Hazır hızlandırılmış

Hazır hızlandırılmış

MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC İnceleme
CHIP Online Notu 85
  • Ayın ürünü

Mühendislik denildiğinde akla ilk gelen Alman'ların söz konusu ekran kartı olduğunda en çok MSI'ı tercih ettiklerini görüyoruz. Aslında buna pek şaşırmamak gerek zira firmanın bu ay Test Merkezi'mize konuk olan GTX 560 tabanlı yeni ürünü MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC, performans, soğutma ve teknoloji konusunda yeni sınırlar çizmeye aday. Grafik çekirdeği olarak nVidia'nın güncellenmiş Fermi mimarisinin bir parçası olan GTX 560 Ti'dan yararlanan bu kart, bilgisayarla uzun zamandan beri haşır neşir olanalar için nostaljik bir anlam taşıyor.

Tarih tekerrür eder

Bundan yaklaşık 9 yıl önce, NVIDIA'nın "nVidia" olarak yazıldığı günlerde firma GeForce 4 Ti serisini piyasaya sürmüş ve o zamanlar ki rakibi Array Technologies Incorporated'a, -bir diğer adıyla ATI- performans konusunda üstünlük sağlamıştı. Dördüncü nesil GeForce serisine ait olan Ti 4200, 4400, 4600 ve 4800 modelleri DirectX 8 destekliyordu ve ATI'ın 8500 LE modeline rakiplerdi, fakat fiyatlar çok yüksek olduğu için uygun fiyatlı 8500 LE daha çok tercih nedeniydi. Tabi o zamanlarda bu üst seviye kartların yanına yaklaşamayan kullanıcılar, kırpılmış MX serisini alıp overclock ederek karttan mümkün olan en yüksek performansı almaya çalışırdı. Aradan geçen 9 yılda nVidia beş seri daha çıkardı ve 9000 serisi ile firma model numaralarını sıfırlama yoluna giderek tekrar baştan başladı. Ardından yine dört seri daha gören bizler tarihin tekerrür etmesi sonucunda şu anda firmanın on dördüncü nesil GPU'su GTX 560 Ti üzerine temellendirilmiş olan MSI N560GTX-Ti model ekran kartını masaya yatıracağız.

Bileşenler önemli

Tarihi bir kenara bırakıp fizik dersine geçiyoruz. Kartın ilk olarak soğutmasından başlayacak olursak Twin Forzr II'yi duymayanlar için kısaca özet geçelim. Alüminyum ızgaralar, kartın sadece GPU'sunu değil bütün gövdesini kaplayan soğutma, ikisi 8 mm olmak üzere toplam dört adet ısı borusu, nikel kaplama bakır taban ve iki adet 8cm'lik fanlar bu soğutmanın temellerini oluşturuyor. Yaptığımız testlerde kartın referans tasarım GTX 560 modellerinden 18 ila 25 derece daha soğuk çalıştığını gözlemledik. Yani Twin Frozr II gerçekten de çok başarılı bir soğutma sunuyor. Kartın bileşenlerine baktığımızda ise GPU için katı kapasitörü bile geride bırakan Tantalum çekirdekli Hi-C kapasitörler, süper kaliteli demir boğucu bobinler ve kartın diğer bölgelerinde de katı kapasitörleri görüyoruz. Tüm bunlar MSI'ın "Askeri Sınıf" olarak lanse ettiği bileşenler. Kartın adındaki OC etiketi, MSI'ın kartı fabrika çıkışlı olarak hız aşırtmalı sunduğunun gösteriyor.

Peki ya oyunlar

DirectX 11 destekli oyunlardan yaptığımız test listesinin başında Mtero 2033 var. İlk Crysis gibi programlama hatası olan bu oyun 1600 x 1200 çözünürlükte 30 FPS ile nispeten rahatça oynanabiliyor. Kartın burada Radeon HD 6950'ye eşit bir performans sunduğunu belirtelim. DiRT 2'de ise durum değişiyor. Full HD çözünürlükte oyunu 70 FPS ile gayet akıcı bir biçimde oynayabiliyoruz. Battlefield Bad Company 2'de ise Upriver bölümünde, 8x Multi-sample Anti-aliasing, 16 Anisotropic filtering devrede ve bütün görüntü ayarları en üst seviyede oyunu saniyede 50 kare ile oynayabilmek bize büyük zevk veriyor. Lost Planet 2'de ise yine Full HD çözünürlükte kart ortalama 45 FPS sunuyor. Kartın Super Overclocked (SOC) olarak geçen bir başka sürümü daha var ki bu sürümün çekirdek frekansı 950 MHz. Fakat inceldiğimiz sürümü AfterBurner II ile siz de kolayca SOC sürümü haline getirebilirsiniz.

Özetle

N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC, yeni nesil oyunları dahi Full HD çözünürlükte parmağında oynatabilen fiyat/performans oranı yüksek bir canavar.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
85
Grafik motoru NVIDIA GeForce GTX 560
Arabirim PCI Express x16 2.0
Bellek arabirimi 256 bit
Çekirdek frekansı 880 MHz
Bellek frekansı 4200 MHz
Bellek 1024 MB GDDR5
Okuyucu Yorumları