Tam teşekküllü

Tam teşekküllü

CHIP Online Notu 85

Uzun zamandır askeri sınıf bileşenler kullanan kaliteli ürünleriyle Test merkezimize konuk olan MSI, bu defa AMD'nin Radeon HD 6780 modelini masaya yatırıp kartı baştan aşağıya elden geçirmiş. R6870 Hawk'u dış görünümüyle incelemeye başladığımızda ilk dikkat çeken özelliği soğutması oluyor. Twin Frozr II soğutmasını elden geçiren MSI, bu defa karşımıza Twin Frozr III ile çıkıyor. GPU üzerinde oluşan ısıyı ilk başta nikel kaplama bakır taban ile emen bu sistem, daha sonra emilen ısıyı ikisi SuperPipe olmak üzere, toplamda 5 adet ısı borusu ile GPU'dan uzaklaştırılıyor ve iki adet 8 cm boyutlarında PWM fan ve alüminyum ızgaralar vasıtası ile etkisiz hale getiriyor. Rakiplerinin aksine sadece GPU'yu soğutmayan MSI, hız aşırtma tutkunlarını da düşünerek bellekler ve güç modülleri de dâhil, kartın tamamını soğutma çatısı altına alarak kartın daha kararlı çalışmasını sağlarken aynı zamanda ömrünün de uzamasını sağlıyor. Twin Frozr III'ün bir başka özelliği de kullanılan fanların özel bir tasarımla artık %20 daha fazla hava akımı sağlar hale getirilmiş olması. Bu sayede R6870, fabrika çıkışlı HD 6870 modellerine göre 21℃ daha serin çalışırken 7dB de daha sessiz çalışıyor.

Hawk serisi kartlar firmanın en üst seviye kartları olduğu için sadece soğutma değil, performans alnında da daha iyi bir tablo çiziyorlar. Bu bağlamda R6870 Hawk da standart HD 6870 modellerine göre daha yüksek çekirdek frekansına sahip. Standart HD 6870'in çekirdek frekansı 900 MHz iken Hawk'un çekirdek frekansı 930 MHz. Tabii ki firmanın kartla birlikte sunduğu AfterBurner II yazılımını kullanarak gerçek çekirdek gerek bellek frekanslarını daha yükseklere çekebiliyorsunuz. Özellikle de hız aşırtma tutkunlarına hitap eden Hawk, voltaj konusunda da büyük esneklik sunuyor. Çekirdek, bellek ve PLL voltajını artırabildiğiniz gibi kartın üzerindeki pin noktalarından gerçek zamanlı olarak voltajları kontrol edebiliyorsunuz. Son olarak kartın oyun performansına göz attığımızda ise Battlefield: BC2, Civilization V ve Far Cry 2 gibi güncel oyunları Full HD çözünürlükte akıcı bir biçimde oynatabildiğini görüyoruz.

Özetle

Sıradan bir kullanıcıysanız firmanın daha uygun fiyatlı modellerini tercih edebilirsiniz fakat hız aşırtma yapacaksanız Hawk biçilmiş kaftan.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI R6870 Hawk
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
85
Grafik işlemci AMD Radeon HD 6870
Arabirim PCI Express x16 2.1
Bellek 1 GB GDDR5 256 Bit
Çekirdek frekansı 930 MHz
Bellek frekansı 4200 Mhz Efektif
Diğer DirectX 11, Stream, HD3D, Bullet Physics
Okuyucu Yorumları