MSI'dan "100 milyon kart" şerefine!

"100 milyon kart" şerefine üretilen MSI GTX 960 GAMING 100ME oyunculara ne sunuyor? Test ettik!

CHIP Online Notu 88
  • Twin Frozr V termal tasarım
  • Sessiz ve serin çalışma temposu
  • Yazılım desteğİ
  • Hız aşırtmalara uygun
  • 3 adet DisplayPort
  • Şık görünüyor
  • Kutu içeriği daha özel olmalıydı
  • MSI GTX 960 GAMING 2G'den pek fark sunmuyor

Nvidia'nın GeForce GTX 970 ve GTX 980 ekran kartlarından sonra ortaya çıkan GTX 960 ekran kartı, orta segmente hitap ediyor ve öte yandan fiyat / performans oranıyla da kullanıcıların beklentilerini karşılayacak ölçüde olduğunu kanıtlıyordu. Elbette kart, Nvidia ile işbirliği içinde olan pek çok farklı marka altında da piyasaya çıktı. MSI'ın bu modeli, GTX 960 GAMING 2G adıyla anılıyordu. Bugün inceleyeceğimiz kart ise özellikleri bakımından GTX 960 GAMING 2G modeli ile birebir olmasına karşın adı ve ona bu adı kazandıran durum neticesi ile özel bir kart.

Hatırlayacak olursanız kısa bir süre önce MSI'ın düzenlediği bir etkinliği sizlere aktarmış ve bu etkinlikte tanıtılan GTX 960 GAMING 100ME ekran kartı modeli hakkında bir söyleşi de yapmıştık. Çok geçmeden etkinlikte tanıtılan kartı inceleme fırsatı bulduk. Peki, GTX 960 GAMING 100ME ne gibi özelliklere sahip, nereye konumlanıyor ve oyunseverlere neler sunuyor? Şimdi karta daha yakından bakalım.

Çok özel bir kart

GTX 960 GAMING 100ME, özel bir kart. MSI'ın 1999'dan bu yana Nvidia ile olan işbirliğinin bir nişanı olarak ortaya çıkan GTX 960 GAMING 100ME, sınırlı sayıda üretilmiş. Teknik yapı itibariyle GTX 960 GAMING 2G modelinden fark getirmeyen kart, tek farkı Nvidia renklerinde olması ve kutu içeriğinde özel bir FarCry 4 mousepad'i bulundurmasıyla yaratıyor diyebiliriz. Elbette bunun yanında koleksiyonerleri en çok cezbedecek olan özelliği ise, MSI ile Nvidia'nın yıllardır işbirliği neticesinde 100 milyonu aşan kart satışını kutlamak üzere üretilmiş olması. "100 Million Edition" olarak da anılan kart, böylece MSI ve Nvidia fanatiklerinin ilgisini çekecektir diye düşünüyoruz.

Kartın tasarımı, az önce de belirttiğimiz gibi Nvidia renklerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Üzerindeki LED alan da dahil olmak üzere kart yeşil renge bürünmüş. Kutu içeriğinde özel FarCry 4 mousepad'ini sunan kart, bunun dışında oyunseverlere özel olarak başka bir şey sunmuyor. Bu noktada açıkçası özel birkaç materyal daha eklenebilirdi diye düşünmeden geçemiyoruz.

Kartın bağlantıları arasında üç adet DisplayPort noktası görüyoruz. HDMI ve DVI portları da mevcut.

Teknik noktalar

GTX 960 GAMING 100ME'nin teknik detaylarına gelelim. Öncelikle şunu söylemek lazım: GTX 960 GAMING 100ME, orta segmente konumlanıyor. Ancak az sonra bahsedeceğimiz performans notlarıyla birlikte oyunseverleri fazlasıyla memnun edeceğinin işaretini şimdiden verebiliriz.

28nm GM206-300-A1 yonga setine sahip olan GTX 960 GAMING 100ME, tipik olarak 1190 MHz taban, 1253 MHz de tavan frekanslarında çalışıyor. Bu değerler referans tasarımda 1127 MHz'e 1178 MHz şeklindeydi. Kartın bellek kapasitesi 2GB, veriyolu ise 128bit.

Kartın güç tüketimi, 145 watt'ı işaret ediyor. Bu kartın bulunacağı sistemde bulunması tavsiye edilen güç kaynağı ise 400 watt civarında. Böylece Nvidia'nın yeni nesil ekran kartlarında güç tüketiminin önemli ölçüde düştüğünü görebiliyoruz.

GTX 960 GAMING 100ME'de dikkat çeken bir diğer özellik ise geniş fanları ve bunun arkasında yatan MSI'ın Twin Frozr V termal tasarımı. 2008 yılında Hybrid Frozr olarak yola çıkan MSI, katedilen onca yolun ardından Twin Frozr V'e ulaştı ve bununla birlikte oyunseverlere çok daha serin, stabil ve sessiz bir kart sunmayı başarmış gibi görünüyor. 10 cm çapında olan çift Torx fanı altında yatan 8 mm'lik çift SuperPipe hattıyla ısıyı kart üzerinden hızla atan termal tasarım, öte yandan kartın fanlarını belirli sıcaklığa erişmeden çalıştırmıyor. İhtiyaca göre birbirinden bağımsız olarak da çalışabilen fanlar, böylece hem serin hem sessiz bir sistemi gözetiyor.

