MSI'ın oyun laptop'unu inceledik!

Oyun dünyanızı masaüstü PC'nizden bir dizüstüne taşımak mümkün mü? İşte cevabı...

CHIP Online Notu 83
  • Oyunculara uygun agresif tasarım
  • Yüksek işlem ve görüntü performansı
  • Özelleştirilebilir aydınlatmalı klavye
  • Kaba tasarım
  • Fan sesi

Masaüstü bilgisayarını bırakıp oyun dünyasını dizüstü bilgisayarlara taşımaya karar veren oyunseverlerin yakından tanıdığı ve ilk inceledikleri markalar arasında yer alan MSI, tamamen oyunseverlere özgü tasarlanmış GX70 dizüstü bilgisayar modeliyle test merkezimizdeydi. Gerek tasarımı gerek donanımı gerekse özelleştirilebilir seçenekleriyle tamamen oyunculara özgü olan GX70 3BE, güçlü masaüstü bilgisayar performansını tek bir gövdeye sığdırıyor. GX70'e yakından bakmadan önce, cihazın kutusunun içinden Crysis 3 özel sertifikası çıktığını ve Crysis 3 koduyla birlikte geldiğini de söyleyelim.

Fazlasıyla "agresif" tasarım

Tamamen oyunculara özel bir tasarıma sahip olan GX70, oyuncuların beğeneceğini düşündüğümüz gibi oldukça sert hatlara sahip bir dizüstü bilgisayar. Tamamen siyah renge hakim tasarımıyla oldukça agresif bir duruşu bulunan GX70'in, kalın bir gövdesi bulunuyor. Masa üzerinde oldukça sağlam duran bilgisayar, üzerinde 17.3 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduruyor. Ekranın çözünürlüğü elbette Full HD. Görsel kalitesiyle oldukça beğendiğimiz ekran, aynı zamanda mat malzemeye sahip yapısıyla da bizden geçer not alıyor. Zira böylece bol ışıklı ortamlarda yansımaları emebilen GX70, en çok sevdiğimiz ekran türlerinden birine sahip. Geniş görüş açısıyla da kullanım açısından zorluk yaşatmayan ekran, LED arka aydınlatmalara sahip. Ekranın çevresini sarmış olan kalınca ekran çerçevesi üzerinde bir web kamerası da bulunuyor ve cihaz bu kamerayla HD çözünürlükte kayıt yapabiliyor.

Ekranın hemen altına baktığımızda ise arka aydınlatmalarıyla dikkat çeken geniş klavye bölgesini görüyoruz. Tamamen özelleştirilebilir bir yapıya sahip olan klavye, gerek kullanım gerek tasarım açısından gayet başarılı. Tuşların hem büyüklükleri hem aralarındaki boşluklar ideal. Aynı zamanda klavyede numerik tuş takımı arayanların ihtiyacını da karşılayan GX70'in klavyesiyle ilgili bir eleştirimiz olacaksa, bu da ek boş alanların bırakılmamış olması olabilir. Genel tuşlar ile numerik ve yön tuşları arasında biraz fazladan boş alan bırakılması kullanımı daha rahatlatabilirdi kanaatindeyiz. Ancak bu haliyle de sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyoruz doğrusu.

Dokunmatik tuşlar

Klavyesinin hemen üzerinde bir dokunmatik tuş takımı bulunduran dizüstü bilgisayar, böylece ek özellikler sunuyor. GX70'de film izlemek istediğinizde ilgili kısayol tuşunu da üzerinde bulunduran bu tuş takımı ile ayrıca dilerseniz GX70'in fan özelliğini de çalıştırabiliyorsunuz. Böylece yüksek performans almanız gerektiği durumlarda işlemcinizi ve diğer donanım birimlerini daha hızlı soğutmanız mümkün. Daha pek çok kullanışlı özelliğe ulaşabileceğiniz bu dokunmatik tuş takımının sağ ve sol tarafına baktığımızda ise GX70'in hoparlörlerini görüyoruz. Oyuncuların bekleyeceği türden ses sunabilen GX70, iyi bir ses kalitesi için Sound Blaster Cinema desteği gösteriyor. Bu sayede gerek oynayacağınız oyunlarda gerek izleyeceğiniz filmlerde ses kalitesiyle en az bizim kadar memnun kalacağınızı söylememiz gerekli.

MSI GX70 3BE'nin sahip olduğu bağlantılardan bahsedecek olursak, sahip olduğu kalın gövde nedeniyle bu konuda gayet cömert davranıldığını söyleyebiliriz. GX70'in üzerinde adeta yok yok. Sol tarafında üç adet USB 3.0 bağlantısına yer veren dizüstü bilgisayar, ayrıca burada bir kart okuyucuya ve çeşitli ses girişlerine yer veriyor. Yine bu tarafta bir fan bulunduran GX70, fanın diğer kısmını ise arka yüzeyine taşımış. Sahip olduğu yapı ve yüksek değerde sistem öğelerine sahip olması nedeniyle geniş bir fanın sahibi olan GX70, her ne kadar yüksek performans ihtiyacını bu şekilde karşılayabiliyor olsa da, fan sesiyle rahatsız edici olabiliyor. Fan özelliğini aktif hale getirdiğinizde yüksek hızda çalışan fan, gayet gürültü çıkartabiliyor. Gerçi oyunseverlerin bu duruma alışık olacağını sanıyoruz, ancak yine de söylememizde fayda var.

