoft Office ve ayrıca Security uygulamaları da telefona olumlu katkı sağlıyor.

Gerçek 8 çekirdekli

Vibe X2'nin 5.0 inç ekrana sahip olduğunu söylemiştik. IPS LCD panelle gelen ekran, Full HD çözünürlük sunuyor. Ekranın piksel yoğunluğu is 441 ppi. Renk doygunluğu ve dış kullanımlarda ekranın performansı fazlasıyla iyi. IPS ekrandan ötürü görüş açısı geniş.

Telefonun işlemcisine baktığımızdaysa Vibe X2'de "gerçek 8 çekirdekli" işlemci kullanıldığını görüyoruz. MediaTek MT6595m yonga setli 4 çekirdekli 2.0 GHz Cortex A17 ve 4 çekirdekli 1.7 GHz Cortex A7 işlemcileriyle yeni dönemin modasına uyguna Vibe X2, böylece güçlü performans vadediyor.

Hazır yeri gelmişken "gerçek 8 çekirdek" kavramına da açıklık getirelim. Zaten yeni dönemde telefonların çoğu 8 çekirdekli değil miydi? Öyleydi elbette... Aradaki fark, şu an olduğu gibi tüm çekirdeklerin aynı anda çalışmıyor oluşuydu. İşlemciler 4 çekirdekli iki işlemci gibi çalışıyor, telefon hangi işlemciye gerek duyuyorsa o işlemci devreye giriyordu. Yani 8 çekirdekli telefonda totalde 4 çekirdek performansı sağlanıyordu. Yeni dönemde ise gerçek 8 çekirdek performansı almak mümkün. Zaten bunun sonucu test sonuçlarına da yansıyor. Yaptığımız sentetik ve gerçek kullanım testlerinde telefon gayet memnun edici sonuçlar gösterdi. Oyun noktasında ise popüler platform Asphalt 8: Airborne ile akıcı bir deneyim elde ettik.

Kameralar

Vibe X2'nin kameralarından bahsedelim. Telefonun ön kamerası selfie'ler için uygun, 5.0 MP çözünürlüğünde. Canlı önizleme ile sunulan Yüz Güzelleştirme modunun bulunması sevindirici. Bu modu 7 kademeye kadar ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca selfie için illa deklanşöre basmanıza da gerek yok; telefonda ses ve jest seçenekleri de yer alıyor. Çekilen fotoğraflar ise beğenilecek cinsten.

Arka kameraya geldiğimizde 13 MP olduğunu görüyoruz. Tek LED flaş var ve OIS konumlandırılmamış. Genel kullanımda memnun edici kareler yakalayabiliyorsunuz. Gün ışığında memnun edici sonuçlar alabilirsiniz. Ancak düşük ışık koşullarında bulanıklıklar ve fotoğrafta gürültüler ile detay kaybı görmek mümkün. Ayrıca arka kamerayla HDR ve panorama çekimi yapabileceğinizi de söyleyelim.

Pil ömrü

Vibe X2'nin bataryası 2300 mAh. Genel kullanımda eğer yoğun olarak oyun oynamıyorsanız bu bataryayla günü rahat çıkartmak mümkün. Hatta arayüzden ulaşabileceğiniz Power Manager kısmından bu süreyi daha fazla uzatmak mümkün. Pil seviyeniz çok düştüğünde yardımınıza Ultimate Power Saver Mode koşuyor. Bu modu aktifleştirdiğinizde Vibe X2'i sade bir telefon olarak çok uzun süreler kullanabiliyorsunuz.

Eğer telefonu yüksek ekran parlaklığında kullanan ve yoğun oyun oynayan kullanıcılardansanız elbette Vibe X2'yi de diğer ceplerden alışık olduğunuz gibi günde iki defa şarj etmeniz gerekecek. Bizim aldığımız Geekbench 3 pil testi skoru ise şöyle:

Özetle

Lenovo Vibe X2, iyi bir telefon. Özellikle tasarımı ve malzeme kalitesini beğendiğimizi söyleyebiliriz. Genç kesim kullanıcıları bu yönüyle cezbedecektir. Performans bakımından da oldukça iddialı bir model. Sahip olduğu fiyat çizgisinde ise ona yakın amirallerin olması işini bu anlamda biraz zora sokacaktır diye düşünüyoruz. Bu anlamda biraz daha fiyat avantajı yaratması iyi olabilirdi. Ancak son tahlilde Vibe X2'yi yakından inceleyen kullanıcılar pek çok noktada ondan memnun kalacaklardır.

Lenovo Vibe X2'nin fiyatı ise 1399 TL civarında.

Kimler Almalı

Katmanlı tasarımı ve geniş renk seçenekleriyle oldukça keyifli bir telefon olan Lenovo Vibe X2, özellikle genç kesim kullanıcıların ilgisini çekecektir.

Alternatifleri

Lenovo Vibe X2'ye alternatif olarak LG'nin piyasadaki son amirali G3'ü önerebiliriz. Fiyat olarak Vibe X2'ye oldukça yakın olması onu en güçlü alternatif yapıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Vibe X2
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
88
İşletim SistemiAndroid 4.4
İşlemciMediaTek MT6595m True8Core
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciPowerVR G600
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi228:00 saat
Konuşma Süresi019:00 saat
Boyutlar68 x 140 x 7.3 mm
Ağırlık120 gr.
Okuyucu Yorumları