Performansı nasıl?

GTX 960 GAMING 100ME, performans konusunda kardeşi GTX 960 GAMING 2G gibi iyi noktada. İncelediğimiz süre boyunca oynadığımız oyunlarda bizi kendinden gayet memnun bıraktı. Test aşamasında G-Sync destekli bir monitör kullandık, ancak sonuçları G-Sync'i kapatarak, V-Sync ise hem açık hem de kapalı olarak gerçekleştirdiğimizi şimdiden söyleyelim. Şimdi kartla ilgili önce aldığımız sentetik test sonuçlarını sizlere aktaralım.

Şimdi de sırasıyla gerçek zamanlı test sonuçlarımızı sizlerle paylaşalım.

Yazılım desteği

GTX 960 GAMING 100ME'den tam performans almak için elbette Nvidia'nın GeForce Experience yazılımını kurmanızın gerektiğini sanıyoruz ki söylememiz gerekmiyor. Öte yandan MSI'ın kutu içeriğinde bulunan yazılım CD'sinden MSI Afterburner ile MSI Gaming App yazılımlarını da kurarak çok daha detaylı verilere erişebiliyor ve kullanım şeklinizi geliştirebiliyorsunuz.

MSI Afterburner yazılımıyla, sisteminiz hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliyor, öte yandan karta hız aşırtma uygulayabiliyorsunuz. Eğer hız aşırtma konularına aşinaysanız kartla 1500 MHz'e kadar frekanslara erişebilmenizin mümkün olacağı bilgisini de verelim.

MSI Gaming App yazılımı ise küçük ve yararlı bir araç. Burada bulunan OC Mode, Gaming Mode ve Silent Mode'la, karışık işlemlere girmeden kartın nasıl çalışmasını istediğinizi tek tuşla belirleyebilmeniz mümkün. OC Mode'da 1304 MHz, Gaming Mode'da 1253 MHz frekans sunabilen kart, Silent Mode'da da 1178 MHz'e inebiliyor. Böylece yeri geldiğinde kartı daha hızlı çalıştırabiliyor veya sessiz moda alabiliyorsunuz.

Özetle

GTX 960 GAMING 100ME, gayet güzel bir kart. Orta segmentte konumlanan kart, bir üst gömlek olan GTX 970 ve GTX 980'e iyi bir alternatif olabiliyor. Kartın MSI GTX 960 GAMING 2G'den teknik olarak fark yaratmadığını tekrar söyleyelim. Bu kart yerine kullanıcılar diğerini de tercih edebilirler. Ancak Nvidia ve MSI'ın özel bir kartına sahip olmak isteyen oyunseverler, yeşil renkli GTX 960 GAMING 100ME'yi de tercih edebilirler. Burada eleştireceğimiz tek nokta teknik olarak GAMING 2G'den fark yaratmaması değil, kutu içeriğinde bir mousepad'den daha fazlasının sunulmamış olması olacak. Bizce sınırlı sayıda üretilen özel bir kartın daha fazla detaya sahip olması gerekiyor. Ancak performans konusunda oyuncuların memnun kalacaklarını tekrar söyleyelim.

GTX 960 GAMING 100ME'nin "özel" olması fiyatına da bir miktar yansımış durumda. Kartı incelediğimiz tarihte MSI GTX 960 GAMING 2G modeli 817 TL fiyat etiketine sahipken, GTX 960 GAMING 100ME 874 TL'ye edinilebiliyordu. "100 milyona özel" kart sahibi olmak isteyenler aradaki fiyat farkını önemsemeyeceklerdir elbette, ancak kutu içeriğinde bir mousepad'den daha cezbedici materyaller sunulabilirdi.

Kimler Almalı

Bütçesi GTX 970 ve GTX 980'e erişmeyen ancak iyi ve "özel" bir ekran kartı satın almak isteyen kullanıcılar MSI GTX 960 GAMING 100ME'yi beğenebilirler.

Alternatifleri

MSI GTX 960 GAMING 100ME'ye alternatif olarak elbette MSI GTX 960 GAMING 2G'yi göstereceğiz. Teknik olarak iki kartın farkı yok, öte yandan GAMING 2G bir miktar daha ucuz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GTX 960 GAMING 100ME
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
88
GPU Nvidia GeForce GTX 960
Base Clock 1190 MHz
Boost Clock 1253 MHz
Arabirim PCI Express x16 3.0
Bellek 2 GB / 128b GDDR5
Bellek Hızı 7010 MHz
Güç Tüketimi 145W
Bağlantılar HDMI, Display Port, DVI
Boyutlar 267 x 139 x 48 mm
Ağırlık 860 gr.
Okuyucu Yorumları