LG'nin sanal dünyasına daldık!

LG'nin G3 için ürettiği sanal gerçeklik gözlüğünü takıp sanal dünyaya daldık!

CHIP Online Notu 81
  • Ücretsiz olarak sunuluyor
  • Şık ve profesyonel görünüyor
  • Eğlenceli
  • Uzun kullanımlara uygun değil
  • Henüz yeterince kaliteli uygulama yok

1992 yapımı olan ve orijinal adıyla The Lawnmower Man, ülkemizdeki adıyla ise Bahçıvan olarak bilinen bilim kurgu filmini aranızda kaçınız izledi bilmiyoruz, fakat günümüzde yavaş yavaş herkesin kullanımına sunulmaya başlayan sanal gerçeklik gözlüklerine ilişkin en az Uzay Yolu serisi kadar yakın bir filmdir kendisi. Sanal gerçeklik bir zamanların hayaliyken artık gerçek hayatımızda çeşitli cihazlar vasıtasıyla içine dalabildiğimiz bir gerçeklik halini aldı. Şu an piyasada bilinen iki farklı sanal gerçeklik gözlüğü çeşidi var. Bunlardan biri kendinden ekranlı olanlar, bir diğeri ise cep telefonlarını ekran olarak kullananlar.

Halihazırda ekranlı modellere elbette en ünlü örnek olarak Oculus Rift'i verebiliriz. Oculus ve Morpheus gibi ürünler liste başıyken, cep telefonuyla uyumlu çalışan Samsung VR gibi ürünler ise sanal gerçeklik noktasında daha çok bir aksesuar olarak kendilerine yer buluyorlar. Buna bir diğer örnek ise, bugün inceleyeceğimiz LG'nin G3 için özel olarak sunulan VR for G3 isimli sanal gerçeklik gözlüğünü verebiliriz. Google'ın Cardboard'unu temel alan VR for G3, nasıl çalışıyor ve bize neler sunuyor; şimdi daha yakından bakalım.

Aslında bir mobil aksesuar

VR for G3, aslında bir cihaz olmaktan ziyade bir mobil aksesuar ve LG'nin G3'ü satın alacaklara kutu içeriğinde bu aksesuara ücretsiz olarak yer vereceğini duymak da kulağa gerçekten hoş geliyor. LG, böylece kullanıcılara cep telefonlarından daha büyük keyif alabilmelerini sağlayacaktır kuşkusuz. Bunu, sanal gözlüğün bizden aldığı ilk artı puan olarak not edelim ve tasarıma bakalım.

VR for G3, üç ana parçadan oluşuyor. Bunlardan ilki G3'ü içine konumlandıracağınız kasa, bir diğeri orta bölüme yerleşen, cep telefonu ekranını ikiye ayıran, öte yandan da mercekler için gerekli mesafeyi ayarlan separatör ve son olarak en üste gelen ve üzerinde mercekleri bulunduran parça. Bu merceklerin özelliği yakına odaklanabilmeyi sağlamak. Bu parçanın çevresindeki boşluklara yine kutu içeriğinden çıkacak olan kafa bandıyla tamamlayabilir ve cihazı başınıza sabitleyebilirsiniz. Ancak bizim elimizdeki örnekte bu bant kutu içeriğinde yer almıyor.

VR for G3, kabaca bu kadar. Aslında baktığımızda Google'ın uygun fiyatla satışa sunduğu kartondan oluşan Cardboard'dan prensip olarak fark yaratmıyor. Plastikten olması onu daha çekici ve daha profesyonel gösteriyor elbette, fakat az sonra değineceğimiz uygulama noktasında da Google'ın Cardboard uygulamalarını kullandığını da hemen söyleyebiliriz.

Yalnızca G3 için mi?

VR for G3, yeni başlayan kampanya ile LG G3 satın alanlara artık kutu içeriğinde sunuluyor. Böylece ücretsiz olarak verilmesi büyük artı. Ürünün ayrıca satışa sunulmayacağını da söyleyelim. Elbette LG ileride fikir değiştirir mi bilemeyiz. Bu noktada şunu da söylemek lazım: LG'nin bu aksesuarı illa G3'le çalışmıyor. Kasanın içine tam olarak sığabilen ve Google Cardboard uygulamasını yüklediğiniz her cihazla çalışacaktır, fakat en iyi performansı elbette G3'le alıyorsunuz; bunu da söyleyelim. Zira VR for G3'ün arkasındaki kamera ve hoparlör boşlukları G3'e uygun olarak tasarlanmış. Bu da telefonun bu birimlerini oyun ve uygulamalarda kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

Daha önce Google Cardboard'u da deneyimlemiş, Oculus penceresinden de bakmış olarak şunu hemen söyleyebiliriz ki VR for G3 ve Google Cardboard gibi seçenekler sanal dünyaya dürbünle bakmayı andırıyor. Elbette bu konuda üst düzey deneyimleri profesyonel çözümler sunuyor, bu tip aksesuarlar ise sanal deneyimi uygun fiyata veya ücretsiz olarak herkese sunma noktasında hizmet ediyor. Bunda da gayet başarılı olduklarını hemen söyleyelim ve VR for G3'ün performansından bahsedelim.

