Lenovo Yoga 3 Pro testte!

Lenovo'nun Core M işlemcili Yoga 3 Pro'su, Yoga serisinin iyi bir üyesi mi? Test ettik!

CHIP Online Notu 86
  • İnce ve hafif
  • Fazlasıyla şık tasarım
  • Yüksek çözünürlüklü ekran
  • Arka aydınlatmalı klavye
  • Konforlu klavye
  • Sessiz çalışıyor
  • Pil ömrü
  • Ses performansı
  • Yoga 2 Pro'dan daha zayıf

Lenovo'nun Yoga 2 Pro ultrabook'u 2013 yılında tüketicilere sunulmuş ve halen günümüzde kullanıcıları etkilemeye devam ediyor. Farklı kullanım şekillerini gözetmesi, QHD+ ekranı ve işlem gücüyle incelediğimizde bizim de beğenimizi fazlasıyla kazanmıştı. Lenovo, şimdi Yoga 2 Pro'nun halefi konumuna Yoga 3 Pro'yu getirdi ve bu hamleyle birlikte elbette bazı değişikliklerde bulunmaktan da geri kalmadı. Peki, Yoga 3 Pro bizlere neler sunuyor; şimdi daha yakından bakalım...

Dikkat çeken noktalar

Lenovo, Yoga 3 Pro'yla birlikte Intel'in yeni Core M "Broadwell" işlemcilerine geçiş yapmış. Yeni işlemcinin bize pil ömrü konusunda daha cömert davranmasını bekliyoruz. Öte yandan üç farklı renk seçeneğiyle sunulan Yoga 3 Pro, altın, turuncu ve açık gümüş renkli gövdelerle raflara diziliyor. Tasarımda dikkat çeken yenilikler görülüyor, az sonra zaten bunlardan da bahsedeceğiz.

Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışan Yoga 3 Pro, 256 GB'lık da bir SSD sunuyor bizlere. Yoga 3 Pro'da ilk bakışta diğer bir dikkat çeken detaysa, Yoga 2 Pro'da bulunmayan 802.11 AC kablosuz ağ desteğinin gelmiş olması.

Şimdi Yoga 3 Pro'nun tasarımına bakalım. Yoga serisinin sunduğu gibi esnek kullanım tarzını sürdüren Yoga 3 Pro, dönebilen ekranı sayesinde ister dizüstü bilgisayar, ister tablet formunda kullanılabiliyor. Özellikle modern tasarımıyla dikkat çeken Yoga 3 Pro'nun tasarımını fazlasıyla şık bulduğumuzu söyleyebiliriz. Yoga 3 Pro'da, Yoga 2 Pro'ya göre gördüğümüz tasarımsal farklılıksa en fazla ekran menteşeleri kısmında kendini belli ediyor. Alüminyum ve çelik parçalardan üretilen menteşeler, göz alıcı duruyor.

Ultrabook'lardan beklendiği üzere 1.2 kilogram ağırlığıyla oldukça hafif olan cihaz, öte yandan 12.8 mm kalınlığa sahip. Bu değerleriyle daha önce incelediğimiz Asus ZenBook UX305'le yakın seyrediyor.

Yoga 3 Pro'nun çevresine baktığımızda sol tarafta güç portunu görüyoruz. Burada ayrıca bir USB 3.0 portu ve kart okuyucu da bulunuyor. Yine burada micro HDMI da bizlere sunulmuş. Ancak tam boyutlu bir HDMI portunun bulunmadığı için bir çeviriciye ihtiyacınız olacak. Cihazın sağ tarafına baktığımızda burada da bir USB 3.0 portu görüyoruz. Yine burada güç butonları da yer alıyor. Yoga 3 Pro'nun kablosuz bağlantıları arasında ise 802.11 AC kablosuz ağ desteğinin yanı sıra Bluetooth 4.0 bağlantısı da yer alıyor.

Klavye, ses ve jestler

Yoga 3 Pro'nun klavyesine baktığımızda oldukça konforlu bir tuş takımı görüyoruz. Uzun soluklu yazı yazan kullanıcılar da tahminimizde Yoga 3 Pro'nun klavyesini beğeneceklerdir. Tuş büyüklükleri ve yükseklikleri ideal. Öte yandan Asus ZenBook UX305'te karşımıza çıkmayan klavye aydınlatmasının da Yoga 3 Pro'da bulunduğunu görmek güzel. Aydınlatmayı ister açabiliyor, ister kapatabiliyorsunuz. Böylece gece kullanımlarında performans kaybı yaşamıyorsunuz. Yine klavyenin altında yer alan touchpad de klavyeye uygun biçimde görevini iyi bir şekilde yerine getiriyor.

Yoga 3 Pro'nun hoparlörlerine geldiğimizde Lenovo'nun bu noktada JBL hoparlörleri bize sunduğunu görüyoruz. Ancak açıkçası ses seviyesini düşük bulduk. Evet, hoparlörler sesi güzel ve dengeli veriyor, fakat ses seviyesi oldukça düşük.

