Optik Sürücülerde Combo Devri

DVD yazıcılar CD-ROM, DVDROM ve CD-RW özelliklerini de destekleyebilen, böylece sizi her bir işlev için ayrı harcama yapma derdinden kurtaran çok işlevli cihazlar.

Mitsumi DW-7802TE İnceleme
CHIP Online Notu 85

Fakat bu madalyonun sadece görünen yüzü, çünkü DVD yazıcılar aslında kendi içlerinde bir standartlaşma savaşı veriyorlar. Durum böyle olunca, bu tarz bir cihaz satın almayı düşünenlerin kafası adamakıllı karışıyor, ne de olsa piyasada DVD-R/RW, DVD+R/RW ve DVD-RAM olmak üzere 3 farklı standart bulmak mümkün. Bu üç standart arasından DVD-RAM'i hemen eleyebiliriz. Bu standart Video DVD yazmaktan çok veri yedeklemek amacıyla kullanılıyor, bu yüzden son kullanıcıların tercihlerini DVD-R/RW ile DVD+R/RW arasında yapmaları daha mantıklı olacaktır. DVD standartları ve üreticiler arasındaki bu savaş sürerken Mitsumi bu karmaşayı çözüme kavuşturmakiçin Mitsumi DW-7802TE adlı multi format DVD yazıcısını piyasaya sürdü. Bu DVD yazıcısı hem DVDR/RW hem de DVD+R/RW standartlarını destekliyor, ayrıca diğer optik sürücülerde gördüğümüz CD yazma, DVD okuma ve CD okuma gibi özellikleri de birleştirerek tamı tamına sekiz işlevi bünyesinde toplamayı başarıyor.8’i bir arada: Her formata uygun combo Yukarda anlattığımız gibi, DW-7802TE 8 işlevi birden sunuyor; peki nedir bu işlevler, hızları ve oranları? DVD+RW (2.4X ; 3.3 Mbyte/sn), DVD+R (4X ; 5.5 Mbyte/sn), DVD-RW (2X ; 2.7 Mbyte/sn), DVD-R (4X; 5.5 Mbyte/sn), CDRW (10X ; 1500 Kbyte/sn) ve CD-R (16X ; 2400 Kbyte/sn) medyalarına yazma işlemi ile 6 adet fonksiyonu gerçekleştiren Mitsumi, 12X (16.6 Mbyte/sn) DVD-Rom ve 40X (6000 Kbyte/sn) CDROM okuma hızları ile toplam 8 işlevi tamamlıyor. Böylece video, resim veya müzik dosyalarınızı istediğiniz standart altında kopyalayıp yedekleyebilir, 4.7 GB’a kadar ulaşan DVD medya kapasitesi ile ses dosyalarınızı ve video verilerinizidijital ortama kayıt edebilirsiniz. DVD standartlarının bir dezavantajı DVD oynatıcı cihazların seçici davranması. Örneğin DVD-R ile kayıt ettiğiniz bir video görüntüsü her DVD oynatıcıda çalışmayabilir. Buna karşın DVD+R standardında herhangi bir sorun çıkmayabilir. Mitsumi DW-7802TE gibi bir combo yazıcısı almak, böyle bir belirsizliğin üstesinden geleceği için mantıklı bir çözüm.

Özetle

Yüksek performans, sorunsuz kullanım Mitsumi DW-7802TE’nin DVD erişim süresi 140, CD erişim süresi de 120 ms. Bu değerler ortalama seviyede olup yeterli sayılabilir. Nero Burning Rom yazma programı ile birlikte gelen bu cihaz kullanımda herhangi bir zorluk çıkarmıyor. Yazılımı kurduktan sonra kopyalanmasınıistediğiniz medyayı takmanız yeterli. Medya otomatik olarak algılanıp yazmaya hazır hale getiriliyor. DVD yazmauygulamasında Mitsumi’den oldukça iyi bir performans almak mümkün. Bu her iki DVD yazma formatı için degeçerli. DVD-RW ve DVD+RW yazma testlerinde de beklediğimiz sonuçları aldığımızı söyleyebiliriz. Fakat sıra CD yazmaya gelince DW-7802TE biraz yavaş kalıyor, elbette bu yavaşlık CD yazıcılarla kıyaslandığında geçerli. Yoksa bir combo sürücü için CD yazma değerleri hiç fena sayılmaz. Sıra Mitsumi’nin DVD okuma performansına geldiğinde oldukça iyi sonuçlarla karşılaştık, ürünün veri transfer hızı ve erişim süreleri gayet başarılı. Aynısı CD okuma kategorisi için de geçerli; ne var ki yaptığımız hata testinde bu ürünün çizik CD ve DVD'leri okumakta bir hayli zorlandığına şahit olduk.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Mitsumi DW-7802TE
Ürün Markası Mitsumi
CHIP Online Notu
85
Okuyucu Yorumları