Fare kullanımını değiştiren fare!

Logitech'in fare kullanım alışkanlığını altüst eden Trackball M570 mouse'u test masamızda.

CHIP Online Notu 85
  • Ergonomik
  • Performanslı kullanım
  • Uzun pil ömrü
  • Tak - çalıştır
  • Kaydırma tekerleği fazla dirençli

Bilgisayarların vazgeçilmez aksesuarı olan fareye ilişkin bugüne kadar çok sayıda model inceledik. Kablolu ve kablosuz farelere alışkınız. Oyunculara özel fonksiyonel tuşlarıyla adeta klavyeli – fare olarak da anılabilecek kallavi modellere de baktık, çok basit ve minik kablosuz farelere de. Bugünkü konumuz ise normal fare kullanımını farklı bir noktaya taşıyan ilginç bir model. Bugün Logitech'in Wireless Trackball M570 modelini inceleyeceğiz.

Farklı bir fare deneyimi

Farklı bir fare deneyimi

Aranızda mutlaka benzer modelleri daha önceden kullanmış olanlar vardır diye düşünüyoruz. İster kablolu ister kablosuz olsun, aklımızdaki genel fare kavramıysa kuşkusuz imleci kolumuzla hareket ettirdiğimiz bir altyapıyı temel alıyor. Fakat bu gibi üzerinde bir trackball'a sahip fare modeller de piyasada yok değil. Hatta özellikle çizimle uğraşan ve iş gereği ekran başında ince ayar yapmak durumunda olan kullanıcılar tarafından da bu modeller yoğun olarak kullanılıyor.

Kullanım biçimini tasarımıyla gösteren Logitech Wireless Trackball M570, oldukça da farklı bir görünüme sahip. Üzerinde mavi bir gözü andıran Trackball ile kontrol edilebilen fare, bilgisayar başındayken kolunuzdaki tüm yükü alıp, bu Trackball ile başparmağınızın altına getiriyor. Yani fareyi kolunuzu sallayarak değil, sadece başparmağınızı oynatarak kontrol edebiliyorsunuz.

Oyuncular kablolu fareyi hiçbir fareye değişmiyorlar. Kuşkusuz bu fare onlar için değil. Daha çok profesyonel amaçla ve çizim gerektiren uygulamaları kullananlar tarafından tercih edilecektir. Ancak normal kullanımlarda da fazlasıyla başarılı netice verdiğinin altını çizmeliyiz. Zira kullanımı oldukça rahatlatıyor.

İlk etapta tasarımı ve kullanım biçimiyle alışmanın pek kolay olmayacağını düşünebilirsiniz. Fakat 1 – 2 günlük süreç ardından alışıyor ve 1 – 2 haftadan sonra da normal fareyi aramaz oluyorsunuz. Elbette yine de bu kullanım şekli herkese uygun değil.

Peki, başparmağınız yoruluyor mu? İmleci hareket ettirmenin tüm yükünü omuzlayan başparmağa biraz iş düşüyor evet, fakat bunun kol yorgunluğuyla kıyaslanamayacağını söylememiz lazım.

Kablosuz yapıda

Kablosuz yapıda

Trackball M570, kablosuz bir fare. Logitech Unifying USB alıcı üzerinden çalışan fare, 1 adet AA pil ile çalışıyor. Tek pil ile kabaca 18 aya kadar pil ömrü vadeden Logitech, bu sayede Trackball M570'i pilli farelerin can sıkıcılığından kurtarmış. Bu anlamda da en az kullanım biçimiyle beğendiğimiz kadar beğenimizi kazanan Trackball M570, boyutlarıyla biraz büyük yapıda.

Üzerinde toplamda 5 tuş bulunduran Trackball M570, ortada elbette bir kaydırma tekerliğini ihmal etmemiş. Trackball M570'in kaydırma tekerleği ise biraz fazla dirençli yapıda. Farenin kullanımına ilişkin olumsuz olarak dile getirebileceğimiz belki de tek nokta bu sanıyoruz.

Kaydırma tekerleğinin hemen solunda, ileri ve geri kısayol butonları yer alıyor. Bu butonları normalde başparmağın altında görmeye alışmıştık, ancak burada TrackBall kullanıldığı için bu tuşlar bu modelde işaret parmağı altına getirilmiş. Eğer ileri ve geri butonlarını sıkça kullanıyorsanız, buna alışmakta biraz zorluk çekebilirsiniz.

Özetle

Genel kullanımıyla gayet beğendiğimiz Trackball M570, farklı bir fare deneyimi yaşatıyor. Elbette herkese uygun olmadığı açık. Özellikle bilgisayar başında çizim programlarını kullananların ise kendini yakın hissedeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Trackball M570'i şu anda piyasada 270 TL dolaylarında bir fiyata bulabilirsiniz.

Kimler Almalı

Logitech Wireless Trackball M570, her kullanıcıya uygun değil. Özellikle çizim programlarını kullanan ve fare kullanımının getirdiği kol yorgunluğundan şikayet eden kullanıcılar tarafından ise beğenilecektir.

Alternatifleri

Trackball M570'e farklı bir alternatif de yine Logitech'in Marble Mouse'u. Bu da ilginç tasarımıyla dikkat çeken farklı bir model. Onu da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Logitech Wireless Trackball M570
Ürün Markası Logitech
CHIP Online Notu
85
Bağlantı Lazer
Teknoloji 2.4 GHz
Çözünürlük 540 dpi
Düğme Sayısı 5 adet
Menzil 10 metre
Renk Gümüş ve mavi
Arayüz USB
Pil AA (1 adet)
Boyutlar 95 x 145 x 45 mm
Ağırlık 142 gr.
Okuyucu Yorumları