GTX 1060 GAMING X 6G'yi inceliyoruz

Soğutma sistemi ve oyunculara yönelik detaylarıyla tipik grafik kartı tasarımlarının ötesinde.

MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G İnceleme
CHIP Online Notu 88
  • Twin Frozr VI
  • Düşük güç tüketimi
  • Hız aşırtma seçenekleri
  • HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4
  • SLI desteği yok

Yaz aylarının oyuncuları en çok sevindiren yeniliği, hiç şüphesiz NVIDIA'nın GeForce GTX 1000 serisi grafik kartları oldu. 16 nm'lik üretim teknolojisinin eseri olan Pascal mimarili grafik işlemcilerin tercih edildiği yeni seri, özellikle daha düşük güç tüketimi ve daha yüksek performans konusunda iddialı. Bu seride, mevcut bellek miktarını daha verimli kullanan sıkıştırma teknolojilerini bünyesinde barındıran Color Compression da devreye giriyor. Eski nesilden günümüze doğru ilerleyen VR ve çoklu monitörlere dair güncellemelerin de yeni nesil GeForce GTX 1000 serisinde yer aldığı dikkatlerden kaçmıyor. Seride ayrıca GeForce GTX 1070 ve GeForce GTX 1080 modelleri de yer alıyor. Yeni nesil GeForce GTX 1060 modelleri üst seviye bir model olmasına karşın SLI desteği sunmamasıyla şaşırtmadı da değil. MSI'ın Twin Frozr VI adını verdiği soğutucuya sahip ve ek özellikleriyle zenginleştirdiği GeForce GTX 1060 GAMING X 6G modeline yakından bakıyoruz.

Kullanıma özel profiller ve teknik detaylar

Kullanıma özel profiller ve teknik detaylar

6 GB belleğe sahip olan MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G'de bellekler sessiz, oyun ve overclock profili olmak üzere üç farklı hızda çalışabiliyor. Sessiz profilde kartın üzerindeki soğutucunun devreye girmesi engellenerek sistemin sessizlik bütünü sağlanıyor. En yüksek hız, taban hız ve frekans olarak sessiz profilde belirlenen değerler sırasıyla 1708 MHz, 1506 MHz ve 8008 MHz. En yüksek frekansları içeren overclock profilinde ise her değere 100 MHz'lik artış ekleniyor. Belleklerin 6 GB kapasitede olması özellikle Full HD üzeri çözünürlüklerde kartın nefes almasını sağlıyor. 192 bit bant genişliği ve PCI Express x16 3.0 arabirimi desteği sürüyor. 277 x 140 x 39 mm'lik boyutlarıyla referans tasarımdan biraz daha büyük olan kartın soğutucusu, boyutu artırıyor ama buna kesinlikle değiyor. Sunulan bağlantı seçeneklerine baktığımızda bir DVI, bir HDMI ve üç de DisplayPort'a yer verildiğini görüyoruz. 120 W güç tüketimini karşılayabilmek için güç kaynağından 8 pinlik bir besleme yapılması gerekli.

İhtiyaç duyulmadıkça tamamen sessiz

İhtiyaç duyulmadıkça tamamen sessiz

Twin Frozr VI, gün içinde bilgisayarınızı kullanırken ekran kartınızın fanlarının neden dönmediğini merak ettiren, benzersiz bir soğutma sistemi. İki fanla soğutulan geniş yüzeyli alüminyum ızgara ve grafik işlemciden sıcaklığı uzaklaştıran beş ısı borusundan oluşan soğutma sistemi, kesinlikle standartların ötesinde bir performansa sahip. Tek bir devirde %2 kadar daha fazla hava akışı sağlayan fan yapraklarının önemi büyük. Grafik kartına yük olmayan günlük kullanım durumlarında fanların durması ve kartın pasif olarak soğutulması tamamen MSI'a özgü bir detay.

MSI'ın özel olarak sunduğu detaylardan bir diğeri de aydınlatması ve efektleri kontrol edilebilen LED'ler. LED'leri MSI Gaming App ile ayrı ayrı kontrol etmeniz mümkün. Ek olarak çalan müzik veya oyundaki seslere göre de uygulama yapma şansınız var. ayrıca MSI Gaming App ile biraz önce bahsettiğimiz sessiz, oyun ve overclock profilleri arasında kolaylıkla geçiş yapılabiliyor. MSI Gaming App'ı Android'li cihazlarınız üzerinde de de kullanabilirsiniz.

MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G başarılı bir grafik kartı ve aşırıya kaçmadan Full HD'nin ötesindeki çözünürlüklerde bile akıcı şekilde oyun oynamak adına yeterli bir çözüm. Firmanın kendisine ait soğutucu ve yazılım çözümlerinin kartın kullanışlılığını artırdığını belirtmek gerekiyor. Böylece kartın rakip modeller karşısındaki avantajı oldukça yükseliyor.

Özetle

MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G; sessiz ve performanslı Twin Frozr VI soğutma sistemi, bağlantı seçenekleri, düşük güç tüketimi, overclock ile hız artışı öne çıkıyor.

Kimler Almalı

MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G'yi fiyat/performans özelinde ekran kartı bakanlar tercih edebilir.

Alternatifleri

Alternatif olarak AMD tarafında Radeon RX 480 mevcut.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
88
Arayüz PCI Express x16 3.0
Taban Frekans 1506 MHz
Tavan Frekans 1809 MHz
Bellek 6 GB GDDR5
Bağlantılar DisplayPort x 3 (Version 1.4) / HDMI (Version 2.0) / DL-DVI-D
Okuyucu Yorumları