Dokunmatik fare ile yepyeni bir deneyim.

Eğer bilgisayarınızın ekranı dokunmatik değilse, farenize dokunmatik olma şansı verin!

Logitech t620 Touch Mouse İnceleme
CHIP Online Notu 98
  • Dokunmatik özelliği
  • Çekici tasarım
  • Biraz alışmak şart.

Farelerdeki tuş sayısının fazla olmasına bir dönem oldukça önem veriliyordu ancak

günümüzde tuşsuz olanlar daha fazla ilgi çekiyor. Neden mi? Her üretici için olmasa da üst seviye aksesuarlar üreterek birbiriyle yarışan firmalar artış yavaş yavaş dokunmatik teknolojileri kullanmaya başladı. Teknolojiyi yaygınlaştıransa sektöre yön veren firmalardan biri olan Apple. Sonrasında PC odaklı üretim gerçekleştiren aksesuar firmalarından da önemli çözümler gelmeye başladı. Dokunmatik fareler kervanına son olarak dahil olan firma Logitech. Firmanın t620 Touch Mouse olarak adlandırdığı yeni faresi özellikle Microsoft Windows 8'de büyük kolaylık sağlıyor ve bilgisayar kullanım alışkanlığınızı değiştirmeyi hedefliyor.

Logitech'in görünüm olarak tek olsa da, mekanik olarak iki tuş içeren yeni faresi t620 Touch Mouse adından da anlaşılabileceği gibi daha çok dokunarak kullanılıyor. Dikkat edilebileceği gibi, fare üzerinde ek bir kaydırma tekerleği veya benzeri bir donanım yok. Her şey dokunmatik ve biraz alıştıktan sonra oldukça rahat bir şekilde kullanılabiliyor. Alışılagelmiş farelerde olduğu gibi sayfa kaydırma, büyütme-küçültme veya internet sitelerinde ileri-geri gibi özelliklerin tümü kullanılmaya müsait. Son birkaç senedir görmeye alıştığımız unifying alıcı yine Logitech t620 Touch Mouse'da yerini almış durumda. Alıcı aslında diğer tipik nano alıcılar gibi ancak farklı olarak diğer Logitech ürünlerinin de sistemle olan haberleşmesini sağlıyor. Yani unifying alıcıya sahip başka bir ürününüz zaten varsa yeni farenizin alıcısını takmanıza gerek kalmayacak.

Logitech t620 Touch Mouse'da optik algılayıcı kullanılıyor. Optik alıcı kullanılması maliyeti azalttığı gibi algılama konusunda da daha esnek bir kullanım sağlıyor. Desteklenen çözünürlük ise 1000 dpi ve fazlasıyla yeterli. Yazılım üzerinden çözünürlük ayarı değiştirilemiyor ve birçok farenin aksine çözünürlük ayarına dair ek bir ayar yok. Çok da sorun değil. Üst yüzeyi tamamen dokunmatik olan ve dikkat çekici bir görünüme sahip olan farenin tasarımı da dikey açıdan simetrik. Dolayısıyla solak kullanıcılar da rahatlıkla kullanabilir. Farenin kullanılması için iki adet AA bataryanın takılması gerekli. Farenin alt tarafında diğer birçok üründe olduğu gibi güç anahtarı da ihmal edilmemiş. Tek bir pille de kullanım mümkün. İki pille kullanımda altı aylık bir pil ömrü ortaya çıkıyor.

Kutu içeriğinden taşıma kılıfıyla beraber gelen Logitech t620 Touch Mouse hem Microsoft Windows 7, hem de Windows 8 ile beraber etkin şekilde kullanılabiliyor. Bir önceki işletim sistemi olan Microsoft Windows 7'de de dokunmatik kullanıma dair ciddi destekler var ve Logitech t620 Touch Mouse'un destek listesinde var. Kullanım hareketlerinden biraz bahsedecek olursak farenin altı yüzeyinin 2/3'lük kısmına iki parmağınızla aynı anda dokunarak Alt + TAB tuş işlevini sağlama şansınız var. Web sayfalarını gezmek için dikey kaydırma tekerleğine ek olarak yatay olarak kaydırma yapma şansınız da var. Yatay kaydırma özelliğinin Microsoft Windows 8'de bulunan Metro arabiriminde oldukça işe yaradığını belirtelim. İleri ve geri kullanımı için de farenin ortasından parmağınızı sola veya sağa doğru kaydırmanız yeterli. Diğer kullanım modları arasında tek tıklama ile Metro arayüzünü açıp kapatma, soldan ortaya parmak kaydırması ile uygulamalar arası geçiş, alt yüzeyin 2/3'lük kısmına çift parmakla çift tıklatma ile masaüstüne dönüş ve sağdan ortaya doğru parmak kaydırması ile sistem işlevleri menüsünü açma gibi kullanımları deneyimleme şansınız var. Elbette biraz alışılması gerekiyor ve zamanla hız kazanılıyor. Eğer bir Microsoft Windows 8 kullanıcısıysanız ve dokunmatik ekranınız yok diye üzülüyorsanız Logitech t620 Touch Mouse ile dokunmatik ekranlı bilgisayarı bulunan tanıdıklarınızı kıskandıracağınıza emin olabilirsiniz.

Özetle

Logitech t620 Touch Mouse yeni bir trend ve dokunmatik özelliğinden en iyi şekilde faydalanmayı sağlıyor. Tasarım olarak günümüzün çizgilerini çok iyi yansıtıyor ve daha da önemlisi ateş pahası bir ürün değil. Yeni işletim sistemi Microsoft Windows 8'i biraz daha eğlenceli kullanmayı istiyorsanız sizin için biçilmiş bir kaftan olabilir. Mutlaka deneyerek karar vermeniz gereken bir fare.

Alternatifleri

Logitech'in aksesuar pazarında en önemli rakiplerinden birinde de dokunmatik fare seçeneği var. Logitech'i biraz daha başarılı bulduğumuzu içtenlikle söyleyebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Logitech t620 Touch Mouse
Ürün Markası Logitech
CHIP Online Notu
98
Okuyucu Yorumları