Yine arka kısmında HDMI ve Ethernet bağlantılarına yer veren GX70, sağ tarafında ise bize optik sürücü olarak BD Combo sunuyor. Optik sürücünün yanında ise iki adet USB 2.0 arabirimi sunan GX70, kablosuz olarak da Bluetooth 4.0 ve 802.11 b/g/n bağlantılarını destekliyor. GX70'in tasarımını genel olarak değerlendirecek olursak güçlü, sert ve agresif bir görünüm sunduğunu söyleyebiliriz. Eminiz oyunseverler tarafından beğenilecektir, ancak biraz daha ince işçilikle de bu görünüm sağlanabilirmiş diye düşünüyoruz.

Oyun başlasın!

Tasarımıyla oyuncuların beğenebileceği agresifliği yansıtan GX70, sahip olduğu sistem birimleriyle de oyuncuların beklediği yüksek performans ihtiyacına karşılık veriyor. Öncelikle söze işletim sisteminden başlayacak olursak GX70'in Windows 8'le birlikte geldiğini söyleyebiliriz. İşlemci olarak AMD'den güç alan GX70, üzerinde dört çekirdekli bir işlemci bulunduruyor. AMD A10-5750M işlemci ile 2.50 GHz değerinde hız sunan bilgisayarın, yüksek performans gerektiği durumlarda hızını 3.50 GHz'e kadar çıkarttığını söyleyebiliriz. Böylece GX70, son dönem oyunları rahatlıkla oynayabilmenizi sağlayacak bir platform olabiliyor. Bellek açısından da bir hayli zengin olan GX70, toplamda 32 GB'a kadar bellek desteği gösteriyor. Üzerinde dahili olarak 16 GB kapasiteli DDR3 bellek getiren GX70, bellekleriyle 1600 MHz'e kadar hız gösterebiliyor.

Oyunseverlerin, elbette az önce bahsettiğimiz sistem birimlerinin yanından en çok ilgilendiği diğer bir birim ise ekran kartı. AMD işlemcinin yanında AMD ekran kartına yer veren GX70, Radeon HD 8970M ile üst düzey bir performans sunuyor. 2 GB GDDR5 kapasiteli Radeon HD 8970M ekran kartı ile yeni nesil Crysis ve Tomb Raider oyunlarında üst düzey performans elde ettiğimizi söyleyebiliriz.

GX70, depolama birimi olarak da üzerinde hem SSD hem SATA disk bulunduruyor. 750 GB kapasiteli ve 7200 RPM hızında çalışan SATA diski depolama alanı olarak kullanabilir ve yüksek performans için sık kullandığınız yazılımları SSD üzerine kaydedebilirsiniz. GX70, SSD olarak da 128 GB'lık bir kapasite sunuyor.

Özetle

GX70 3BE, sahip olduğu sert tasarımı ve güçlü sistem yapısıyla tam bir oyuncu. Üst düzey sistem öğeleri ile yüksek performans sunan cihaz; ekran kalitesi, özelleştirilebilir klavye aydınlatmaları ve bağlantı seçenekleriyle dikkat çekici.

Kimler Almalı

Tam olarak oyunculara hitap eden ve oyun performansı ile tasarımıyla oyuncuların beklentisini karşılayabilecek yapıda olan GX70 3BE, masaüstü bilgisayardan dizüstü bilgisayara taşınmayı göze almış olan oyunseverler tarafından incelenebilir.

Alternatifleri

Sahip olduğu özelliklerle oyuncuların beğenebileceği GX70 3BE'nin ailesinde daha pek çok oyun canavarı dizüstü bilgisayar bulunuyor. Dilerseniz MSI'ın bu ailede yer verdiği diğer cihazları da inceleyebilir veya piyasada benzer ürünlere rastlayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GX70 3BE
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
83
İşletim Sistemi Windows 8
İşlemci AMD A10-5750M 2.50 GHz
Ekran 17.3 inç (1920x1080)
Ekran Kartı AMD Radeon HD 8970M GDDR5 2 GB
Bellek 16 GB DDR3
Sabit Disk 720 GB + 128 GB SSD
Kamera HD kamera
Optik Sürücü BD Combo
Bağlantılar HDMI, Bluetooth 4.0, USB 3.0 (3 adet), USB 2.0 (2 adet)
Boyutlar 428 x 288x 55 mm
Ağırlık 3.9 kg
Okuyucu Yorumları