Bu arada sesle birlikte multimedyaya da değinmişken şundan da bahsedelim: Daha önce Yoga 2 Pro'da gördüğümüz jestle kontrol özelliklerini yine Yoga 3 Pro'da görüyoruz. Hareket kontrolü özelliğine sahip olan Yoga 3 Pro, web kamerasını kullanarak dokümanlarda sayfaları çevirebilmenize, şarkıları ileri/geri alabilmenize, ses seviyesini ayarlayabilmenize ve fotoğraflara yaklaşıp uzaklaşabilmenize olanak tanıyor. Bunlarını tümünü jestler ile ellerinizi kamera karşısında hareket ettirerek gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak bunlar günlük hayatta ne kadar kullanılır, tartışılır.

Teknik kadro ve performans

Yoga 3 Pro, QHD+ bir ekranla geliyor. Bu da bize tıpkı Yoga 2 Pro'daki gibi 3200x1800 piksel çözünürlük sunuyor. Ekran paneli olarak IPS tercih edilmiş. Öte yandan ekran malzemesinin parlak olduğunu da söyleyelim. Asus ZenBook UX305'te karşımıza mat bir ekran çıkmıştı. Mat ekranlar ışık altında yansımalardan arınıyor. Bu, elbette bu durumda Yoga 3 Pro için geçerli değil. Ancak bunu geçecek olursak ekranın iyi bir görüntü sunduğundan şüphe duymamak lazım. Yüksek çözünürlük ve IPS ekranın birleşimi harika bir görüntü sunuyor bizlere.

Yoga 3 Pro'nun teknik detayları arasında Intel Core M 5Y71 işlemciyi görüyoruz. 2014'ün son çeyreğinde sunulan Core M 5Y71 ile 1.2 GHz gücünde çalışan ultrabook, maksimum frekansta ise 2.9 GHz üretebiliyor. Çift çekirdekli olan Core M işlemciyi daha önce incelediğimiz Asus ZenBook UX305'te de görmüştük. Ancak Yoga 3 Pro'da onun bir üst sürümü kullanılmış ki, bu da bize bir tık daha yüksek performans vadediyor.

Cihazın diğer teknik detayları arasında 8 GB RAM ve 256 GB'lık bir SSD görüyoruz. Yine grafik birimi ise Intel HD 5300 olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte grafik detaylarını düşürerek Half-Life 2 türevi oyunlarda 40 – 50 FPS'yi yakalayabiliyorsunuz. Skyrim'de ise HD çözünürlükte 30 FPS almanız mümkün. Şimdi sizlerle aldığımız Benchmark skorlarını paylaşalım.

Cinebench (Multi-Core): 13.3fps

3D Mark 11

- Ice Storm: 25,839
- Cloud Gate: 2,738
- Sky Diver: 1,406
- Fire Storm: 329

PC Mark 8

- Home: 2,165
- Work: 2,704

Pil Ömrü Testi

- Güç Tasarrufu: 5 saat ve 15 dakika
- Dengeli: 4 saat ve 30 dakika
- Yüksek Performans: 2 saat ve 57 dakika
- Hafif Kullanım Testi: 7 saat ve 10 dakika

Aldığımız sonuçlara göre işlem gücüyle Asus ZenBook UX305'in önünde yer alan Yoga 3 Pro, öte yandan selef model olan Intel Core i5'li Yoga 2 Pro'dan daha zayıf görünüyor.

Yoga 3 Pro, pil ömrü noktasında açıkçası beklediğimizden düşük performans gösterdi. Zira daha önce incelediğimiz ZenBook UX305'te dengeli senaryoda 5 saat 21 dakikalık bir sonuç almışken, Yoga 3 Pro'da 4 saat 30 dakikayı gördük. Öte yandan yine yakın zamanda incelediğimiz Intel Core i7'li Dell XPS 13'te 4 saat 35 dakikalık bir sonuç almıştık ki, Yoga 3 Pro'nun Core M'li bir işlemciye sahip olmasından dolayı bu testte daha iyi sonuç vermesini bekliyorduk. Gerçek kullanım noktasında Asus ZenBook UX305'te 9 saat civarı performans görmek mümkünken, Lenovo Yoga 3 Pro'da bu süre 7 saat 10 dakika olarak karşımıza çıktı.

Özetle

Yoga 3 Pro; ince, hafif ve şık bir ultrabook. Gün içinde rahatlıkla yanınızda taşıyabileceğiniz, gündelik işlerinizi yapabileceğiniz, isterseniz eğlence noktasında oyun da oynayabileceğiniz bir cihaz. Ancak yüksek performans bekleyenlerin beklentisini tıpkı Asus ZenBook UX305'te de olduğu gibi tatmin etmeyeceği bir gerçek. Günlük kullanımlar için ideal olan Yoga 3 Pro, ince, şık, hafif ve esnek tasarımıyla farklı kullanımları da gözeten ultrabook sahibi olmak isteyenlerin beklentisini karşılayabilir, ancak daha fazlası değil.

Yoga 3 Pro'nun fiyatı ise 3698 TL civarında.

Kimler Almalı

Yoga 3 Pro, ince, şık, hafif ve esnek tasarımıyla farklı kullanımları da gözeten ultrabook sahibi olmak isteyenlerin beklentisini karşılayabilir.

Alternatifleri

Yoga 3 Pro'ya alternatif olarak Dell XPS 13'ü inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Yoga 3 Pro
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
86
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core M 5Y71
İşlemci Hızı1.20 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliIPS LCD
Çözünürlük3200 x 1800 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 5300
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar330 x 228 x 12.8 mm
Ağırlık1.19 kg
Pil Ömrü007:10 saat
Okuyucu Yorumları