Sanal dünyaya adım atıyoruz

VR for G3'ün performansı elbette sanal gerçeklik uygulamalarının performansıyla eşdeğer. Zira gözlük, cep telefonu ekranına baktığınız bir pencere ve cep telefonunuzda yer alan uygulamaları gösteriyor. Yazılan bu sanal gerçeklik uygulamaları arasında iyi olanlar da var, kötü olanlar da. Bazıları görüntüyü adeta çamur gibi sunarken bazıları olabildiğince net ve keyif verici.

Biz VR for G3'ü incelememiz boyunca bir düzine kadar uygulama indirdik. Google Cardboard uygulamasını indirip içinden erişebileceğiniz pek çok sanal gerçeklik uygulaması bulunuyor. Elbette yine benzer uygulamaları Google Play Store'da dolaşarak da bulabiliyorsunuz.

Biz incelememiz sırasında Roller Coaster VR, Space Terror, Cosmic Roller, Chair in a Room, VR Volcano Flythrough, Zombie Shooter VR ve Mercedes for Google VR gibi pek çok sanal gerçeklik oyununu denedik. Edindiğimiz izlenimi size anlatmamız gerekirse az önce de söylediğimiz gibi her uygulamadan aynı tadı alamadığınız. Bunlar ücretsiz olan uygulamalar, bunların yanında ücretli seçenekler de bulunuyor. Denediklerimiz arasında Mercedes uygulamasında çevre görüntüsü son derece kötüyken, en beğendiğimiz uygulamanın ise Chair in a Room olduğunu söyleyebiliriz. Survival oyunlarından alışkın olanların da bu oyundaki VR for G3 performansını beğeneceklerini düşünüyoruz. Öte yandan gözlüğü kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka bir kulaklıkla ve yalnız denemeniz iyi olacaktır. Kullanırken döner sandalyede oturuyor olmanız önerilir, ancak ayakta kullanacaksanız da yakınınızda çarpabileceğiniz cisim olmadığına da dikkat etmenizde fayda görüyoruz.

Şunu da mutlaka söylemek gerekiyor: Bu tip gözlükler henüz uzun kullanımlara uygun değil, o nedenle kısa aralıklarla kullanmanız iyi olacaktır. Ayrıca özellikle ilk denemelerde baş dönmesi yaratabildiğini de hatırlatalım. Özellikle iyi hazırlanmayan uygulamalardan şiddetle kaçının. İyi işlenmemiş görüntüye o kadar yakından bakmak tam bir eziyet. Frame atlamalarını saymıyoruz bile...

Elbette yazılım performansı noktasında VR for G3'ün hiçbir suçu yok. Yalnız bu onu hiç eleştirmeyeceğiz demek değil. Az önce VR for G3'ün Google Cardboard'un yanında sunduğu en büyük artısının plastik yapıda olması ve daha profesyonel görünmesi olduğunu söylemiştik. Bu bir anlamda da dezavantaj yaratıyor, zira sert plastik yapı başınızı ve burnunuzu acıtabiliyor. O nedenle zaten isteseniz de VR for G3'ü uzun süre kullanamıyorsunuz.

Özetle

LG VR for G3, cep telefonu üzerinden sanal gerçeklik deneyimi yaşamak isteyenler için iyi bir aksesuar. Plastik yapıda olması Google Cardboard'a göre daha şık ve profesyonel görünmesine sebep oluyor, ancak uzun kullanımlar için konforlu değil. Aksesuarın G3'le beraber ücretsiz olarak veriliyor olması LG G3 satın almayı düşünenler için avantaj yaratıyor.

Kimler Almalı

LG VR for G3, cep telefonu üzerinden sanal gerçeklik deneyimi yaşamak isteyenler ve G3 satın almayı düşünenler için iyi bir mobil aksesuar.

Alternatifleri

LG VR for G3'e alternatif olarak elbette Google Cardboard'ü önerebiliriz. Google Cardboard, yalnızca G3'le değil, diğer ceplerle kullanılabilmesiyle de avantaj sağlıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli LG VR For G3
Ürün Markası LG
CHIP Online Notu
81
Malzeme Plastik
Renk Beyaz
Uyumluluk LG G3
Okuyucu Yorumları